Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЩИЙ ДОКУМЕНТ для 2003.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

7. Утворення особистості. Роль утворень в проф. Підготовці особового складу.

Однією з основних підструктур особистості воїна та виявів індивіду­ально-психічних особливостей її внутрішнього світу є психічні утво­рення. Слід наголосити, що провідні психологи К.К. Платонов, О.І. Щербаков вважають цю підструктуру особистості важливою її характеристикою. Наприклад, у К.К. Платонова вона має назву досвід особистості, який формується у процесі навчання через звички [87]. Основними компонентами досвіду особистості він вважає знання, на­вички, звички та вміння. Цю підструктуру особистості деякі психологи називають індивідуальною підготовленістю, або культурою.

Високий рівень оволодіння воїном цими компонентами визначаєть­ся у військовій психології та педагогіці як військова майстерність. За­звичай в основі військово-професійних рис воїна лежать конкретні, все­бічні та глибокі знання, міцні та стійкі навички й уміння. Відповідно формування певної суми військово-професійних знань, навичок і вмінь становить мету й зміст навчально-виховного процесу і, врешті-решт, сенс і кінцевий результат бойової підготовки особового складу.

О.І. Щербаков визначає цю підструктуру особистості як систему сти­муляції, основними складовими якої поряд із темпераментом, ставлен­ням до інших людей і до діяльності є знання, навички та вміння

Основні компоненти психічних утворень

Основними компонентами психічних утворень, що складають осно­ву професійної'майстерності і будь-якої цілеспрямованої діяльності людини, є знання, навички та вміння. Тому усвідомлення офіцером за­кономірностей їх формування забезпечує успіх військово-професійної діяльності як окремого воїна, так і всього військового підрозділу або частини (рис. 6-1).

У сукупності вони забезпечують правильне розуміння законів та за­кономірностей розвитку природи, людини, суспільства, взаємин бійців у процесі військової діяльності, місця воїна у військовому колективі та його поведінки. Все це допомагає йому визначити свою суспільну по­зицію стосовно навколишніх, сприяє формуванню стійких переконань, почуття відповідальності й загальнолюдських цінностей: гуманізму, лю­дяності, колективізму й сумлінного ставлення до службових обов'яз­ків

8. Спрямованість як провідна властивість військовослужбовця. Особливості військово-професійної спрямованості.

Провідна психічна властивість особистості — спрямованість. Спря­мованість особистості — це система спонукань і ціннісних орієнта­цій, яка визначає вибіркове ставлення та активну поведінку воїна, тоб­то спрямованість,Тю суті, стійка система мотивів, яка орієнтує життєді­яльність особистості [95, с. 230]. Причому, залежно від ситуації, систе­ма може бути провідною і супутньою. В цілому, визначаючи спрямова­ність особистості, ми дізнаємося, що вона зробила у своєму житті, що збирається зробити і як хоче досягти цього.

Залежно від сфери вияву панівного спонукання розрізняють мораль­но-етичну, військово-професійну та побутову спрямованість воїна.

Морально-етична спрямованість військовослужбовця полягає у ви­сокій морально-етичній зрілості. Воїни з цією панівною спонукою всі події, що відбуваються, вчинки товаришів та ін. пропускають крізь мора­льні категорії, прагнуть чинити все за законом, цінують таких осіб. Вони виявляють гуманність, колективізм, відповідальність і принциповість.

Військово-професійна спрямованість особистості виявляється в ак­тивному і стійкому прагненні займатися певною військово-професій­ною діяльністю, вдосконалюватися в ній. Це люди, які у своєму житті на перший план ставлять військову службу.

Побутова спрямованість виявляється в матеріальних, родинних, а також індивідуальних прагненнях. Для таких воїнів головним є ство­рення добрих побутових умов, родинного затишку, а не професійні ус­піхи на службі.

Спрямованість має такі основні характеристики: інтенсивність, стійкість, широта і певний рівень.

Інтенсивність спрямованості пов'язана з емоційним забарвленням, яке може виявлятись у нечітких потягах або глибокій впевненості. Стій­кість — це передусім сталість спонуки. Коло інтересів військовослуж­бовця зазвичай фіксується у понятті «широта спрямованості». Рівень спрямованості свідчить про високу або низьку громадську активність, прагнення зробити благополучним життя, в одному випадку — лише для себе, в іншому, високому — і для інших.

Зміст спрямованості становлять потреби, мотиви, інтереси, пере­конання і світогляд. Так, всю нашу свідому регуляцію поведінки, дії, мислення і почуттів визначають потреби. Вони ж є джерелом активно­сті воїна. Власне, усі дії військовослужбовця визначаються потребами.