Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Види податків кнр

В даний час в Китаї налічується 25 видів податків, які, залежно від їх природи і виконуваних функцій, можуть бути з'єднаний в 8 груп:

  • Податки з обороту. Ця група включає 3 види податків, а саме: ПДВ, податок на споживання (податок з продажів), податок на підприємницьку діяльність. Собіраємость цих податків залежить від об'єму товарообігу або збуту в сферах виробництва, обігу і послуг.

  • Податки на прибуток (доходи). Сюди входять: податок на прибуток вітчизняних підприємств, податок на прибуток підприємств з іноземними інвестиціями і іноземних підприємств і під з фізичних лиць. Надходження від цієї групи податків залежать від суми прибутку, отриманого юридичними особами, або від розміру доходу фізичної особи.

  • Ресурсні платежі, що включають ресурсний податок і земельний податок (платня за користування землями міст і районів). Ці податки стягуються з природопользователей, а також з користувачів міських і районних земель. Ресурсними платежами обкладається використовування що знаходяться в державній власності природних ресурсів. Їх мета - вирівняти доходи платників податків, що здійснюють природокористування в різних місцевостях і умовах.

  • Цільові податки і збори: податок на зміст і будівництво міст, податок за користування сільгоспугіддями, податок на інвестиції в основний капітал, податок на реалізацію землі.

  • Майнові податки: податок на майно, податок на нерухомість, податок на спадок (поки не введений).

  • Податки з операцій (дій). До цієї групи входять: податок за користування автотранспортними засобами і водними судами, гербовий збір, податок на передачу майна, податок на обіг цінних паперів (поки не введений). Цими податками обкладаються певні операції (дії).

  • Сільськогосподарські податки: податок на землеробство і податок на зміст і розведення худоби. Платниками податків виступають юридичні и/или фізичні особи, одержуючі дохід від землеробства або тваринницької діяльності.

  • Митні збори. Ними обкладаються товари, на/с території Китаю, що ввозяться/вивозяться.

Податкове законодавство

До складу державних органів, уповноважених розробляти податкові закони і визначати податкову політику, входять: Національний конгрес і його постійний комітет, Державна порада, Міністерство фінансів, Державна адміністрація оподаткування, Комітет тарифікації і класифікації при Державній пораді і Головне митне управління.

Податкові закони розробляються Національним суспільним конгресом, наприклад, Закон КНР про прибутковий податок з фізичних осіб, або постійним комітетом конгресу, наприклад, Закон КНР про управління податками і їх стягуванні.

Адміністративні рішення і правила в області оподаткування (інструкції) виробляються Державною порадою, наприклад, Інструкція по застосуванню Закону про управління податками і їх стягуванні, Інструкція по застосуванню Закону про прибутковий податок з фізичних лиць, Тимчасова інструкція по ПДВ.

Відомчі правила в області оподаткування розробляються: Міністерством фінансів, Державною адміністрацією оподаткування, Комітетом тарифікації і класифікації при Державній пораді і Головним митним управлінням, наприклад, роз'яснення по застосуванню Тимчасової інструкції по ПДВ, Тимчасові правила декларування прибуткового податку з фізичних лиць і інші.

Центральні податки:

податок на споживання з оборотів усередині країни,

митні збори,

ПДВ і податок на споживання

Місцеві податки:

прибутковий податок,

плата за користування землями міст і районів,

податок за користування сільгоспугіддями, податок на інвестиції в основний капітал,

податок на реалізацію землі,

податок на майно, податок на нерухомість,

податок на спадок,

податок за користування автотранспортними засобами і водними судами,

податок на передачу майна,

податок на землеробство і податок на зміст і розведення худоби.