Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Bioximiya_Biologiya_Omel_39_aynchik_20...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Заняття 14 Тема: Перетравлення білків у шлунково-кишковому тракті. Визначення сечовини в біологічних рідинах діацетилмонооксимним методом теоретична частина:

Травлення харчових білків починається у шлунку під впливом ферменту пепсину. В результаті утворюються високомолекулярні пептиди – альбумози та пептони. У тонкому кишечнику під впливом ферментів підшлункової залози – трипсину та хімотрипсину – альбумози та пептони переварюються до невеликих поліпептидів, які розщеплюються потім у клітинах тонкого кишечнику амінопептидазами, карбоксипептидазами та дипетидазами до амінокислот.

Протеолітичні ферменти (пепсин, трипсин, хімотрипсин) синтезуються у виді неактивних попередників-проферментів. Таким засобом клітини, які їх секретують, захищають свої власні білки від руйнування цими ферментами. Слизова оболонка шлунку та кишечнику також захищені від дії протеаз шаром слизу. Далі амінокислоти всмоктуються у кров, розносяться нею до органів та тканин, де використовуються у будові тканьових білків, ферменті, гормонів, пігментів та ряду інших речовин.

Амінокислоти, які залишилися не використаними, а також ті, які звільнилися в наслідок розпаду тканьових білків підлягають окислювальному дезамінуванню, декарбоксилюванню або переамінуванню.

Катаболизм аминокислот:

Дезамінування – це перетворення амінокислот в відповідні  -кетокислоти в наслідок відщеплення аміногруппи у вигляді аміаку.

Переамінування – це перенос аміногрупи з амінокислоти на кетокислоту. В результаті утворюється нова амінокислота та нова кетокислота.

Декарбоксилювання – втрата карбоксильної групи амінокислотою у вигляді СО2.

Аміак, який утворився при дезамінуванні амінокислот (при фізіологічних значеннях рН аміак знаходиться у вигляді іонів амонію) токсичний та повинний бути виведеним із організму. Іон амонію може прямо включатися у біологічні молекули декільками засобами:

  • відновлювальне амінування -кетоглутарату з утворенням глутамату:

 -кетоглутарат + NH3 + NADH → глутамат + NAD+.

  • утворення аміду глутамінової кислоти:

глутамінова кислота + NH3 + ATP → глутамін +ADP + H3PO4.

Ця реакція відбувається у багатьох тканинах, але найбільш важлива для нервової тканини, особливо чутливої до токсичної дії аміаку. Глутамін виконує функцію транспортної форми аміаку. У печінці він розщеплюється на глутамінову кислоту та аміак, і останній включається в процес синтезу сечовини.

Утворення карбамоїлфосфату шляхом конденсації NH3, CO2 и АТФ здійснюється у печінці та є початковою стадією синтезу сечовини - кінцевого продукту метаболізму азоту:

3+СО2+2АТР+Н2О → H2N-СО-РО3Н2+2ADP+Н3РО4

Біосинтез сечовини (орнітиновий цикл)

Аміак, що виділяється при дезамінуванні амінокислот, утилізується в циклі Кребса-Хензеляйта (орнітиновому циклі, циклі сечовини, циклі карбаміду).Сумарне рівняння цього процесу має такий вигляд:

СО2 + NH3 + Asp + 3ATФ + 2H2O → Сечовина + фумарова кислота + 2АДФ + 2Н3РО4 + АМФ+ Н4Р2О7.

Синтез сечовини - циклічний процес, складається з п’яти реакцій, які каталізуються п’ятьома окремими ферментами. Сечовина є кінцевий продукт білкового та азотистого обміну. Синтез її відбувається головним чином у печінці. Виділення сечовини та аміаку з організму свідчить про інтенсивність білкового обміну. Воно збільшується при вживанні їжі, багатої білками. При інтенсивній м’язовій діяльності утворення аміаку посилюється, а усування його важке через низький вміст АТФ, який необхідний для синтезу сечовини. В наслідок цього вміст аміаку у м’язах та крові зростає, знижуючись до норми у період відпочинку.

Крім сечовини із сечею виділяються і інші продукти азотистого обміну – сечова кислота, креатинін, амонійні солі та ін.

У птахів і наземних рептилій замість сечовини синтезується сечова кислота. У багатьох мешканців водного середовища, наприклад у костистих риб, аміак дифундує в навколишню воду. Амфібії займають проміжне положення: пуголовок видаляє амінний азот у вигляді аміаку, а доросла тварина – у вигляді сечовини.