Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

12. Вплив транспорту на навколишнє природне середовище

12.1. Транспортна система регіону

Сумська область розташована в північно-східній частині України. На півночі та сході область межує с Брянською, Курською и Бєлгородською областями; протяжність державного кордону з Російською Федерацією складає 498 км. На кордоні розташовані три пункти пропуску залізничним транспортом (Волфіно, Пушкарне, Зерново) і пять - автомобільним (Бачевськ, Катеринівка, Рижівка, Юнаковка, Велика Писарівка). На півдні, південно-сході та заході Сумщина межує з Харківською, Полтавською та Чернігівською областями України. Відстань від обласного центру до столиці України - м. Києва дорівнює 350 км.

Транспортний комплекс Сумської області представлений такими складовими як залізничний, автомобільний, авіаційний та міський електричний транспорт. Транспортна мережа автомобільних доріг загального користування в області складає 7,6 тис. км, у тому числі з твердим покриттям – 6,4 тис. км.

12.1.1. Обсяги транспортних перевезень.

Пасажирським автомобільним транспортом у 2009 р. перевезено 139,4 млн. осіб, приріст проти 2008 р. склав 24,9%. Дані наведені в таблиці 12.1. Додатку.

Уведено в дію 22 додаткових приміських та міжміських рейси, додатково відкрито 2 міжміських маршрута автоперевезень: "Велика Писарівка – Лебедин" та "Липова Долина – Суми". З урахуванням потреб населення внесені зміни до розкладів руху 53 маршрутів. Відкрито автобусне сполучення до 2 сільських населених пунктів. На кінець року регулярним транспортним сполученням забезпечено 1283 сільських населених пункти області з чисельністю жителів понад 10 осіб, що складає 97,6% від загальної кількості.

Залізничний транспорт області представлений Сумською дирекцією залізничних перевезень Південної залізниці та Конотопською дирекцією залізничних перевезень Південно-Західної залізниці, до складу яких входить 49 станцій, 5 залізничних вокзалів, загальна протяжність залізниці складає 835 км.

У 2009 р. виконано роботи з модернізації залізничної колії на дільниці Макове – Хутір-Михайлівський (30,6 км), капітально відремонтовано 51 км колії Південно-Західної залізниці. Завершується будівництво повітряної лінії живлення ПЛ-10 кВ на ділянці Конотоп-Ворожба. Уведено в експлуатацію електропоїзд підвищеної комфортності сполученням "Конотоп – Київ" та рейкові автобуси за маршрутами "Суми – Віринський завод" і "Смородине – Гути – Люботин". Збудовано 5 пасажирських платформ на станціях Амбари, Віринський завод та на перегонах між ними для обслуговування жителів сіл Шевченкове, Бутовщина, Самара, Червоне, Зоряний, Тимирязівка, проведений ремонт залізничних вокзалів на станціях Амбари, Суми-Товарна, Корчаківка.

12.1.2 Склад парку та середній вік транспортних засобів.

Динаміка викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від окремих видів автотранспорту підприємств області та дані щодо групування автомобілів за конструкцією, яка дозволяє використовувати паливо, наведені в таблицях 12.2 та 12.3.

Таблиця 12.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]