Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Тема 2.2.1 Порівняльні особливості податкового права Скандинавських країн

План лекцій (2 години):

Особливості податкового права Данії. Правове регулювання та характеристика податкової системи Данії. Вона характеризується значним податковим тягарем, який проявляється в підвищених ставках по податках та зборах. Більшу частину в дохідній частині бюджету займає прибутковий податок. Чотири групи доходів фізичних осіб. Характеристика прямих та непрямих податків в Данії. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

Податкове право Норвегії. Правові основи та загальна характеристика системи оподаткування в Норвегії. Особливості стягнення корпоративного податку, податку на додану вартість, прибуткового податку з фізичних осіб, податок на майно та інші. Організаційно-правові аспекти діяльності податкової служби.

Питання на семінарське заняття (2 години):

1. Охарактеризуйте податкове право Данії та України.

2. Дайте оцінку податковим системам (в тому числі правовому регулюванню) Швеції та України.

3. Особливості правового регулювання податкових систем Фінляндії та України.

4. Охарактеризуйте податкове право Норвегії та України.

Питання до самостійної роботи (7 годин):

1. Загальна характеристика податкової системи Швеції та її правові основи.

2. Порівняйте податкове право Фінляндії із вітчизняною.

3. Порівняйте податкову систему Данії із вітчизняною та їх правове регулювання.

4. Проаналізуйте організаційно-правові аспекти податкової системи Норвегії із вітчизняною.

5. Правове забезпечення податкових відносин в скандинавських країнах.

Питання на індивідуально-консультативне заняття ( 5 годин):

1. Порівняйте та складіть таблицю відмінностей та тотожних ознак системи оподаткування між Скандинавськими країнами та Україною.

2. Охарактеризуйте податковий процес в Скандинавських країнах.

Література: [1, 4, 5, 8, 9, 11, 13, 15, 18, 21, 22, 28, 31, 44, 50, 51]

Лекція № 9 (2 години)

Тема 2.2.1 Порівняльні особливості податкового права Скандинавських країн

Особливості податкового права Данії

Податкове регулювання є одним з основних інструментів управління економікою багатьох країн. За допомогою зміни ставок держава може впливати на положення ринку і економіки в цілому. Що стосується Данії - податкова система даної країни є цілісним механізмом, який функціонує практично без збоїв. Основною функцією податкової системи є перерозподіл сукупного доходу між резидентами країни. Крім того податки в Данії обслуговують ефективність і економіки в цілому.

Данія - досить розвинута країна. Економіка Данії соціально-орієнтована. В цій країні дуже добре розвинуто сільське господарство, машинобудування. Успішно конкурує Данія також і на ринку високих технологій. Не дивлячись на обмеженість ресурсів і орієнтованість на зовнішню торгівлю і імпорт - Данія займає сьоме місце по розрахунку ВВП на душу населення.

Податкова система Данії багаторівнева і децентралізована. Збір і розподіл податків здійснюється в основному на місцевому рівні. Частка податкових доходів у ВВП складає до 50%. Слідством високих податків є не тіньова економіка (в Данії один з найнижчих рівнів корупції і тіньового сектора), а значний рівень особистих доходів населення. Це зв'язано з тим, що податки йдуть в першу чергу на соціальні потреби населення.

З практичної точки зору аналіз податкової системи Данії допоможе визначити загальні тенденції розвитку податкових систем в інших країнах і може служити основним джерелом даних для порівняльного аналізу податкових систем в різних країнах. Не дивлячись на те, що відбулася серйозна уніфікація податкових систем і багато змін були здійснені одноманітно, податкові системи навіть усередині країн Європейського Співтовариства серйозно розрізняються.

Данія відноситься до так званих скандинавських країн. Дані держави мають свій в розпорядженні досить значні природні ресурси при відносно невеликій чисельності населення.

«Велику роль в економіці Данії грає державний сектор. В ньому зайнято близько 33% всієї робочої сили в країні. Державні витрати відповідають приблизно 25% ВВП, а об'єм податкових надходжень - близько 50% ВВП. Ці показники - серед найвищих по країнах ОЕСР. В результаті стан державного бюджету у великій мірі залежить від економічної активності в країні. Відповідно стан системи державних фінансів помітно поліпшується в періоди економічного "буму". Так, в 2000 році профіцит державного бюджету Данії склав 35 000 млн. датських крон (майже 3% ВВП), а об'єм державного боргу скоротився до показника, що не перевищує 50% ВВП (один з найнижчих показників в ЄС).

