Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Податок на додану вартість

         Податок на додану вартість (ПДВ) - найважливіше прибуткове джерело, за рахунок якого формується більше 25 % доходів бюджету Республіки.   Об’єкт оподаткування:  ПДВ обкладаються обороти з реалізації товарів (робіт, послуг) і товари, що ввозяться на митну територію Республіки Білорусь. З 2000 року в Республіці Білорусь застосовується заліковий метод нарахування ПДВ.

  Основна ставка - 20 %; - 10 % – встановлена окремі види товарів і послуг, тваринництва (за винятком хутрового звірівництва), рибальства і бджільництва, продовольчих товарів і товарів для дітей, послуг з виготовлення і ремонту одягу і взуття, ремонту годинника, складної побутової техніки і радіоелектронної апаратури, послуг перукарень, тощо. При цьому податкова ставка у розмірі 10 % застосовується тільки при оподаткуванні вказаної продукції, яка реалізується на території Республіки Білорусь.                    За нульовою ставкою оподатковуються товари на експорт, будівельні роботи, транспортні послуги, послуги з виробництва товарів з давальницької сировини (матеріалів).

ЛЕКЦІЯ № 6

(2 години)

Податкове право Грузії та його особливості

Податкове право Молдови

Тема 2.2 Податкове право країн - учасниць єс та порівняння його із українським податковим законодавством. Європейське податкове право.

План лекцій № 1 (2 години):

Податкове право Німеччини. Становлення та розвиток системи оподаткування в Німеччині. Особливості правового регулювання оподаткування. Податки у ФРН складають 80% доходів бюджету. Принципи оподаткування, які були закладені ще Л.Ерхардом. В Німеччині податки поділяють на групи: пропорційні та федеральні податки, а також на податки земель і податки общин. Елементи податків та їх характеристика. Правове забезпечення податкової системи Німеччини. Суб’єкти податкових правовідносин в Німеччині. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

Податкове право Великобританії. Характеристика правового регулювання та структура системи оподаткування. Види податків, зборів та обов’язкових платежів, які діють на території Великобританії. Суб’єкти податкових правовідносин, їх права та обов’язки. Законодавство у сфері оподаткування – основні нормативно–правові акти. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

План лекції №2 (2 години):

Податкове право Франції. Особливості та головні риси правового регулювання французької податкової системи. Загальнодержавні (центральні) та місцеві податки у Франції, які і формують 90% бюджету. Федеральні податки ФРН. Податки земель і общин у Франції. Податкові органи та їх компетенція. Законодавство у сфері оподаткування.

Податкове право Польщі. Загальна характеристика системи оподаткування, її формування та юридичне закріплення. Податкова система Польщі складається з 11 видів податків. Доходи органів місцевого самоврядування також охоплюють чотири види зборів, які не мають всіх ознак податків згідно з положеннями про податкові обов’язки. Квазіподатки та їх характеристика. Податки в Польщі поділяють на прямі й непрямі. Спеціальні режими оподаткування. Податкові органи та їх компетенція.

Питання на семінарське заняття № 1 (2 години):

1. Особливості та поняття європейського податкового права. Інтеграційне податкове право.

2. Загальна характеристика податкового права Німеччини (порівняльний аспект з Україною).

3. Особливості оподаткування у Великобританії.

Питання на семінарське заняття № 2 (2 години):

1. Правове регулювання та структура податкової системи Франції.

2. Система оподаткування в Польщі та її правове регулювання.

3. Характеристика податкових органів у державах ЄС.

4. Загальні питання адміністрування податків в країнах ЄС.

Питання до самостійної роботи (10 годин):

1. Загальна характеристика податкових систем країн членів ЄС та їх правове регулювання. Предмет та метод європейського податкового права.

2. Проаналізуйте зміни у податковому праві країн членів ЄС, які нещодавно ними стали.

3. Порівняйте податкове право України та Польщі, після вступу останньої до ЄС.

4. Стан та перспективи гармонізації податкового законодавства України до стандартів та вимог законодавства ЄС.

5. Порівняйте податкове право Італії, Іспанії та Португалії, і вкажіть його відмінні риси.

6. Правові основи та особливості податкових систем Австрії та Швейцарії.

7. Правове регулювання та порівняльна характеристика податкових систем Польщі та Франції.

Питання на індивідуально-консультативне заняття ( 5 годин):

1. Проаналізуйте відносно України особливості оподаткування в Італії, Іспанії, Португалії, Австрії, Швейцарії і т.д.

2. Дайте правову оцінку відмінним та тотожним рисам відповідальності за порушення податкового законодавства в державах ЄС по відношенню до України.

3. Загальна характеристика податкового процесу в країнах-членах ЄС.

Література: [1, 4, 5, 8, 9, 11, 13, 15, 18, 21, 22, 28, 31, 44, 50, 51]