Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія_Осіпова.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Глава 3

Особистість у системі соціальних зв’язків

§ 1. Соціологічний вимір особистості. Соціальна якість особистості

Особистість — елемент будь-якої соціальної системи. Всі соціальні явища в кінцевому підсумку опосередковані індивідуальною дією людини. Наслідки будь-якої соціальної дії таким чином залежать, у всякому разі частково, від її впливу на особистість. Включення людини до суспільства здійснюється через різні соціальні спільноти (соціальні групи, соціальні інститути, соціальні організації), які персоніфікуються кожною конкретною особистістю. Внаслідок цього людина включається до безлічі соціальних систем та до системи прийнятих у суспільстві норм та цінностей. Кожна з цих систем певним чином впливає на неї. Отже, особистість стає не лише елементом соціальної системи, а й сама являє собою систему, яка має надзвичайно складну структуру. Без дослідження системи особистості і без вивчення процесів, які охоплюють повсякденне спілкування і міжособисті відносини, неможливо зрозуміти ті соціальні процеси, які управляють складними структурами суспільств.

Індивід включається до функціонування соціальної системи як особистість, наділена певними індивідуальними якостями. Внаслідок цього особистість не є механічним продуктом соціальної системи, вона також самодетермінована. Кожна особистість має певні індивідуальні та соціальні якості. Наслідком цього є соціальні відносини і соціальна поведінка особистостей, тобто відносини і поведінка особистостей, типологізовані на засадах однотипних відносин, і поведінка особистостей та інтегральних якостей тієї чи ін­шої системи.

Особистість у соціології розглядається у контексті соціальної системи, яка може бути подана у п’ятьох аспектах:

взаємодія особистостей, кожна з яких є носієм індивідуальних якостей;

соціальна взаємодія, наслідком якої є встановлення соціальних відносин і створення соціальних груп;

групова взаємодія, що грунтується на тих чи інших загальних обставинах (місто, село, трудовий колектив та ін.);

ієрархія соціальних позицій або статусів, які займаються особистостями, що включені до діяльності даної соціальної системи як сукупність соціальних функцій та ролей, які вони виконують на засадах даних соціальних позицій;

сукупність норм і цінностей, які визначають характер і зміст діяльності чи поведінки елементів даної системи.

Особистість — це конкретне відображення сутності людини, інтеграція в індивіді соціально значущих рис та соціальних відносин даного суспільства, яка певним чином реалізується у практичній діяльності. Те, що є особливо важливим для людини, виступає врешті-решт як мотиви та цілі її діяльності. Завдання соціології полягає у вивченні цих цілей і мотивацій для того, щоб їх результат був не випадковим, а наближався до бажаного. Існує певна межа, різниця між цілями людей і цілями суспільства. Соціологія має виявляти ступінь відхилення цілей людей від цілей суспільства.

Категорія «особистість» стосується кожної людини, оскільки вона індивідуально відображає значущі риси даного суспільства. Обов’язковими характеристиками особистості є ціннісні орієнтації та соціальні відносини, відносна самостійність (стосовно суспільства) та відповідальність за свої вчинки, а також самосвідомість. Відмінність однієї людини від іншої, специфічні біологічні та соціальні властивості (успадковані чи набуті) відбиваються у понятті «індивідуальність».

Дуже важливо мати на увазі, що особистість є не лише результатом, а й причиною тих соціально значущих дій, які відбуваються у даній соціальній сфері. Суспільні відносини (економічні, політичні, соціальні, ідеологічні) певного конкретно-історичного типу суспільства по-різному відбиваються і виявляються, визначаючи соціальну якість кожної людини, зміст і характер її діяльності. Людина водночас постає як об’єкт і суб’єкт суспільних відносин. У процесі своєї діяльності вона інтегрує відносини навколишнього середовища і разом з тим виробляє особливе ставлення до навколишньої дійсності. Со­ціальні відносини, опосередковуючись внутрішнім станом людини, виявляються в її діяльності як особисте ставлення до зовнішнього світу.

Специфіка особистості визначається її соціальною якістю, тобто сукупністю взаємопов’язаних елементів, зумовлених типом соціальної взаємодії особистості з іншими людьми в конкретних історичних умовах. Ця сукупність складається з таких елементів:

Соціально визначена мета діяльності.

Соціальні статуси та соціальні ролі.

Соціальний статус — становище індивіда або соціальної групи відносно інших індивідів, груп, яке визначається соціально значущими для даної суспільної системи ознаками (про­фесійно-кваліфікаційними, економічними і т. ін.). Залежно від того, чи дістає людина свій статус завдяки успадкованим ознакам ( стать, національність, раса і т. ін.), чи здобуває його внаслідок власних зусиль (освіта, професія), розрізняють відповідно статус «природжений» (аскриптивний) та здобутий.

