Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sumy_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

6.3.2. Забруднення ґрунтів.

Протягом 2009 р. ДЕІ в Сумській області проведено 105 перевірок по контролю за дотриманням земельного законодавства. За порушення природоохоронного законодавства на порушників складено 138 протоколів, сума штрафів склала 30,820 тис. грн. Виявлено 5 випадки засмічення земель: на площі 6007 м2, нарахована сума збитків склала 35510,444 тис. грн. Пред’явлено 8 позовів на суму 30,137 тис. грн., винесено 3 рішення про тимчасову заборону (зупинення) експлуатації об’єктів, які знаходяться в прибережній захисній смузі озера Чеха та р. Псел.

В ході перевірок підприємств нафтогазового комплексу виявлено забруднення земель на Бугруватівському родовищі (НГВУ «Охтирканафтогаз») буровими розчинами, високомінералізованими водами та нафтою. В ході перевірки виявлено, що в результаті частих поривів водогонів відбувається забруднення земель пластовими високомінералізованими водами, що є порушенням ст. 40 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” та ст.167 Земельного кодексу України. Загальна площа забруднених земельних ділянок склала 4194 м2.

Також забруднення земельних ділянок високомінералізованими водами виявлено і території Кардашівської сільської ради, біля технологічної дороги підприємства, яка проходить по межі двох сільських рад Бугруватівської і Кардашівської. Ці місця проходять вздовж водогонів НГВУ “Охтирканафтогаз”. Загальна площа забруднених земельних ділянок біля технологічної дороги та біля експлуатаційної свердловини № 61 НГВУ “Охтирканафтогаз” склала 23 420 м2.

За невиконання природоохоронного режиму використання земель та псування сільськогосподарських і інших земель до адмінвідповідальності притягнуто 25 посадових осіб сільськогосподарських підприємств.

6.4. Охорона земель

Відповідно до Комплексної програми охорони навколишнього природного середовища в Сумській області на 2007 – 2015 рр., Програми захисту земель від водної та вітрової ерозії, інших видів деградації земель в Сумській області обласним управлінням земельних ресурсів спільно з Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації проводяться роботи по організації та фінансуванню робіт із збереження земель області, а саме: будівництво протиерозійних гідротехнічних споруд, консервація деградованих і малопродуктивних земель, створення стокорегулюючих та водоохоронних лісосмуг, будівництво ставків – мулонакопичувачів, проектно – вишукувальні роботи, вапнування ґрунтів, впровадження безполицевого обробітку ґрунту та заорювання соломи.

У 2009 р. розпочато будівництво ставка-мулонакопичувача на території Глухівського району Сумської області.

Для запобігання розвитку ерозійних процесів в області застосовується поверхневий обробіток ґрунту.

Велику роль в забезпеченні родючості ґрунтів відіграє вапнування ґрунтів різного ступеню кислотності, яких в області налічується близько 257,7 тис. га, але за браком коштів цей захід впроваджується далеко не в повній мірі.

Охорону земель сільськогосподарського призначення необхідно забезпечувати на основі реалізації комплексу заходів щодо збереження продуктивності сільськогосподарських угідь, підвищення їх екологічної стійкості та родючості ґрунтів, впровадження екологічно та економічно обґрунтованих систем ведення сільського господарства з контурно-меліоративною організацією території та адаптованих до місцевих умов технологій, а також обмеження їх вилучення (викупу), у тому числі особливо цінних ґрунтів. Необхідно вводити ґрунтозахисні сівозміни і технології вирощування сільськогосподарських культур на основі мінімізації обробітку ґрунту, впровадження його безвідвального обробітку з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов конкретних регіонів, освоювати технологічні прийоми зниження негативного впливу на ґрунти технічних засобів і забезпечення застосування всього комплексу агротехнічних заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]