Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Податок на доходи фізичних і юридичних осіб

Найвищий дохід державі приносять прибутковий податок з юридичних і фізичних лиць. Він перевищує 56% всіх податкових надходжень.

Значення податку на доходи фізичних осіб для державного бюджету Японії величезно. Фізичні особи сплачують державний прибутковий податок по прогресивній шкалі, що має п'ять ставок: 10, 20, 30, 40 і 50%. Крім того, є прибутковий податок префектури по трьох ставках: 5, 10 і 15%. Крім цього існують місцеві прибуткові податки.

Прибутковим податком обкладаються заробітна платня, платня, доходи селян, осіб вільних професій, доходи від нерухомості (здача в арендувати), а також дивіденди, відсотки, випадкове заробітчанство, пенсії і т.д. Всі налогооблагаемые доходи в Японії діляться на десять категорій:

1. Відсотки по внесках.

2. Дивіденди.

3. Доходи від нерухомості.

4. Доходи від підприємницької діяльності.

5. Заробітна плата.

6. Бонуси.

7. Вихідні допомоги, пенсії.

8. Випадкові доходи.

9. Змішані, різносторонні доходи.

10. Доходи від капіталу.

Для більшості з них (окрім відсотків і дивідендів) встановлені податкові пільги або звільнення від сплати податків. Крім того, незалежно від величини доходу кожний житель Японії зобов'язаний сплачувати податок на мешкання, становлячий 3200 ієн в рік.

В діловій практиці Японії часто виникає питання про те, чи не дуже важкий податковий тягар несе рядовий японський платник податків. Проте необхідно враховувати і той факт, що прибуткове оподаткування фізичних осіб передбачає істотні пільги.

Основними податковими пільгами, якими користується середній платник податків, є «базова пільга» (неоподатковуваний мінімум доходу платника податків, рівний 350 тис. ієн) і аналогічні пільги на дружину (дружина) і на кожного утриманця. Крім того, такі види доходів, як заробітна платня, пенсії і виплати соціального страхування мають спеціальні податкові звільнення. Міністерство фінансів Японії при підрахунку налогооблагаемой бази для кожного платника податків надає п'ять пільг і звільнень.

Для числення прибуткового податку підсумовуються доходи платника податків, отримані їм з різних джерел, а потім із загальної суми доходу віднімається неоподатковуваний мінімум, встановлюваний з урахуванням різних знижок (базисної, на утриманців, на внески по соціальному страхуванню, по страхуванню життя і до пенсійного фонду, на витрати на медичне обслуговування, а також спеціальних знижок для інвалідів, старезних, вдів і т. д.). Слідством є те, що неоподатковуваний мінімум для сім'ї з 4-х чоловік в Японії набагато вище, ніж, наприклад, в США, ФРН, Англії, Франції.

Крім адресних, персональних звільнень, які широко застосовуються до налогооблагаемому доходу в цілому, існує ряд вузько спеціальних пільг по оподаткуванню доходів, отриманих з різних джерел, введених в податкову систему по ряду важливих причин.

• З метою справедливого оподаткування доходів різних категорій населення введена спеціальна знижка, що зменшує налогооблагаемый дохід платника податків. Ця знижка застосовується тільки відносно доходів, отриманих найманим працівником від продажу своєї праці. Розмір знижки рівний сумі спеціально визначуваних «персональних витрат» (реrsonal expenses). Мета введення цієї знижки — досягнення рівного для мети оподаткування положення осіб найманої праці з одного боку, і підприємців — з іншою. Останні мають нагоду списувати частину своїх особистих витрат в «витрати бізнесу» (інакше кажучи, на собівартість) і виводити їх з-під оподаткування, чого обличчя найманої праці до введення цієї знижки були позбавлені (що, з погляду Податкового управління Японії, не відповідає критерію справедливості оподаткування). На практиці що використав цю знижку підприємцям вдавалося добитися зменшення налогооблагаемой прибутковим податком бази на 28,6%.

• Ряд спеціальних інструкцій дозволяв також розділити для мети оподаткування доходи від бізнесу. Об'єктом оподаткування виступає дохід, одержуваний за вирахуванням з виручки всіх необхідних витрат. Платникам податків, що заповнюють «синю форму» податкової декларації, дозволялося віднімати з налогооблагаемого доходу вартість підготовки податкової декларації в розмірі не більше ніж 100 тис. ієн. Крім того, були дозволені «вирахування» (спеціальні зниження розмірів налогооблагаемого особистого доходу бізнесмена) на розмір заробітної платні, сплачуваної членам сім'ї, які були введені замість списання їх на витрати, пов'язані з веденням бізнесу. Заробітна платня самого бізнесмена (підприємця), таким чином, мала пільги як дохід, одержуваний від бізнесу, і разом з тим він мав право на пільги по доходах, одержуваних від продажу своєї праці, як для осіб найманої праці (за умови, що фірма для мети оподаткування зареєстрована як квазікорпорація). Система «подвійного пільгування» була відмінена в 1992 р., проте розмір «спеціального вирахування» з налогооблагаемой бази за умови заповнення «синьої форми» податкової декларації був в той же час збільшений до 350 тис. ієн.

• Спеціальні податкові пільги мають різносторонні доходи і доходи від капіталу. Для різносторонніх доходів налогооблагаемая сума зменшується на 400 тис. ієн в рік, якщо індивід має стаж роботи менше 20 років, і додатково до цієї суми на 700 тис. ієн, якщо трудовий стаж перевищує 20 років.

Сімейні пари з однаковим річним доходом в Японії платять різний прибутковий податок залежно від того, чи працює один чоловік в сім'ї або двоє. Сучасна податкова система Японії вітає сім'ї, в яких працюють обидва чоловіки з приблизно однаковими доходами, тому сімейні пари, де працює тільки один чоловік, несуть більш важкий податковий тягар. В таблиці 5 представлені розміри податків, які сплачують сім'ї з одним працюючим і з двома працюючим подружжям.

Необхідно відзначити, що приклад наведений при наступній умові: подружжя є найманими робітниками (службовцями); включені стандартні пільги; подружня пара має двох дітей. Податкові пільги сім'ї в основному одержує чоловік. Для сімей з двома працюючими розрахунок проведений по формулі: дохід х 0,5 х ставу податку х 2. В розрахунок включені персональні пільги і пільги на членів сім'ї.