Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Структура податкової адміністрації Польщі

Структура податкової адміністрації Польщі, на відміну від багатьох країн, має не три рівні, а два.

  • центральний рівень;

  • місцевий рівень.

Податкова система сучасна. На центральному рівні є Міністерство фінансів, яке займається питаннями податків і бюджетом. Міністерство фінансів поділено на управління по різних типах податків. Такий розподіл дуже важливий.

Є управління непрямих податків - це податки однієї юридичної особи, що сплачуються іншою юридичною особою. ПДВ є непрямий податок. ПДВ сплачується продавцем, але ця сума входить до ціни товару , яку сплачує покупець.

Управління прямих податків - займається збором прибуткового податку і податку на прибуток підприємств. Чим більше ви заробляєте .тим вищі ваші податкові зобов'язання.

У Великобританії, якщо заробіток становить до 4000 фунтів стерлінгів, то податок треба сплачувати 25 %. Якщо заробіток становить більше , то сплачувати податок треба 40 %. Якщо доход 10000, то платять таким чином: спочатку 1000 (25% від 4000 = 1000) сплачуєш за перші 4000 тисячі що заробив і залишається 6000. Із 6000 тисяч - 40% податку це 2400. Тому загальна сума податку .який вам треба заплатити становить 3400 ( 2400 + 1000 = 3400).

Управління фінансового фіскального контролю. Працівники цього управління розглядають апеляції на дії податкових працівників місцевих податкових інспекцій. Окремо існує управління фіскального контролю. Воно займається проведенням податкового аудиту.

Управління фінансової політики і аналізу. Воно розробляє податкові законопроекти. Також частково допомагає інспекторам проводити розрахунки аудиту.

Розглянемо більш детально управління непрямих податків: в ньому планують бюджет в розрізі непрямих податків. Спеціалісти, що розробляють законопроекти по непрямих податках повинні також вміти розрахувати внесок цих податків до бюджету.

Обов'язки управління прямих податків. Сюди входять податки з прибутку підприємств, податок з не корпоратизованих підприємств - це ті юридичні особи, що включені до комерційного реєстру, для яких існують жорсткі бухгалтерські вимоги. Малі підприємства не реєструються в цьому комерційному реєстрі, тому до них не має таких жорстких бухгалтерських вимог. Тобто, існує окремо податок на малі і на великі підприємства. Крім того, в них е податок на прибуток іноземних підприємств.

Управління фіскального контролю проводить навчання аудиторів.

Місцевий рівень.

337 місцевих податкових, 49 фіскальних палат і 49 офісів проведення фіскальних перевірок. Обов'язки місцевих податкових інспекцій: оцінка і збір податків, проведення реєстрації з метою оподаткування . Реєстрація платників податків є проблемою навіть для добре розвинутих країн. Саме тому, місцеві органи виконують прості перевірки, тобто перевіряють документи у себе в кабінеті. Тобто до обов'язків входить ведення кримінальних справ. Місцеві податкові інспекції вважаються інстанціями першого ступеня, в яких приймаються первинні рішення по податках. Другим ступенем є фіскальні фінансові палати. Третім є Міністерство фінансів. Якщо платник податку і цим не задоволений, тоді він подає до адміністративного суду. Там розгляд ведеться незалежним суддею. Цей суд розглядає діяльність податкової адміністрації і виносить вердикт : були якісь порушення в діяльності податкової адміністрації чи ні.

Обов'язки фіскальних податкових органів. Вони є другою інстанцією при розгляді апеляцій. Контролюють та ведуть нагляд за діяльністю місцевої податкової.

Відділи чи офіси фіскального контролю. Вони проводять фінансові перевірки всіх великих підприємств. Виконують спеціалізовані фінансові перевірки стосовно міжнародних зв'язків , та щодо великих груп підприємств. Наглядають за цінами, також контролюються. Проводять перевірки в закордонній сфері. Решту контролюють місцеві.

Особливістю польської податкової системи - велика кількість утримуючих податків. Тобто утримані податки платник не платить сам, а їх автоматично вилучають. Ці податки сплачуються особою, яка приймає участь в процедурі оплати.

Приклад: 15 % нараховується на якусь суму отримуєте 100$ з процентів, тоді банк виплатить вам 85$ і 15$ піде на рахунок податкової адміністрації. Така система розрахунків в Польщі використовується майже на всі податки.

Наприклад, якщо заробітна плата 200$, тоді ваш роботодавець виплатить вам 160$, а 40$ заплатить до податкової адміністрації. Це має великі переваги. Банк має більше грошей, ніж працівник. Податки простіше стягнути з банка, ніж із певної особи. Також від банка маємо меншу ступінь протистояння по сплаті податку, тому що клієнт отримує певну суму грошей і йому не потрібно платити особисто.

Існують інші типи доходів, які оподатковуються таким чином, тобто через утримування податку. Це всі види пенсій - в цьому випадку пенсійна установа є відповідальною за сплату цього податку. Деякі незалежні особисті послуги, наприклад, якийсь експерт працює на уряд, але не як постійний працівник, а як незалежний агент. Найбільша категорія, що підпадає під такий тип оподаткування це патентні справи, сплата по банківських процентах, дивіденди і будь яке розподілення прибутків. Ця система відкрита для зловживань. Все залежить від чесності того, хто отримує чи нараховує податок. Пенсійні установи досить надійні. Банки менш надійні. Приватні організації потрібно контролювати майже весь час.

Це мабуть і є найцікавіший факт з робот податкової служби Польщі. Складається таке враження, що податкова служба працює добре. Є тільки одна країна в Європі, яка платить банкам за послуги, які вони їм надають. В Італії до 1997 року банки збирали податки для уряду, але через те, що уряд недостатньо платив їм за таку роботу, банки відмовилися від цього. Тоді уряд притягнув їх до відповідальності. Це єдина країна, де банки збирають податки.

Пенсійна установа відокремлює суму грошей і сплачує її до податкової служби. В ці податки входить оплата по соціальному страхуванню. В Польщі пенсії підлягають оподаткуванню. Фонди соціального страхування нараховують цей податок.

Наприклад, ви отримуєте пенсію 80 000, припустимо ви маєте 15 %- розмір соціального страхування, це буде 12000, різниця 68 000 буде відокремлена від оподаткування. Таким чином, ця сплата по соціальному страхуванню включає суму на ваше майбутнє пенсійне забезпечення. Але ви не платите податок по цих 12 000. Якщо у вас 25 % прибутковий податок, тоді ще мінус 17 000, але це буде 25 % від 68000. Що ж ви тоді отримаєте, як заробітну платню ? А отримаєте ви 51 000 (68 000 –17 000). Ця цифра в кожній країні буде різна. Щодо грошей, які йдуть, до пенсійного фонду, то вони були виключені із цієї суми.