Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Bioximiya_Biologiya_Omel_39_aynchik_20...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Заняття 4 Тема: амінокислоти і білки (семінар)

Завдання для домашнього (письмового) виконання:

Скласти таблицю для 20-ти α-амінокислот на окремому аркуші: за такою схемою:

Назва

Будова

Замінна/ незамінна

Циклічна/ ациклічна

Основна/кисла/ нейтральна

1

2

3

4

5

Мета заняття: засвоїти основні питання про амінокислоти і властивості білків.

Запитання до обговорення:

  1. Амінокислоти, їх структура, фізико-хімічні властивості.

  2. Кислотно-лужні властивості амінокислот. Крива титрування. Буферні властивості.

  3. Методи поділу амінокислот.

  4. Первинна структура білків і методи її визначення.

  5. Вторинна структура білків на прикладі фібрилярних білків.

  6. Третинна структура і зв'язки, що її стабілізують. Глобулярні білки.

  7. Четвертинна структура. Олігомірні білки.

  8. Фізико-хімічні властивості білків.

  9. Денатурація білків. Фактори денатурації.

  10. Методи виділення й очищення білків: висалювання, центрифугування, іонообмінна й афінна хроматографії, гель-фільтрація, електрофорез.

  11. Функції білків.

  12. Зв'язок структури і функції білків (на прикладі гемоглобіну).

  13. Класифікація білків.

Заняття 5 Тема: Властивості вуглеводів теоретична частина:

Вуглеводи – група природних органічних сполук, які складаються з вуглецю, водню та кисню та відповідають загальній формулі – Сn2О)m. Вони грають важливу роль у життєдіяльності організму. Функції вуглеводів в організмі: енергетична, структурна, захисна, гемостатична, протизгортуюча, гомеостатична, опорна, механічна, групоспецифічні речовини еритроцитів крові, осморегуляторна, знешкоджуюча, антиліпідемічна.

Вуглеводи класифікують на моносахариди, олігосахариди та полісахариди.

Моносахариди – вуглеводи, які не можуть бути гідролізовані до більш простих форм. Їх підрозділяють:

1. За кількістю вуглецевих атомів на: триози (С3), тетрози (С4), пентози (С5), гексози (С6), гептози (С7);

2. За хімічною природою на: альдози та кетози, які відповідно мають властивості альдегідів та кетонів.

Деякі представники моносахаридів:

D-Рібулоза – проміжний продукт фотосинтезу. D-Фруктоза міститься у фруктових соках та меді, присутня у сахарозі і в рослинних полісахаридах. D-Рибоза – компонент РНК, АТФ та коферментів нуклеотидної природи. D-Дезоксирибоза – компонент ДНК. D-Глюкоза міститься у фруктових соках, у плазмі крові людини та тварин, входить до складу целюлози та крохмалю.

Хімічними реакціями моносахаридів є мутаротація, утворення глікозидів, відновлення та окислення, епімеризація. Вони можуть відновлювати окисли металів, тому як мають вільну альдегідну групу.

Більш складними вуглеводами є дисахариди. Вони складаються з двох залишків моносахаридів. При їх утворенні дві молекули моносахаридів утрачають частку води та з’єднуються між собою через кисень. Їх загальна формула С12Н22О11. Фізіологічно важливими дисахаридами є мальтоза, сахароза, лактоза та трегалоза. До складу сахарози (міститься в цукровому буряку та цукровому очереті) входять залишки глюкози та фруктози, до мальтози (міститься у солоді)– залишки двох молекул глюкози, до лактози (молочний цукор) – галактоза та глюкоза.

Будова дисахариду сахарози:

Залишок глюкози Залишок фруктози

Відновлювати окисли металів сахароза (також і лактоза) не може, тому як не має вільної альдегідної групи. Мальтоза, маючи вільну альдегідну групу, відновлює окисли металів.

Полісахариди – найбільш складні високомолекулярні вуглеводи, побудовані з багатьох десятків і навіть сотень моносахаридних залишків, з’єднаних один з одним через кисень та утворюючих лінійні або вітвлясті ланцюги. Загальна формула полісахаридів – (С6Н10О5)n.

Полісахариди, побудовані з залишків моносахаридів одного типу, називаються гомоглікани. До них відносяться глікоген печінки та м’язів, крохмаль (міститься у злаках, картоплі, бобових), целюлоза (головний компонент структурної основи рослин), які побудовані з залишків глюкози. Полісахариди побудовані з залишків моносахаридів різних типів, називаються гетерогліканами. Сюди відноситься гепарин, гіалуронова кислота, хондроітинсульфат.

Полісахариди погано розчинні у воді (крохмаль, глікоген) або зовсім не розчинні у воді (целюлоза). Здібності відновлювати окисли металів полісахариди не мають. Вона з’являється лише після гідролізу полісахариду завдяки наявності в гідролізаті мальтози та глюкози.