Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Тема 1.2 Типи і моделі податкових систем зарубіжних країн

План лекції (2 години):

Поняття та загальна характеристика сучасних податкових систем. Податкові системи країн світу формувалися під впливом різних економічних, політичних і соціальних умов. Податкова система включає в себе сукупність податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Типи та моделі податкових систем в зарубіжних країнах. Одним із найважливіших параметрів, який багато в чому визначає податкову систему тієї або іншої країни, є співвідношення прямого і непрямого оподаткування. В залежності від того, яку частку складають ті чи інші види податків і зборів у загальному обсязі податкових надходжень, виділяють чотири основних моделі системи податків і зборів. Умовно вони іменуються англосаксонською, євроконтинентальною, латиноамериканською і змішаною моделями оподаткування.

Питання на семінарське заняття (2 години):

1. Поняття сучасних податкових систем.

2. Типи податкових систем.

3. Моделі податкових систем.

4. Особливості застосування податкового федералізму.

Питання до самостійної роботи (5 годин):

1. Обґрунтуйте поняття «податковий федералізм».

2. Порівняйте англосаксонську та євроконтинентальну моделі оподатку-вання за характерними їм відмінними та тотожними ознаками.

3. Назвіть ознаки, по яким поділяються типи податкових систем.

Питання на індивідуально-консультативне заняття ( 2 години):

1. Конкретно охарактеризуйте змішану модель оподаткування на прикладі однієї країни (на вибір).

2. Складіть табличку на чотири рядочки, в які відповідно віднесіть моделі податкових систем, та до кожної назвіть по п’ять країн.

Література: [8, 17, 18, 21, 22, 27, 28, 31, 47, 51]

Лекція № 2 (2 години)

Тема 1.2 Типи і моделі податкових систем зарубіжних країн

Поняття та загальна характеристика сучасних податкових систем

Податкові системи країн світу формувалися під впливом різних економічних, політичних і соціальних умов. Податкова система включає в себе сукупність податків, зборів та інших обов’язкових платежів, а також форми, способи і методи їх взаємодії, регулювання, обчислення та контролювання. Податкова система будь-якої зарубіжної держави виступає як механізм реалізації основних принципів оподаткування.

В усіх країнах світу податкові системи відрізняються одна від одної і мають певні особливості, що дає право поділяти їх в залежності певної моделі та типу, які прямо пропорційно відображають державний устрій.

Податкова система є найстародавнішою фінансово-економічною системою людства, а тому і відповідає за добробут населення.

Податкова система будується на основі податкової політики держави, яка є складовою фінансової. Податкова політика відповідає за процес реформування податкової системи шляхом удосконалення податкового законодавства.

Сучасний стан розвитку європейських податкових систем відповідає високим вимогам податкової реалізації принципів оподаткування. Головною метою яких є гармонізація усіх податкових систем та вироблення єдиних підходів (функцій, принципів, податків та їх елементів, контролюючих органів) їх застосування.

Процеси інтеграції та глобалізації, синхронні податкові реформи все більше роблять національні податкові системи схожими одна на одну. При зростаючих вимогах фіскального і соціального характеру до податкових систем настає час задіяти повністю суб’єктивно-мотиваційний фактор у модернізації оподаткування, реалізація якого здійснюється через адміністративні, організаційні та інформаційні технології.

Отже, удосконалювати податкову систему України слід з урахуванням позитивного досвіду розвинутих зарубіжних країн.