Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

5.2.2. Спеціальне використання природних недеревних рослинних ресурсів

Спеціальне використання природних недеревних рослинних ресурсів на території області не здійснювалось через відсутність затверджених нормативів плати та порядку справляння платежів. Ресурсна база лікарських рослин потребує додаткового вивчення, тому табл. 5.8. не заповнювалась.

5.2.3. Охорона та відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги України, та тих, що підпадають під дію міжнародних договорів України

Охорона рослин, занесених до Червоної книги України здійснюється в основному шляхом заповідання територій, на яких виявляються відповідні рослинні угрупування.

Таблиця 5.9.

Охорона невиснажливого використання та відтворення дикорослих рослин

Район

Усього видів рослин, занесених до Червоної книги України, екз.

Усього рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України, од.

Кількість видів рослин, занесених до Червоної книги України, відтворено на територіях та об’єктах ПЗФ,

екз., назва

Кількість популяцій видів рослин, занесених до Червоної книги України, які зникли , од., назва

Сумська область

65

24

-

-

5.2.4. Адвентивні види рослин

На території області виявлені і контролюються Державною інспекцією по карантину рослин такі експансивні адвентивні види: амброзія полинолиста, розрив-трава дрібноквіткова, ехіноцистис шипуватий, золотушник канадський та ін. Значні площі займають зарості кардарії крупковидної, стенактиса однорічного, полинів однорічного та гіркого та деяких інших. Вони швидко захоплюють значні території, продукують велику біомасу, пригнічуючи та витісняючи при цьому аборигенні види.

Особливу тривогу викликає поширення амброзії полинолистої та високотоксичних смертельно-отруйних рослин, таких як цикута отруйна, болиголов плямистий, чорнощир звичайний, переступень білий, ваточник сірійський.

Співвідношення географо-генетичних груп адвентивних видів флори потребує спеціальних досліджень. На даний час такі дані відсутні, тому табл. 5.10. не заповнювалась.

5.2.5. Стан зелених насаджень регіону

Розвиток зелених насаджень населених пунктів області зумовлений, як правило, висадженням дерев та кущів під час проведення місячнику благоустрою. В ході проведення заходів з озеленення та благоустрою упорядковано та оновлено 2447 га існуючих парків, скверів та алей. Закладено 3 нових парки загальною площею 3,6 га, нових газонів і квітників – 21 га. Динаміка стану зеленого господарства області наведена у табл. 5.11.

Таблиця 5.11.

Озеленення населених пунктів, га

Заходи

Рік

2000

2006

2007

2008

2009

Створено нових зелених насаджень, га

2,1

3,6

4,8

7,4

7,5

Проведено ландшафтну реконструкцію насаджень, га

3,4

3,8

4,3

4,5

4,4

Проведено догляд за насадженнями, га

673

1348

1853

1858

1859

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]