Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

3. Зміна клімату.

3.1. Політика та заходи у сфері скорочення антропогенних викидів парникових газів.

Клімат є одним з основних природних чинників, який обумовлює умови мешкання та діяльності людства, напрям, структуру і, багато в чому, рівень його економічної діяльності. Зміна клімату на тлі несприятливих екологічних або санітарно-гігієнічних обставин може супроводжуватися значними соціально-економічними збитками, якщо їх своєчасно не спрогнозувати і не прийняти відповідних запобіжних заходів. Достовірно встановлено, що середня температура повітря у поверхні Землі дійсно зростає в усіх регіонах світу. Внаслідок цього в атмосфері відбувається перебудова глобальних процесів перенесення тепла і вологи на всіх континентах, яка супроводжується різким почастішанням природних катаклізмів, - засух і повеней, тайфунів і смерчів, зсувів, обвалів та інш.

За оцінками провідних світових страхових компаній, сучасний економічний збиток від стихійних лих у 8 разів більше, ніж в 60-і роки. Окрім прямого збитку, що завдається природними катаклізмами, змінюються і витрати різних галузей економіки, зокрема сільського господарства, на перебудову виробничих циклів у зв'язку із зміною звичних кліматичних умов.

Заклопотаність світової громадськості проблемою зміни клімату виразилася в ухваленні ряду міжнародних угод. У 1992 р. 154 країни підписали рамкову Конвенція ООН про зміну клімату, а у 1997 р. було прийнято Кіотський протокол. Обидва документи ратифіковано в багатьох країнах, включаючи Україну, і вступили в силу.

З метою проведення науково-технічних і соціально-економічних оцінок глобальної зміни клімату і пов'язаних з цим проблем Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО) і Програмою ООН по навколишньому середовищу (ЮНЕП) у 1988 р. засновано Міжурядову групу експертів зі зміни клімату (IPCC). IPCC є найбільш авторитетною міжнародною організацією, що займається оцінкою зміни глобального і регіонального клімату у минулому, сьогоденні та майбутньому, оцінкою дії зміни клімату і можливостей адаптації до неї.

Встановлено, що клімат України, як і всієї Земної кулі, за весь період інструментальних спостережень потеплів, а динаміка зміни клімату України значною мірою є синхронною із змінами глобального клімату. Лінійний тренд приземної регіональної температури за знаком і швидкістю її зростання співпадає з параметрами глобального. За останні 35 років (1972-2006 рр.) середнє підвищення температури приземного повітря склало більше 1°С.

На виконання вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №272-р в області розроблений План заходів з пом’якшення наслідків зміни клімату. П’ять проектних пропозицій на території Сумської області схвалено японськими представниками, виділення коштів на дані проекти (12 млн. грн.) затверджено Постановою КМУ від 16.9.2009р. №1034 «Про затвердження Порядку використання у 2009 році коштів державного бюджету, отриманих від продаж одиниць установленої кількості викидів парникових газів, передбачених ст. 17 Кіотського протоколу...».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]