Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_naskrizna_programa_praktik.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
713.73 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

“Запорізький національний університет”

Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

І. М. Бакаленко, н.О. Мосол, і.Я. Павленко, о.А. Проценко, о.А. Слижук, т.Г. Шевченко українська мова та література

Наскрізна програма практики та методичні рекомендації до неї для студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «спеціаліст», «магістр»

Затверджено

вченою радою ЗНУ

протокол № 5

від 31. 01. 2012 р.

Запоріжжя

2012

УДК: 811.161.2(075)

ББК: Ш141.4-923

У – 453

Бакаленко І.М., Мосол Н.О., Павленко І.Я., Проценко О.А., Слижук О.А., Шевченко Т.Г. Українська мова та література: наскрізна програма практики та методичні рекомендації до неї для студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр», «спеціаліст», «магістр». – Запоріжжя: ЗНУ, 2012. – 102 с.

Навчально-методичне видання включає матеріали з проведення навчальних та виробничих практик на філологічному факультеті зі спеціальності «Українська мова та література». На його сторінках студенти знайдуть усю необхідну інформацію, яка допоможе їм ефективно пройти всі практики від першого курсу до магістратури.

Посібник призначений для викладачів та студентів-філологів усіх курсів.

Рецензент О.А.Каніболоцька

Відповідальний за випуск В.А.Чабаненко

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………….............................4

Перший курс. Навчальна фольклорна практика…………………………………...5

Другий курс. Навчальна діалектологічна практика……………………………...17

Четвертий курс. Виробнича педагогічна практика……………………………...32

П’ятий курс. Виробнича педагогічна практика…………………………….........58

Асистентська практика магістра…………………………………………………..76

Термінологічний словник…………………………………………………………81

Література…………………………………………………………………………...88

Додатки……………………………………………………………………………...91

ВСТУП

Практична підготовка студентів філологічного факультету є невід’ємною складовою їхньої освітньо-професійної програми підготовки різних освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціальності «Українська мова та література». Нормативно-правовою базою проведення практик є відповідні статті Конституції України, Закону України "Про освіту", Закону України "Про вищу освіту", "Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України" № 93 від 8 квітня 1993р.

Метою практичної підготовки є закріплення теоретичних знань, отриманих студентами за час навчання; формування у них професійних умінь за філологічною спеціальністю для прийняття самостійних рішень у конкретних умовах роботи; виховання потреби систематично поновлювати свої знання для підтримання власної конкурентоспроможності на сучасному ринку праці.

Практика студентів передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні практичних знань і вмінь відповідно до різних освітньо-кваліфікаційних рівнів: бакалавр, спеціаліст, магістр.

Перелік усіх видів практик для кожної спеціальності денної та заочної форм навчання, її види, тривалість і терміни визначені в навчальних планах.

Зміст практики визначається програмами практик.

Основними видами практик є: навчальна і виробнича.

Завданнями навчальної практики є ознайомлення студентів зі специфікою майбутньої спеціальності, отримання первинних професійних знань та умінь із загальнопрофесійних та спеціальних дисциплін.

На 4 і 5 курсах студенти-філологи проходять виробничу педагогічну практику, метою якої є закріплення та поглиблення теоретичних знань, отриманих студентами в процесі вивчення циклу теоретичних дисциплін, практичних навичок зі спеціальності, а також збір фактичного матеріалу для виконання курсових і дипломних проектів (робіт).

Асистентська педагогічна практика у ВНЗ проводиться протягом лютого, тобто чотири тижні в дев’ятому семестрі. Мета практики – закріплення суттєвих теоретичних знань і набуття професійних якостей майбутнього викладача, які відповідають вимогам сучасного суспільства, а також формування особистих людських якостей фахівців.

У пропонованому посібнику висвітлено всі етапи проходження практик студентами-філологами.