Державна політика Данії великою мірою орієнтована на соціальну сферу. Забезпечення пенсій, допомог, сфера охорони здоров'я і інші функції лягають в Данії на плечі держави.

«Складність змін в суспільстві, можливості і недоліки нових технологій, з одного боку, означають втручання держави в ті області, які раніше не регулювалися. А з другого боку, держава повинна забезпечити створення системи послуг і інформації, яка забезпечила б розвиток торгівлі і промисловості навіть в умовах все зростаючої конкуренції.»2

В Данії всі задачі по соціальному забезпеченню були передані державі, яка повинна була забезпечити догляд за дітьми, освіта, пенсії через старість, удома для старезних людей, лікарні і т.п.

«Датське суспільство характеризується тим, що виконання цих задач відбувається за рахунок податків, а також тим, що у принципі всі громадяни мають рівне право скористатися вказаними видами діяльності держави. В тих країнах, де деякі види такої діяльності здійснюються за рахунок працедавця або страхування, не існує рівного права на користування ними, оскільки оплата проводиться працедавцем або через систему страхування, що породжує нерівні умови.»

Розвиток сучасного суспільства в Данії характеризується істотним посиленням ролі державного сектора. Податковий тягар з 1950 по 1988 рр. зріс з 20% до 52% валового національного доходу. Це слідство того, що велика частина нових задач в області надання послуг промисловості і торгівлі, а також у сфері відтворювання людського потенціалу розв'язується державою, яка покриває витрати на фінансування шляхом введення податків.

В той же час високі податки компенсуються солідними доходами, як особистими, так і від підприємницької діяльності. Це не заважає не тільки резидентам, але і нерезидентам Данії відкривати нові підприємства. До того ж організація свого бізнесу в Данії - річ досить-таки не складна: «Уникнути сплати податків в цій країні не вийде, але почати справу без знання податкових законів можна. Достатньо оплачувати в строк всі рахунки, які присилає державна податкова служба. Якщо незрозуміло, звідки взялася та або інша сума, можна попросити роз'яснити. Клерки у фіскальному відомстві дохідливо все розтлумачать.

Наймати бухгалтера теж зовсім не обов'язково. Всю бухгалтерію підприємцю, що починає, замінить звичайний шкільний зошит: зліва написано, скільки ви витратили за цей день, справа - скільки ви запрацювали. Плюс дві чеки: в одній квитанції про оплату покупок, в іншій всі виписані клієнтам рахунки.»

Фінансовою основою скандинавської соціал-демократії є державний бюджет, який припускає достатньо високий рівень державних витрат, для фінансування яких встановлений достатньо високий рівень податкового тягаря. Державний сектор скандинавської економіки - це зовсім не тотальне державне регулювання і контроль, повномасштабна державна власність, а перерозподіл державою ВВП через податкову систему для досягнення принципу соціальної справедливості.

Основними економічним функціями держави в Данії є розробка довготривалої стратегії розвитку економіки, виробітку пріоритетів розвитку національного господарства, інвестиційна політика, стимулювання НЮКР, зовнішньоекономічна стратегія і законодавче регулювання підприємництва.

«Соціальна спрямованість скандинавської моделі полягає в:

  • перерозподілі держави в економіці, дії на економіку через механізм оподаткування, дії принципу «вирівнювання доходів» шляхом передачі частини доходів підприємців на користь трудящих, працюючих по найму, соціальному захисту населення;

  • активності суспільства в соціально-економічних процесах: на практиці утілюється принцип соціального партнерства трудящих, профспілок і підприємців;

  • економічній політиці властей, націленій на першочергове рішення соціальних проблем, зокрема зменшення кількості безробітних;

  • високій етиці праці і підприємницькій культурі, найвищих морально-етичних нормах поведінки жителів скандинавських країн.»

В Данії існує дуже могутня система соціальних гарантій, а держава і бізнес є рівними партнерами в економічній системі. Економіка Данії досить конкурентоздатна ( 3 місце серед 47 провідних країн світу), але і вона обтяжена значними соціальними витратами.

Данія - індустріальна країна з високим рівнем розвитку монополій. 25 найбільших акціонерних суспільств контролюють більше 53% промисловості, сільського господарства і торговельно-фінансових підприємств, 57% всіх банківських операцій здійснюється З найбільшими оанками. До 33% промислових підприємств контролюються іноземними компаніями (американськими, шведськими, німецькими), особливо в таких галузях як машинобудування, нафтовидобувна, нафтопереробна, харчова і хімічна.

