Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Bioximiya_Biologiya_Omel_39_aynchik_20...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Заняття 16 Тема: Обмін води та мінеральних солей. Біохімія крові теоретична частина:

З обміном білків, жирів і вуглеводів тісно пов'язаний мінеральний обмін - обмін води й солей. Вода не тільки надходить в організм разом з їжею, але й постійно утворюється в ньому при процесах тканинного дихання. У водному середовищі протікають всі хімічні реакції, причому безпосереднім учасником багатьох з них є вода (реакції гідролізу, гідратації й інші).

Мінеральні речовини входять до складу всіх клітин і тканин або у вигляді неорганічних солей, або у вигляді органічних сполук. Мінеральні солі беруть участь у багатьох процесах обміну й підтримують на певному рівні осмотичний тиск клітин. Поряд з білками вугільна й фосфорна кислоти, а також їх натрієві й калієві солі утворюють найважливіші буферні системи тканин і біологічних рідин. Крім цього фосфорна кислота відіграє важливу роль у багатьох процесах життєдіяльності. Вона входить до складу нуклеопротеїдів, фосфопротеїдів, фосфоліпідів, фосфорних ефірів вуглеводів, до складу багатьох коферментів і інших речовин. Слід зазначити, що для всіх процесів, пов'язаних з переносом фосфорильних залишків, необхідна присутність іонів Mg2+.

Цілий ряд інших мінеральних речовин і мікроелементів є життєво необхідним для живих організмів: Fe3+ входить до складу гемоглобіну й цитохромів, J- – до складу гормону щитовидної залози - тироксину, Zn2+ – до складу карбоангідрази крові й тканин, а також до складу алкогольдегідрогенази печінки, Со – до складу вітаміну B12.. Іони металів входять до складу активних центрів багатьох ферментів, а також можуть відігравати роль алостеричних ефекторів. Наприклад, іони Сa2+, активують кіназу фосфорилази Б и беруть участь у перетворенні неактивної фосфорилази Б у активну фосфорилазу А.

Кров – рідка рухлива тканина, яка циркулює по кровоносним судинам, здійснює зв'язок організму із навколишнім середовищем і підтримує гомеостаз. Функції крові: дихальна (перенос оксигену із легенів у тканини та вуглецевого газу з тканин у легені), трофічна (перенос поживних речовин із кишечника в органи, з одного органа в інші), регуляторна (транспорт гормонів і інших регуляторів метаболізму до клітин-мішеней), видільна (перенос продуктів знешкодження і продуктів катаболізму до органів виділення), захисна (утворення антитіл і участь у фагоцитозі), гомеостатична (підтримка осмотичного тиску, температури, кислотно-лужного стану), гемостатичну (згортання крові для попередження крововтрат).

Загальний обсяг крові в середньому 4,5 – 5,0 л. Кров складається з формених елементів і плазми. Плазма, позбавлена білку фібриногену, має назву сироватки. В’язкість крові в 5-6 разів більша, ніж в’язкість води.

Властивості крові і її хімічний склад є показником метаболізму, тому аналіз крові на наявність окремих метаболітів і показників має велике значення для діагностики захворювань і контролю ефективності лікування.

Запитання для домашнього (письмового) виконання:

1. Водне середовище організму і його склад. Дайте визначення поняттям: молярність, моляльність, осмолярність, ізоосмолярність, гіпоосмолярність.

2. Транспорт речовин крізь мембрану: проста дифузія, полегшена дифузія, активний транспорт.

3. Участь мінеральних речовин в ферментативному каталізі, обміні нуклеїнових кислот, в обміні білків, вуглеводів, ліпідів.

5. Регуляція водно-сольового обміну.

6. Заповніть таблицю «Біохімічні показники крові»:

Біохімічні показники

Діапазон нормальних значень

Клініко-діагностичні значення

1

2

3

Загальний білок

Білкові фракції

Сечовина

Креатинін

Амілаза

АсАТ

АлАТ

Лужна фосфатаз

γ-Глутамілтрансфераза

Загальний холестерин

Загальний білірубін

Мета заняття: засвоїти теоретичний матеріал з тем «Обмін води та мінеральних солей», «Біохімія крові». Для виконання роботи необхідно вивчити такі питання теорії:

Запитання до обговорення:

  1. Роль води і солей в загальному обміні речовин.

  2. Вміст і розподіл води в організмі та клітині.

  3. Стан води в організмі.

  4. Регуляція обміну води.

  5. Обмін води: ендогенна, екзогенна вода.

  6. Участь мінеральних речовин в ферментативному каталізі, обміні нуклеїнових кислот, в обміні білків, вуглеводів, ліпідів.

  7. Обмін натрію, калію, хлору, кальцію, фосфору, магнію, заліза, купруму, цинку, кобальту, мангану, молібдену, йоду; їх порушення.

  8. Загальна характеристика крові. Склад та основні функції крові.

  9. Фізико-хімічні властивості крові. Хімічний склад крові.

  10. Склад плазми крові.

  11. Білки плазми крові: сироватковий альбумін, α-глобуліни, β-глобуліни, кріоглобуліни.

  12. Ферменти плазми крові.

  13. Згортання крові: фібриноген, фібрин, фібринстабілізуючий фактор, протромбін, утворення тромбіну.

  14. Внутрішній механізм згортання крові.

  15. Зовнішній шлях згортання крові.