Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Податок на спадщину

Платники податку: спадкоємці (обдаровані).

Об’єкт оподаткування: вартість частини майна кожного спадкоємця (обдарованого).

Ставка податку: від 3 до 70% і залежить від вартості майна та ступеня спорідненості спадкодавця (дарувальника) та спадкоємців (обдарованих).

Неоподатковуваний мінімум встановлений для подружжя; для внуків; для братів та сестер.

Податок на прибуток корпорацій

Платники: юридичні особи ( акціонерні товариства) усіх форм власності.

Об’єкт оподаткування: прибуток, отриманий на протязі календарного року. При формуванні об'єкту оподаткування широко використовується прискорена амортизація. Відсотки по позиках не оподатковуються.

Відносно податку з корпорацій існує обмежена і необмежена податкова повинність. Необмежена податкова повинність розповсюджується на всі доходи тих юридичних осіб, дирекція яких або місцезнаходження розташовується на території ФРН (юридична особа є податковим резидентом ФРН). Обмежену податкову повинність несуть ті юридичні особи, які одержують доходи у ФРН, але постійне представництво мають за її межами.

Ставки податку:

  • 45% - для нерозподіленого прибутку корпорацій;

  • 25 % - для розподіленого через дивіденди прибутку (податок на дивіденди).

Для малих підприємств існує неоподатковуваний мінімум.

Податок сплачується щокварталу рівними частинами з початку року. За підсумками року проводить перерахунок.

Промисловий податок

Платники: підприємства, що здійснюють промислову, постачальну, торгівельну та іншу діяльність (крім с/г, лісової діяльності та вільних професій).

Об’єкт оподаткування: дохід (скоригований розмір прибутку) та капітал (скоригована вартість майна).

Ставки податку: Федеральні (базові) : 5% - щодо доходу; 0,2% - щодо капіталу. При необхідності, общини можуть в декілька разів збільшувати федеральні ставки шляхом застосування підвищених коефіцієнтів. Максимальний розмір коефіцієнтів визначається фінансовими органами земель.

Метою цього податку є компенсація витрат общин, що виникають у зв’язку з діяльністю підприємств. Цей податок є аналогом українського комунального податку.

Податок на додану вартість

ПДВ займає друге місце після прибуткового податку.

Суб’єкти оподаткування:

  • юридична або фізична особа, яка постійно та самостійно здійснює виробничу, ремісничу, торгівельну або іншу діяльність з метою отримання прибутку.

Об’єкт оподаткування: обороти з реалізації товарів, надання послуг виробничого і невиробничого характеру за плату.

Не є об’єктом оподаткування морського флоту і цивільної авіації кредитні операції і операції з цінними паперами.

Ставки:

  • 16 %.

  • 7 % поширюється на продукти харчування (крім спиртних напоїв, послуг кафе і ресторанів), громадський транспорт, засоби масової інформації (книги, журнали), твори мистецтва.

  • 0 % -товари на експорт

Порядок нарахування пдв:

Схема нарахування цього податку побудована так, що всі товари, послуги, потрапляючи кінцевому споживачу, виявляються обкладеними цим податком в однаковій мірі, незалежно від кількості оборотів товару або послуги на шляху до споживача. Це забезпечується шляхом системи попередніх вирахувань сум податку, здійснюваних юридичними особами у фінансовому управлінні.

Акцизи в основному прямують до федерального бюджету (окрім пива). До числа підакцизних товарів і послуг входять: рідке і мінеральне паливо, ігристі вина, кава, пиво, тютюн і тютюнові вироби, алкогольні вироби.