Розвиток сучасного суспільства в Данії характеризується істотним посиленням ролі державного сектора. Податковий тягар з 1950 по 1988 рр. зріс з 20% до 52% валового національного доходу. Це слідство того, що велика частина нових задач в області надання послуг промисловості і торгівлі, а також у сфері відтворювання людського потенціалу розв'язується державою, яка покриває витрати на фінансування шляхом введення податків.

Данія - країна з достатньо високим рівнем податків. В структурі доходів бюджету близько половини займає прибутковий податок з фізичних лиць. Наприклад сума доходів бюджету від сплати податків в 2002 році склала 106 млрд. доларів США. Розмір податкової відповідальності залежить від статусу платника (резидента або нерезидента) податків і від джерела отримання доходу. Окрім громадян, що проживають постійно на території Данії, до резидентів відносяться фізичні особи, що знаходяться на території країни протягом повних шести місяців, навіть якщо вони не мають постійного житла. Резиденти виплачують податок зі всього доходу, отриманого як в країні, так і за її межами, нерезиденти - тільки з доходів, отриманих на території Данії. Різні види доходів обкладаються по різних ставках. Для мети оподаткування доходи диференціюються по наступних групах: особисті доходи, доходи від капіталу, оподаткованого простого доходу і доходу від акцій.

Розглянемо основні види податків в Данії.

Прибутковий податок - один з основних податків Данії. Це пов'язано перш за все з соціально-орієнтованою економікою. В цій країні основним доходом населення, як не дивно, є заробітна платня, причому рівень її досить істотний.

«Прибутковий податок включає державний, муніципальний і церковний податки. Середня ставка муніципального і церковного податків в сумі складає 29,5 %. Ставка державного податку диференційована залежно від доходу. Якщо простий податок перевищує 134500 датських крон, додатково встановлюється податок у розмірі 5 % і 15 % - при перевищенні доходу 243500 датських крон. Гранична ставка прибуткового податку склала в 1996 г.- 61 %, в 1998 р. передбачається її зниження до 58 %.»

«Прибутковий податок з фізичних осіб-резидентів стягується з їх особистого доходу (включаючи заробітну платню, пенсії, надходження від підприємницької діяльності) і з доходу від володіння майном (капіталом), що знаходиться в Данії і за межею. Базова ставка з особистого доходу - 14,5%, додатково стягається 5% з доходу, що перевищує 173,1 тис. датських крон. Ставка з доходу від майна - 50%. Передбачені знижки. Нерезиденти сплачують податок тільки з доходів в Данії (без знижок).»

З 1994 р. введений новий податок до соціальних фондів. Ставка в 1996 р. склала 7 % від валової заробітної платні. Налогооблагаємая база може бути зменшений на суми внесків по страхуванню по безробіттю, суми пожертвувань, деякі види транспортних витрат, витрати на виховання дітей і аліменти.

На дохід від капіталу оподатковується короткостроковий прибуток, що виникає від операцій по акціях, що знаходяться у володінні менш ніж три роки.

«Прибуток, що виникає при реалізації акцій, що належать кому-небудь на праві власності більш ніж три роки, оподатковується залежно від того, включені акції в список котирувань чи ні. Ставка податку на дохід від акцій за дохід, що не перевищує 33800 датських крон, встановлена у розмірі 35 %, а на дохід більше 33800 датських крон - 40 %. Збитки можуть бути зарахований за рахунок прибутку по такій же категорії довгострокових доходів, а збитки зверху цих сум можуть бути перенесений в рахунок прибутку подальших п'яти років. Всі доходи від не лістингових акцій (акцій, які не беруть участь в котируваннях) обкладаються по ставках 25 % і 40 % відповідно до розміру портфеля акцій.

Пільги по зазнали збитки достатньо вагомі. Збитки спочатку віднімаються за рахунок отриманого довгострокового прибутку, але якщо це із деяких причин нездійсненно, то суми збитків можуть бути предметом зменшення налогооблагаемой прибутку. Прибуток від продажу приватного будинку або квартири, в якій їх власник жив протягом тривалого періоду, звичайно звільняється від податку. Капітальний прибуток, отриманий від продажу або погашення облігацій або інших цінних паперів, випущених в еквіваленті датських крон, звільняється від оподаткування за умови, що номінальна процентна ставка по цих фінансових інструментах не більше 6-7 % по емісіях, проведених до 1995 р. Приріст відносно боргових інструментів, що приносять низький дохід, оподатковується як дохід від капіталу.»