Соціальна роль — нормативний зразок поведінки індивіда, який займає певну соціальну позицію (в суспільстві, соціальній організації, соціальній групі) і виконує відповідні функції. Деякі ролі індивід обирає вільно, прагнучи активно опанувати (наприклад, роль дружини, матері, чоловіка), інші ж йому дано незалежно від його волі й бажання (роль жінки, чоловіка, члена етнічної групи). З соціальною роллю пов’язані певні права та обов’язки індивіда, ступінь реалізації яких залежить не лише від змісту рольових вимог, а й від можливостей, здібностей самого індивіда. Таким чином, будь-яка роль персоніфікується та суб’єктивується, тобто здійснення індивідом певної соціальної ролі зумовлено не тільки об’єктивними, а й суб’єктивними факторами. Соціальна роль характеризується також комплексом нормативних вимог до поведінки й очікувань (експектацій). Членам соціальної групи, які виконують ту чи іншу роль, представники групи (суспільства), що взаємодіють з ними, ставлять вимоги, встановлюють приписи способів соціальної поведінки, відносин, настанови і т. ін. Ці вимоги, накази набувають форми очікування певної поведінки. Так, від матері оточуючі очікують, що вона піклуватиметься про свою дитину, від фахівця — що він професійно виконуватиме свої функціональні обов’язки і т.ін. Конституція України визначає права, свободи та обов’язки людини і громадянина, тобто конституційний статус. Це водночас є і рольовими вимогами до громадянина України. Якщо маєш певні права і свободи, то повинен мати й відповідні обов’язки.

Очікування та вимоги є компонентами системи регуляції соціальної поведінки, взаємодії у групах, суспільстві.

3. Норми і цінності, якими людина керується у процесі своєї діяльності.

Соціальні норми — це вимоги суспільства, соціальних груп, які втілюються в еталони, моделі, стандарти належної поведінки. Це й правові норми, й звичаї, традиції тощо.

Цінність не завжди те, що дійсно потрібно і необхідно людині. Часто людина оцінює речі, предмети явища крізь призму поширених у даному суспільстві, в свідомості тієї чи іншої соціальної групи ціннісних критеріїв, готових оцінок та уявлень щодо належного, прекрасного, корисного та справедливого. Якщо в колі друзів шкіряна куртка є ознакою гідності, то її відсутність — це вже майже трагедія, особливо для підлітка. Ось і використовуються будь-які засоби, щоб мати цю ознаку, й кримінальні теж. Це один з факторів збільшення злочинності неповнолітніх.

4. Система знаків, яку вона використовує. Знаки (слова, жести і т.ін., а також способи їх сполучення) є засобом організації та трансляції спільної діяльності людей. Як і в знаряд­дях праці, в них «закодовані» певні способи соціальних дій людини. За допомогою знаків соціальна спільність управляє діяльністю індивідів. Для того, щоб вони могли брати участь у соціальній діяльності, вони повинні засвоїти набуті в даній соціальній спільності (соціальній групі, організації) знаки та способи їх сполучення.

Засвоївши це у процесі соціальної діяльності, індивід може користуватися ними для управління своєю власною поведінкою. Але знак виконує свої функції лише остільки, оскільки він має значення як продукт соціального досвіду.

Сукупність знань, які дають змогу виконувати свої ролі та орієнтуватись у навколишньому світі.

Рівень освіти та спеціальної підготовки.

Соціально-психологічні особливості.

8. Активність та ступінь самостійності у прийнятті рішень.

Ці елементи у їх стійкому взаємозв’язку і утворюють систему особистості.

Однак індивіди, які включені до процесу соціальної взаємодії, мають безліч властивостей, врахувати які практично неможливо. Коли йдеться про особистості як про членів со­ціальних груп, соціальних інститутів і соціальних організацій, то маємо на увазі не властивості окремих людей, а соціальні типи особистостей. У цьому терміні фіксується узагальнене відображення сукупності повторюваних істотних соціальних якостей особистостей, які входять до будь-якої соціальної спільноти.

Об’єктом соціологічних досліджень є не індивідуальні властивості, а соціальні думки та почуття, які проявляються у діях індивідів; не інтереси і відносини окремої особистості, а інтереси і відносини людей, які мають схожі соціальні характеристики і здійснюють свою життєдіяльність у схожих об’єктивних умовах, їх інтереси і відносини, які проявляються у соціальних діях за конкретних історичних умов.

Засади соціологічної типологізації особистостей можуть бути різні, в тому числі системи потреб, соціальних інтересів, ціннісних орієнтацій і т.ін. Найважливіші з них — статус і роль у системі соціальних відносин.

Таким чином, соціологія особистості досліджує особистість у системі соціальних зв’язків. Соціальний зв’язок — вся сукупність факторів, які зумовлюють спільну діяльність людей у конкретних умовах місця і часу заради досягнення конкретних цілей. Зв’язки можуть бути особисті, соціально-групові, організаційні, інституційні і т. ін. Вивчення особи в системі соціальних зв’язків передбачає насамперед дослідження її соціальних функцій (ролей) і статусів. Соціальні ролі можна розглядати як механізм взаємодії особистості і суспільства. Статус також може розглядатися через сукупність прав та обов’язків. Роль є динамічним аспектом статусу. Особистість соціально наділяється статусом і володіє ним відносно інших статусів. Здійснюючи права і виконуючи обов’язки, які становлять її статус, особистість грає певну роль. Але при цьому необхідно враховувати і відносну автономію особи в системі соціальних зв’язків.