Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльно податкове право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Податок на додану вартість

Обкладенню даним податком підлягають обороти по реалізації і імпорту товарів і наданню послуг на території Китаю.

Ставки податку: 13% і 17%, залежно від приналежності товарам першої необхідності або іншим товарам, послугам.

Експорт товарів обкладається по нульовій ставці.

Податок на споживання

Об’єкт оподаткування: підлягають наступні групи товарів, вироблені або імпортувалися на території КНР: тютюнові вироби, алкогольні напої, косметика, ювелірні вироби, бензин, моторні човни, катери, мотоцикли, автомобілі і деякі інші.

Споживацькі товари, що експортуються, звільнені від податку.

Ставки податку диференціюються по товарних групах і усередині окремих груп. В основному застосовуються процентні ставки, але до окремих товарів застосовуються тверді ставки.

Товари

Ставки

Тютюнові вироби

25%-50%

Алкогольні напої

5%-25%

Косметика

30%

Ювелірні вироби

5%-10%

Бензин

0,2 юані за літр-0,28 юаня за літр*

Автотранспортні засоби

3%-10%

Податок на підприємницьку діяльність

Даний податок сплачують підприємства і громадяни, що займаються наданням підлягаючих оподаткуванню послуг, передачею нематеріальних активів або продажем нерухомості на території КНР.

Об'єкти і ставки податку:

Налогооблагаємиє об'єкти

Ставки податку %

1. Транспорт і зв'язок

3

2. Будівництво

3

3. Фінансовий і страховка бізнес

8

4. Поштовий і телевізійний зв'язок

3

5. Культура і спорт

3

6. Розваги

5-20

7. Надання послуг

5

8. Передача нематеріальних активів

5

9. Продаж нерухомості

5

Від сплати податку звільняються: послуги, що надаються медичними установами, дитячими садами, будинками старезних; шлюбні і похоронні послуги; послуги, що надаються інвалідами і організаціями інвалідів населенню; тощо.

Податок на прибуток підприємств

Правовою основою стягування податку на прибуток підприємств є Тимчасова інструкція про податок на прибуток підприємств від 13 грудня 1993 року і Роз'яснення по її виконанню від 4 лютого 1994 року.

Платниками податку на прибуток підприємств виступають державні, колективні, приватні, сумісні підприємства і інші організації (юридичні особи).

Об'єктом оподаткування виступає прибуток від реалізації продукції, робіт, послуг; прибуток від іншої підприємницької діяльності і інших операцій (джерел).

Прибутковий податок з фізичних лиць

Правовою основою є Закон КНР про прибутковий податок від 10 вересня 1980 р. (в редакції від 31 жовтня 1993 р.) і Роз'яснення по його виконанню від 28 січня 1994 року.

Платники податків - фізичні особи, що мають постійне місцепроживання в Китаї, або не мають такого, але проживаючі на території КНР протягом року або більш. Такі особи сплачують податок зі всіх отриманих ними доходів (як на території КНР, так і за рубежем). Фізичні особи, що не мають постійного місцепроживання в КНР, що не є її резидентами, або проживаючі на території країни менше року, сплачують податок з доходів від джерел на території КНР.

Об'єкти обкладення і розрахунок податку:

а) Заробітна платня робітників і службовців

Оподаткуванню підлягає щомісячно одержувана заробітна платня робітників і службовців, зменшена на 800 юанів (тверда сума витрат). До отриманої різниці застосовується дев'ятисхідчаста прогресивна ставка податку, приведена нижче в таблиці.

Ступінь

Щомісячний оподатковуваний дохід

Ставка податку %

Вирахування, що надається, юанів

1

Не більше 500 юанів (включно)

5

0

2

501-2000 юанів

10

25

3

2001-5000 юанів

15

125

4

5001-20000 юанів

20

375

5

20001-40000 юанів

25

1375

6

40001-60000 юанів

30

3375

7

60001-80000 юанів

35

6375

8

80001-100000 юанів

40

10375

9

Понад 100000 юанів

45

15375

Платники податків, що не мають постійного місцепроживання в КНР, але одержують на її території заробітну платню, або особи, що мають постійне місце проживання в Китаї і одержують заробітну платню за його межами, мають право на додаткове до 800 юанів зменшення (3200 юанів в місяць) як витрати.

б) Індивідуальне підсобне господарство або доходи від підприємницької діяльності

Оподаткуванню підлягає щорічний валовий дохід від підсобного господарства або підприємницької діяльності, зменшений на пов'язані з його витяганням витрати, втрати. До отриманої різниці застосовується дев'ятисхідчаста прогресивна ставка податку.

в) Доходи за договорами підряду і аренди, отримані від підприємств і організацій

г) Винагорода за надані послуги, авторська винагорода і авторський гонорар

д) Дохід від продажу майна

е) Відсотки, дивіденди і інші надходження

Оподаткуванню не підлягають наступні доходи:

  • нагороди за досягнення в науці, освіті, культурі, охороні здоров'я, фізичній культурі, захисті навколишнього середовища, що вручаються як державними органами, так і іноземними і міжнародними організаціями;

  • відсотки по ощадних депозитах, державних облігаціях, Міністерством фінансів, що випускається, і відсотки по фінансових облігаціях, що випускаються по розпорядженню Державної поради;

  • спеціальні урядові надбавки до заробітної платні відповідно до Єдиних правил Державної Поради; субсидії, дотації і перелік виплат, що не підлягають оподаткуванню за рішенням Державної Поради;

  • допомоги добродійних організацій, матеріальна допомога, пенсії з нагоди втрати годувальника;

  • виплати страховок;

  • грошове постачання і грошові винагороди, одержуване військовослужбовцями;

  • доплати до заробітної платні, вихідні допомоги, пенсії за вислугу років, одержувані державними робітниками і службовцями відповідно до Єдиного державного положення;