Дохід від інвестиційної діяльності, відсотки і деякі зарубіжні інвестиції включаються в капітальні доходи.

Дивіденди оподатковуються у розмірі 25-30%, цей податок утримується у платника.

Юридичні особи, одержуючи дивіденди в підконтрольних датських фірмах (при володінні не менше 25% акцій) і в іноземних фірмах (за певних умов), не включають ці дивіденди в суму оподатковуваного доходу. Утримувачі акцій за межею можуть зажадати повернення податку, якщо є угода про уникнення подвійного оподаткування».

Річна податкова декларація повинна бути наданий до податкових органів по місцю мешкання не пізніше 31 травня року, наступного за звітним роком. Якщо фізична особа здійснює підприємницьку діяльність, то крайній термін подачі декларації - 30 червня.

Прибутковий податок сплачується авансовими платежами протягом податкового року на підставі попередньої податкової реєстрації.

Суми, сплачені податку, що зверху належить, відшкодовуються з додатковим процентним нарахуванням у розмірі 4 % в терміни надання сповіщення податковими органами.

Розглянемо основні питання корпоративного оподаткування.

«Компанія вважається резидентом Данії, якщо вона була зареєстрована згідно датському законодавству або якщо головний орган управління цією компанією розташований на території Данії. Юридичні особи - резиденти Данії мають повний податковий обов'язок по всьому доходу, отриманому як на території Данії, так і за її межами. Компанії-нерезиденти виплачують податки тільки з тих доходів, джерела яких знаходяться в Данію, включаючи прибуток постійного представництва, доходи від земельних ділянок, авторські гонорари, дивіденди і інші джерела доходів. Податковий тягар розповсюджується на доходи, отримані в звітному фінансовому році. Початком фінансового року для тільки що створеної компанії є момент її реєстрації.»

Податок на прибуток корпорацій. Ставка податку для основної частини компаній, у тому числі іноземних, складає 34%; для закупівельних, виробничих і збутових асоціацій - 16%. Не існує відмінностей при оподаткуванні розподіленого і нерозподіленого прибутку компанії.

Встановлені достатньо жорсткі правила визначення і коректування оподатковуваного прибутку.

Капітальні витрати звичайно не зменшують податкову базу. Проте деякі види витрат на відкриття і розширення бізнесу, такі, як витрати на маркетингові дослідження, гонорари, що виплатили експертам, і реєстраційне мито, можуть зменшити базу підприємства. Дивіденди і відсотки віднімаються в повному об'ємі.

Підприємство може зменшити розмір чистої вартості матеріальних запасів по бухгалтерських книгах підприємства в цілях оподаткування до 12 % в рік, незалежно від інших положень, що віднімаються з податкової бази, по застарілих і важкореалізованих об'єктах.

Амортизація не враховується в цілях оподаткування корпоративним податком і, відповідно, повинна бути доданий до балансової вартості активів при визначенні оподатковуваного доходу.

Прискорена амортизація може бути наданий по машинах, устаткуванні і будівлях починаючи з роком підписання контракту до моменту доставки цих активів, контрактна вартість яких повинна перевищувати 700000 датських крон. Сума амортизаційних відрахувань по прискореному методу списання не може бути вищою 30 % від загальної вартості за контрактом і не повинна перевищувати 15 % в рік. Спеціальні підвищені ставки амортизаційних відрахувань встановлені для будівель, машин і устаткування, що належить підприємствам, заснованим (зареєстрованим) на території зон вільного підприємництва.

«Прибуток, отриманий від реалізації акцій, що знаходилися у володінні більш ніж 3 року, звільнена від податку, якщо операції з цінними паперами не є спеціальною діяльністю (основним джерелом доходу).

Прибуток, отриманий від розпорядження об'єктами нерухомості, що належать на правах власності більш ніж три роки, може бути зменшений до 5 % за кожний рік (після трьох років інкубаційного періоду) володіння нерухомістю, але не більше ЗО %.

Дивіденди звільняються від податку за умови, що їх одержувач володіє не менше ніж 25 % пакетом акцій протягом повного фінансового року. В решті випадків 66 % нерозподілених дивідендів повинні бути включений в податкову базу. Якщо дивіденди отримані від зарубіжних джерел, то вони підлягають обкладенню податком згідно датському законодавству.

Збитки, понесені у фінансовому році, можуть бути списаний протягом подальших п'яти років і не можуть бути списаний за рахунок прибутку року, в якому вони були отримані.»

