Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodKa et-est.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
611.84 Кб
Скачать

4. Моральні мотиви і ціннісні орієнтації.

Відомо, що людина може бути цілком обізнаною з існуючими моральними нормами, мати найпрекрасніші принципи, але пальцем не ворухнути для втілення їх у життя. Для реалізації вимог моралі потрібні реальні рушійні сили, які сполучили б ці вимоги зі світом конкретних людських дій і вчинків. Такі рушійні сили - внутрішні, суб’єктивно значущі спонуки до дії – в етиці розглядаються як мотиви (від. лат. зрушую, приводжу в дію, штовхаю). Мотив виражає зацікавлення суб’єкта в певній дії і є відповіддю на питання, чому власне, він її вчинив. Істотна проблема, пов’язана з сутністю мотивації, полягає в тому, що моральна вартість самого вчинку чи дії не завжди відповідає моральній вартості мотиву, що лежить у їх основі. З одного боку, відомо, що ззовні хороші вчинки, які за своїм змістом реалізують певну позитивну моральну цінність, нерідко спираються на суб’єктивні мотиви, які з мораллю нічого спільного не мають (жадобу слави або користолюбство). З іншого ж боку, керуючись моральними мотивами, люди часто чинять щось недоречне, а навіть шкідливе. Згадаймо приказку про добрі наміри, якими вибрукований шлях до пекла, або про „ведмежу послугу”. Відповідно до основних світоглядних орієнтирів тієї чи іншої культури або епохи виробляються певні спільні, узагальнюючі підходи до розуміння сутності мотивації людської поведінки.

Важливим елементом моральної свідомості є ціннісні орієнтації. Якщо мотивація дає відповідь на питання – чому, для чого людина діє, то ціннісна орієнтація висвітлює те, заради чого діє людина. Поняття „цінність” у філософський обіг ввели у 60-х рр. 19 ст. німецькі неокантіанці Р. Г. Лотце, Г. Коген та ін. Пізніше сформувалася навіть спеціальна галузь філософського знання – теорія цінності, або аксіологія (від гр. цінність та знання), до завдань якої належить вивчення природи цінностей, їхнього місця в реальності, структури ціннісного світу. Моральні цінності, які постають орієнтирами для людської свідомості називають „вищими” і „смисложиттєвими”, або ж просто „самоцінностями”, оскільки щодо людського суб’єкта вони є чимось самостійним, вища з-поміж них цінність – ідея Добра. Їхній смисл не вичерпується конечними потребами не тільки людського індивіда, а й будь-якого класу, суспільної або культурної формації чи навіть людства в цілому. Навпаки, сенс існування самих індивідів, класів, культур, суспільства і людства загалом суттєво пов”язаний з відкритістю для них ідеї Добра та інших основних моральних цінностей.

Поруч із цінностями, істотний структуруючий вплив на моральну свідомість справляють святині, що постають як символи або своєрідні точки концентрації цілком реального, хоча й надприродного буття, що ієрархічно перевищує людську особистість. Якщо цінність розкривається перед людиною внаслідок її вибору, - святиня, як прийнято вважати, реально впливає на людей, залучає їх до свого буття навіть незалежно від акту подібного вибору; отже, невибір святині є не просто її запереченням, чи відмовою від неї, а набуває буттєвого прояву, що кваліфікується як гріх. Можливість обрання різних цінностей спирається на засадничий універсалізм людської свідомості, її здатність вільно налаштовувати себе в широкому колі варіантів життєвого вибору. Вимога ж вірності святиням жорстко специфікує свідомість людей за певними конфесійними, національними та ін. ознаками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]