Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Податок на товари та послуги (пдв)

На сьогодні податок на товари та послуги, або податок на додану вартість, є основним джерелом бюджетного доходу держави. Він становить 38,76% загального доходу.

Ставки:

  • головна — 22%,

знижена — 7% (більшість перероблених продуктів харчування, товарів для дітей, будівельних матеріалів, будівельних робіт, пов’язаних із будівництвом житла, деякої продукції, яка належить до сфери охорони здоров’я, пасажирського транспорту, послуг бюро подорожей та громадського харчування та більшості муніципальних послуг)

  • нульова ставка (експорт товарів)

Крім того, застосовується звільнення від оподаткування деяких об’єктів, а також організацій без права вирахування обов’язкового податку. На сьогодні звільнення від оподаткування охоплює таке:

вироби народних ремесел та живопис,

послуги у сфері сільського господарства,

послуги, пов’язані з лісовим i рибним господарством,

фінансові послуги,

культура й мистецтво,

спорт, наука та освіта, послуги державної пошти, послуги у сфері урядової й самостійної територіальної діяльності, юстиції, національної та громадської безпеки, послуги політичних i торговельних організацій.

Акцизний збір

Правове регулювання стягнення АЗ здійснюється наказом Міністра фінансів Польщі від 15 грудня 1999 р. «Про акцизний збір» (із наступними змінами)

Акцизний збір нараховується, крім іншого, на продукцію спиртової промисловості, вино, пиво й тютюнові вироби, автомобілі та електронне обладнання високої якості.

Ставки акцизного збору може бути визначено залежно від типу товарів, до яких вони застосовуються, таким чином:

  • як відсоток (щодо ціни продажу, зниженої за відрахуванням ПДВ, або стосовно бази оподаткування імпорту);

  • як сума (в злотих на одиницю продукції);

  • як різниця цін;

  • як відсоток (щодо роздрібної ціни) та в сумі на одиницю товару, якщо йдеться про сигарети.

У наказі Міністра фінансів Польщі від 15 грудня 1999 р. «Про акцизний збір» (із наступними змінами) в окремих додатках було визначено ставки акцизного збору для підакцизних товарів, у більшості випадків — у вигляді сум (у злотих на одиницю продукції), i були однакові як для виробника, так i для імпортера, чи у вигляді відсоткових ставок.

В останньому випадку існує різниця в оподаткуванні внутрішньої та імпортованої продукції. Це походить від різних баз оподаткування i від різних способів оцінки акцизного збору в країні та за кордоном. Однак податкове навантаження на внутрішню та імпортовану продукцію залишається однаковим.

Базою оподаткування акцизного збору в Польщі є оборот, а у разі імпортера — митна вартість, збільшена на суму митних зборів.

Розглянемо правила оподаткування обраних підакцизних товарів.

Тютюнова продукція. 1 червня 2000 року в Польщі в рамках гармонізації законодавства із положеннями Європейського Союзу було запроваджено змішану систему оподаткування, в якій ставку акцизного збору представлено у вигляді відсотку-суми. Відсоткова частина цього показника становить 25% роздрібної ціни, а сумарна ставка досягає 37,50 злотих на 1000 сигарет на період з 1 червня по 30 вересня 2000 року. З 1 жовтня 2000 року вона збільшилась до 42,00 злотих. Ця ставка однакова для всіх сигарет незалежно від місця їх виробництва чи характеристик.

Спирти. Для продукції спиртової промисловості (наприклад, чиста горілка, якісна горілка, спирт у пляшках, інші спирти та алкогольні напої із вмістом алкоголю не нижче 18%) було встановлено єдину ставку акцизного збору, що є однаковою як для внутрішньої, так i для імпортованої продукції. Вона становить 5790,00 злотих на 1 гектолітр 100%-го спирту на період з 1 березня по 31 серпня 2000 року та 6020,00 злотих — з 1 вересня 2000 року.

Вино. Ставку акцизного збору як для виноградного, так i для фруктового вина було встановлено в єдиній сумі 112,00 злотих на 1 гектолітр, для медових напоїв — 67,00 злотих на 1 гектолітр.

Паливо. Ставки акцизного збору для палива як внутрішнього виробництва, так i імпортованого, є однаковими i встановлюються у злотих на 1000 літрів, причому паливо повинно мати температуру 15оС, що відповідає вимогам Європейського Союзу.

Автомобілі. Ставки акцизного збору на автомобілі польського виробництва такі: при кубічному об’ємі двигуна більше ніж 2000 см3 — 15 %, менше — 6%. Для імпортованих автомобілів ставки досягають 17,6 та 6,4% відповідно. Зазначені ставки акцизного збору застосовуються до кожного продажу автомобіля перед першою реєстрацією автомобіля на території Республіки Польща в порядку, передбаченому умовами закону про дорожній транспорт.