Працедавець зобов'язаний виплачувати за кожного працівника, зайнятого повний робочий день, щомісячний внесок до пенсійного фонду у розмірі 1491 датських крон. Суми, виплачувані до пенсійного фонду, повністю віднімаються з податкової бази при розрахунку корпоративного податку.

«Датська компанія, що має відділення або філіал за рубежем, зобов'язана включати в сукупний дохід головної компанії прибутку і збитки, отримані цим відділенням в звітному фінансовому році. Проте датська компанія може отримати податковий кредит на суму доходів, отриманих із зарубіжного джерела, за умови, що доходи, що належать цьому відділенню, не перевищуватимуть 50 % від суми сукупного доходу зі всіх джерел.»

Проте пільгове оподаткування доходів від зарубіжних джерел поступово ліквідовується і до 2000 р. передбачається цю пільгу повністю відмінити.

Податок сплачується двома авансовими платежами: 20 березня і 20 листопаду звітного фінансового року. Суми авансових платежів розраховуються як середня сума податку за останні три роки, відповідно один внесок рівний 50 % від цієї суми. Компанії, що застосовують форму виплати податку по рахунку, при неповному переліку податку, що належить, зобов'язані заплатити пені в розмірі з 11,75 % від суми несплаченого податку.

«Податкова декларація по податку на прибуток корпорацій повинна бути представлений до податкових органів не пізніше 6 місяців до закінчення фінансового року. Якщо закінчення фінансового року потрапляє в проміжок від 1 січня до 31 березня, то крайній термін для представлення декларації - це 1 липня. Перегляд і перерахунок поданих декларацій може проводитися аж до 31 липня.»

Підприємства, що оперують матеріальними запасами, за які підлягає сплата ПДВ і мають річний оборот, що перевищує 20000 датських крон, зобов'язані реєструватися як платники ПДВ. Якщо зарубіжне представництво не повинне реєструватися на території Данії як відособлена юридична особа, то від імені цього представництва реєстрації як платник ПДВ підлягає фізична особа, що є резидентом Данії, або інша юридична особа, зареєстрована в Данії.

Ставка ПДВ встановлена у розмірі 25 %. Експортні поставки товарів і надання деяких послуг, таких, як медицина, освіта, пасажирський транспорт, фінанси, страхування і т.д. звільнені від сплати ПДВ. З імпортних товарів ПДВ стягується по ставці 25 %. «Виключається з оподаткування продаж газет, продаж і орендувати літаків і судів, а також діяльність пошти, банків, компаній страховок, пасажирський транспорт, послуги загальноосвітніх, охоронних здоров'я і деяких інших організацій. Звільняються від сплати податку підприємці з річним оборотом до 10 тисяч датських крон.»

Акцизи стягуються з нафтопродуктів, електроенергії, вугливши, тютюнових виробів, міцних спиртних напоїв, пива, мінеральної води, сподіваючись, кави, кондитерських виробів, електроламп і деяких інших товарів, а також з грального бізнесу. Ставки акцизів: на бензин (за 1 літр) - 240 і 310 датських крон залежно від змісту свинцю; на електроенергію для опалювання житлових будинків (за І кВт/ч) - 39,5 евро, для іншої мети - 46 евро; на сигарети - 21,22% з роздрібної ціни плюс 60,68 евро за 1 шт.

Структура датських податків в енергетиці складається з трьох частин:

1. Акцизний збір на паливо, розмір якого залежить від виду палива.

2. Податок на викиди СО2, рівний 100 датських крон на тонну викидів в атмосферу СО2

3. Податок на викиди 802, рівний 10 датських крон на 1 кг викидів сірки 8 (20 датських крон на кг 802)

За рахунок податків ціна на паливо зростає в 2-6 разів. Для некомерційних споживачів існує також 25% ПДВ.

При плануванні інвестицій у виробництво тепла і електроенергії існує практика розділення досліджень на соціально-економічні дослідження і приватні економічні дослідження. В соціально-економічному дослідженні паливні податки не беруться до уваги, тоді як в приватних економічних дослідженнях вони враховуються.

Резиденти сплачують податок на майно, розташоване як на території Данії, так і за її межами. Нерезиденти - тільки на майно, що знаходиться в Данії. В 1996 р. ставу податку на майно встановлена у розмірі 0,7 % від чистої вартості майна, вартість якого перевищує 2,4 мільйони датських крон.

