Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

8.4. Транскордонні перевезення відходів

За 2009 р. загальна кількість вантажів, що пройшли екологічний контроль на автомобільних, залізничних пунктах пропуску через державний кордон, а також на постах екологічного контролю в зоні діяльності митниць призначення та відправлення склала 48597,4 тис. тонн вантажів. Із них екологічний контроль складає 21747,9 тис. тонн вантажів, радіологічний контроль – 26849,5 тис. тонн вантажів.

Загальна кількість транспортних засобів, які пройшли екологічний та радіологічний контроль у пунктах пропуску (без урахування залізничних вагонів) - 460018 одиниць.

За звітний період було складено 49 актів по затримці 2949,7 тонн хімічно-небезпечних речовин, відходів, а також озоноруйнівних речовин без відповідних дозвільних документів на їх транскордонне перевезення. Із них було повернуто відправникам 2 вантажі з хімічно-небезпечними речовинами та з підвищеним рівнем радіаційного фону.

8.5 Державне регулювання в сфері поводження з відходами

Відповідно до повноважень, визначених Законом України «Про відходи», Положенням про Державне управління охорони навколишнього природного середовища, Держуправління в Сумській області здійснює заходи з реалізації державної політики в галузі охорони довкілля, управління та координацію у сфері поводження з відходами.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 17.03.2004 №101 затверджений Порядок (методика) проведення інвентаризації промислових відходів на підприємствах, в організаціях та установах у Сумській області. Зазначений Порядок базується на принципах екологічного аудиту і спрямований на сприяння реалізації суб’єктами господарювання норм і вимог природоохоронного законодавства, удосконалення системи управління відходами на підприємствах та приведення її у відповідність до вимог ДСТУ ISO 14000. Станом на 01.01.2010 зареєстровано 263 підприємства-учасників обласної системи управління відходами. У 2009 р. інвентаризація промислових відходів проведена на 44 підприємствах області, з них найбільше в м. Суми та Сумському районі (21), м. Ромни та Роменському районі (6).

У 2009 р. завершена розробка програмного комплексу «Система моніторингу довкілля в Сумській області. Контроль поводження з відходами, отруйними речовинами і стану місць накопичення хімічних засобів захисту рослин». Його впровадження дозволить удосконалити систематизацію інформації щодо поводження з відходами та отруйними речовинами в області, здійснення аналітичної обробки баз даних з метою прийняття управлінських рішень, планування заходів з попередження та ліквідації забруднення довкілля.

Відповідно до ст. 27, 28 Закону України «Про відходи» ведуться обласні реєстри місць видалення відходів, об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів. Станом на 01.01.2010 до обласного реєстру ОУВ внесено 166 підприємств області, до реєстру ООУВ – 4 підприємства, до обласного реєстру місць видалення відходів - 138 МВВ.

Продовжує діяльність створений на базі Сумського державного університету Науковий центр прикладних екологічних досліджень. За ініціативи Держуправління спеціалістами центру у звітному періоді проведені 2 методичні семінари для підприємств області з питань поводження з відходами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]