Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

9. Екологічна безпека

9.1. Екологічна безпека як складова національної безпеки.

Проблеми навколишнього середовища, як правило, впливають на життя країни як вирішальний фактор або як складова національного добробуту й потенційних можливостей держави. Отож, національна безпека неможлива без урахування екологічного фактору.

Все, що загрожує виживанню планети і її природі, мусить розглядатися як загроза безпеці. Екологічні проблеми - це проблеми абсолютно нових вимірів. Екологічні загрози досить тісно пов'язані між собою й іншими соціальними, політичними й економічними факторами, що впливають на стан безпеки. Посилення боротьби за володіння та користування чистим повітрям, водою, орною землею, рибними та харчовими ресурсами, що колись розглядалися як безкоштовні, нині вже є реальною загрозою для регіональної безпеки. Загрозою екологічного характеру є і та величезна шкода, яку завдають довкіллю промислові викиди, знищення лісів, знищення біологічних видів і, нарешті, кліматичні зміни.

Поняття безпеки суттєво розширюється. Безпека стає всеохоплюючою категорією, що поєднує більшість проблем захисту населення від будь-яких загроз. Визнання екологічної безпеки рівнозначною, або навіть важливішою за військову, сприятиме уважнішому ставленню до проблем навколишнього середовища. В рамках стратегії поступального розвитку проблема збалансування економічного зростання та збереження довкілля є проблемою номер один. Якими б прекрасними не були сучасні рішення економічних проблем, вони одразу ж зазнають краху, якщо не вдасться поєднати їх із розв'язанням глобальних проблем. Природні підвалини життя вимагають всеохоплюючого захисту.

9.2. Об`єкти, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Державною екологічною інспекцією в Сумській області в ході здійснення інспекційної діяльності протягом 2009 р. перевірено 5 підприємств, віднесених до "Переліку 100 об’єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля на загальнодержавному рівні", а саме: ВАТ «Сумихімпром», НГВУ «Охтирканафтогаз», Сумське лінійно-виробниче управління магістральних газопроводів, Качанівський ГПЗ, ВАТ “Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе”.

Сумське лінійно-виробниче управління магістральних газопроводів

Основні порушення, що були виявлені в ході планової перевірки та вжиті заходи:

- невиконання припису по отриманню спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами) – відповідальна особа притягнута до адмінвідповідальності на суму штрафу 170 грн.

- невиконання проектних рішень по зливам і стокам – відповідальна особа притягнута до адмінвідповідальності на суму штрафу 150 грн.

Екологічний ефект: аналіз статистичної звітності 2-ТП повітря починаючи з 2006 р. свідчить про тенденцію до зменшення кількості викидів за рахунок зменшення кількості зупинок компресорного обладнання.

Обсяги викидів в атмосферне повітря складають 9984,9 т/рік.

Нгву «Охтирканафтогаз»

Основні порушення, що були виявлені в ході планової перевірки та вжиті заходи:

- забруднення земель буровими розчинами, високо мінералізованими водами на Бугруватівському родовищі – відповідальні особи притягнуті до адміністративної відповідальності, обміряно площі забруднених земельних ділянок, відібрані зразки ґрунту, в результаті лабораторних досліджень факти забруднення підтвердились, після одержання грошової оцінки забруднених земель за даними порушеннями буде нараховано шкоду;

- незважаючи на систематичні приписи не лише на адресу НГВУ «Охтирканафтогаз», а і на ВАТ «Укрнафта», підприємство здійснює забір підземної води за відсутності спеціального дозволу на користування надрами;

- підприємство здійснює закачування виробничих стічних вод в підземні поглинаючі горизонти без спеціального дозволу на користування надрами для даного виду робіт;

За виявлені порушення та систематичне невиконання приписів відповідальні особи НГВУ «Охтирканафтогаз» притягнуті до адміністративної відповідальності. Акт перевірки передано до Сумської міжрайонної природоохоронної прокуратури.

Екологічний ефект:

  • у 2009 р. підприємством отриманий позитивний висновок на проведення робіт по утилізації нафтошламів на закритому шламонакопичувачі та розпочато роботи по їх утилізації. В результаті неодноразових приписів керівництву ВАТ «Укрнафта», наприкінці 2007 р. підприємством одержано ліцензію на проведення операцій в сфері поводження з відходами, а саме з нафтопродуктами та відпрацьованими маслами; розроблено та узгоджено з Держуправлінням з ОНПС в Сумській області та облСЕС «Проект ліквідації нафтошламів з шламонакопичувача», розроблено технічне завдання на проект реконструкції шламонакопичувача, для можливості доведення його до стану вимог нормативних актів. Проектна документація на реконструкцію виготовляється НДПІ ВАТ «Укрнафта». Проектом реконструкції передбачено бетонований майданчик для проведення біодеструкції. Рідку фракцію з існуючого шламонакопичувача планується передавати на переробку згідно укладеного договору зі спеціалізованою організацією;

  • перевірка у 2009 р. показала, що підприємством почали вживатись дієві заходи по недопущенню забруднення земель нафтою, а саме: в порівнянні з попередніми перевірками значно зменшилась кількість випадків підтікання редукторів та сальників качалок на Бугруватівському родовищі;

  • облаштовано майданчик для складування металобрухту, а саме: виконано тверде покриття на території бази БМТЗ в м. Охтирка. Тривають роботи по ліквідації забруднення підземних вод кратерами свердловин №5 та №11 Рибальського родовища.

Обсяги викидів в атмосферне повітря складають 2954 т/рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]