Подружні пари оподатковуються на майно роздільно.

«Податок із спадку на майно сплачується: зі всього майна, якщо померлий був резидентом Данії; тільки з майна, розташованого на території Данії, якщо померлий - нерезидент. Проте майно, що знаходиться в Данії, є об'єктом обкладення податком незалежно від статусу резидентства. Податок на спадкоємство виплачується тільки на нерухомість по ставках від 15 % до 36,25 % залежно від ступеня спорідненості одержувача і померлого.»

Подарунки оподатковуються як звичайний дохід у їх одержувача. Проте подарунки подружжю, батькам або дітям обкладаються спеціальним податком на подарунки по ставці 15 %.

«В Данії з 1999 року введений екологічний податок на любителів спорту. Кожний член спортивних об'єднань або кружків зобов'язаний платити в кожному році 150 крон (більше $20), якщо йому більше 25 років, і 25 крон, якщо менше. Любителі бейсболу, футболу, гольфу і інших, пов'язаних з рухом, спортивних ігор платять за знос майданчиків і землі під ними, а також за шкідливі викиди в атмосферу (мається на увазі, що більшість гравців приїжджає до місця тренувань і змагань на автомашинах). Ця ініціатива належить комуні Хернінг і обґрунтовується тим, що заняття спортом створюють навантаження на природу.»

До складу Міністерства оподаткування Данії (МТ) входять 8 структурних підрозділів, основною з яких є Центральна митна і податкова адміністрація.

«У функції Центральної митної і податкової адміністрації входить заняття питаннями, пов'язаними з організацією роботи з платниками податків, роз'ясненням податкового законодавства, перевіркою правильності нарахувань по податках і контроль за повнотою і своєчасністю сплати податків і зборів, а також здійснення заліків і повернень надмірно сплачених сум податків (зборів).»

МТ Данії в комерційному банку ВО-ВАИК відкриті рахунки по обліку доходів, на які зараховуються всі податки і збори.

Банк, що приймає документи по ПДВ здійснює не тільки перерахування грошових коштів по платіжних документах по ПДВ на рахунки МТ Данії, але і набивання декларацій по ПДВ.

Вся інформація, що міститься в базі даних федерального рівня, розподілена по наступних блоках:

  • Реєстрація імпорту;

  • Регістр нарахувань;

  • Система контролю;

  • Реєстрація платників податків (Держреєстр створений 5 років тому);

  • Облік прибуткового податку (утримання, повернення);

  • Облік недоїмки, безнадійних боргів, ліквідованих компаній, пені і штрафів;

  • Система внутрішнього обліку (надходження, заліки, повернення). Картки лицьових рахунків платників податків не ведуться.

Адміністрування платників податків здійснюється шляхом доступу фахівців регіональних управлінь до єдиного інформаційного ресурсу.

«МТ Данії адмініструє як митні, так і податкові платежі і включає службу приставів, що здійснюють примусове стягнення недоїмки, у тому числі шляхом реалізації вилученого майна.

В підкоренні у МТ Данії знаходяться 26 регіональних управлінь. Крім вказаних управлінь є 275 муніципальних інспекцій, що здійснюють адміністрування податку на доходи. До теперішнього часу фінансування діяльності муніципальних інспекцій здійснюють муніципалітети. В найближчі роки планується скорочення чисельності муніципальних інспекцій до 225, а потім до 50. Після скорочення чисельності муніципальних інспекцій до 50, вказані інспекції перейдуть у ведення регіональних управлінь МТ Данії, і відповідно фінансуватимуться за рахунок засобів федерального бюджету. Не дивлячись на відсутність в даний час прямої підлеглості муніципальних інспекцій регіональним управлінням, вказані управління здійснюють контроль за роботою муніципальних інспекцій.».

При здійсненні контролю за правильністю числення платниками податків сум податків, що підлягають сплаті до бюджетів всіх рівнів використовується вся інформація, що міститься в базі даних МТ Данії, тому самі декларації займають не більше одного листа (у тому числі по ПДВ).

При численні прибуткового податку з фізичних лиць в суму податку, що підлягає сплаті включаються всі види доходів, у тому числі доходи, отримані по депозитних рахівницях, а також податок на майно і інші.

Обчислена податковою службою сума податку на доходи прямує працедавцям для утримання повної суми податку по місцю роботи, а також кожній фізичній особі для перевірки правильності числення цієї суми. У разі виникнення розбіжностей сума обчисленого податку може бути скоректований податковою службою.