Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodKa et-est.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
611.84 Кб
Скачать

2. Відкритість і замкненість, монологічність і діалогічність людини

Як суб’єкт-об’єктна взаємодія спілкування передбачає певну душевну настроєність людини, моральну готовність брати в ньому участь. Ця готовність нерідко набуває свідомого вольового характеру, а інколи постає і як щось більш глибоке й первинне, ніж воля. Кожен з власного досвіду знає ,що до справжнього глибокого спілкування ми готові далеко не завжди.

Вкорінена в цілісному існуванні людини здатність до спілкування, до прийняття у свій внутрішній світ „надлишкових” щодо нього цінностей і смислів інших Я, буття загалом і до відповідної цьому перебудови власної суб’єктивності й називається відкритістю. Навпаки, відсутність такої здатності, виключна зосередженість на внутрішніх цінностях і проблемах у своєму цілісному життєвому аспекті постає як замкненість. Коли про когось кажуть, що дана людина є „відкритою” чи „замкнутою”, має відкриту чи замкнену вдачу, - це найчастіше стосується емпіричного рівня відносин, на якому дані риси виявляються без надмірної рефлексії, немовби природним чином. Разом з тим, кожній людській особистості властиво за тих або тих обставин свідомо й вибірково відкриватися перед певним співбесідником і навпаки, уникати надмірних контактів з іншими. Дар відкритості час від часу, насамперед у критичні моменти життя здатен засвідчувати себе до поза або й усупереч рішенню нашої волі – як прояв щонайглибшої буттєвої основи людської суб’єктивності.

Нерідко можна спостерігати як людина, надзвичайно відкрита у сфері емпіричних стосунків, компанійська, привітна, балакуча, - виявляється нездоланно замкненою на глибших екзистенційних рівнях, там, де йдеться про її фундаментальні цінності й уподобання. І в цьому є своя закономірність: саме непохитна самовпевненість, нездатність сумніватися у власній правоті часто густо дають особі змогу вільно почуватися на рівні емпіричних стосунків, легко вступати до них. З іншого боку, відомо, що люди гранично відкриті на глибинних рівнях свого буття, закохані, поети, містики – в повсякденному житті постають замкненими, мовчазними, навіть відлюдькуватими. Тут теж є своя правда: глибинна відкритість робить особу надзвичайно вразливою до болів життя; до того ж вона має зберігати певну внутрішню тишу, або дослухатися далеких голосів, назустріч яким розкрита її суб’єктивність. Таким чином, не варто абсолютизувати позитивний ціннісний смисл відкритості, цілком відкидаючи її протилежність – замкненість.

3. Моральні виміри людського спілкування

До числа моральних вимірів людського спілкування слід віднести толерантність, повагу, співчуття і любов.

3.1 Толерантність. Від лат.несу, витримую, терплю. Бути толерантним означає терпіти, витримувати Іншого – такого, яким він є, визнавати за ним право жити, мислити й чинити по-своєму.

Важливою рисою толерантності є те, що її запровадження може зумовлювати як взаємне зближення людей, так і їх взаємне дистанціювання, розведення в різні боки, різні площини і виміри сукупного людського буття (що випливає з концепції Локка). Розвиток засад толерантності неможливий поза визнанням позитивного сенсу не лише відкритості, але й замкненості в житті культур і спільнот, визнанням права на несумісність, що захищає свободу і самобутність людей, так само і цілих соціальних груп і культурних організмів. Толерантність передбачає наявність вищих етичних орієнтирів і цінностей, що й втримують її в силовому полі справжньої людяності.

3.2. Повага. Повагу в етиці визначають як таке ставлення до людини, що реалізує на практиці визнання людської гідності. Повага знаходить доповнення в пошані, що реалізує визнання особистих чеснот індивіда та його належності до певних спільнот. Природно, що кожна людина прагне, щоб її не тільки поважали, а й шанували, однак цього вона ще має домогтися ціною власних зусиль. Саме відсутність реальної поваги до людини стала однією з основних причин занепаду культури спілкування в радянському супільстві.

Опором на випадки приниження нашої гідності, з якими ми практично щодня маємо справу є самоповага. Надмірна гордість і себелюбство засуджуються мораллю, однак поважати себе як репрезентанта загальнолюдської гідності і як неповторну індивідуальність людська особа повинна, це її обов’язок не тільки перед собою, а й перед іншими.

3.3. Співчуття. Спілкування передбачає, що ми не просто цінуємо нашого партнера, поважаємо його гідність, а й активно прагнемо мати з ним справу, що неможливо без вникання в його турботи й проблеми. Співчувати людині – значить поділяти її радість чи тугу, пристрасть або стрждання, захоплюватися її успіхами – чи жаліти її в її болях і невдачах. Існує наступна моральна сентенція: справжній друг той, хто здатний не тільки сумувати з приводу ваших невдач, але й щиро радуватися вашим досягненням. Для егоїстичної свідомості спів-радість часто уявляється чимось важчим, душевно менш досяжним, ніж жаль або співстраждання. Проте є підстави твердити, що онтологічно співстраждання глибше; недарма саме цей відтінок домінує все ж таки в нашому стертому терміні співчуття.

Нової гостроти темі співстраждання дає нетрадиційне осмислення феномена самого страждання свідомістю ХХ століття; багатьма глибинними узами пов’язаною з цариною людського болю. Важливо відзначити феноменологічне розрізнення „мого страждання” і „страждання Іншого”. Страждання Іншого постає як чистий факт і як заклик – заклик, відклавши все своє, прийти на поміч того, хто страждає, просто й смиренно звернутися до нього: „я – тут”.

3.4. Милосердя. На відміну від співчуття та співстраждання, коли особа переймається стражданнями та турботами інших, милосердя передбачає чітко окресленого суб’єкта, який, керуючись моральним прагненням, від надміру власного буття чинить добро тим, кого усвідомлює саме як Інших, відмінних від себе – хоча здебільшого й не без сердечної схильності до них. Милосердя саме по собі є високою етичною цінністю. Діяльно допомагати Іншому бути й залишатися собою – в цьому важкість і сенс милосердя, хоч би до якох істоти воно було звернене.

Згідно з постулатами релігійної етики людина має бути милосердною передусім заради блага і спасіння власної душі. В цьому твердженні міститься глибока моральна істина: щире діяння милосердя не може принижувати його адресата, не може порушувати його гідність, оскільки щонайперше в цьому діянні життєво й духовно зацікавлений самий його суб’єкт. Даний висновок можна застосувати й суспільства в цілому: спільнота, яка перестає бути милосердною до своїх нужденних членів, завдає шкоди насамперед самій собі, зраджує власну духовність. Здатність до милосердя – істинний прояв морального здоров’я суспільства, як і кожної окремої особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]