Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЩИЙ ДОКУМЕНТ для 2003.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

66. Методика проведення індивідуального та групового консультування.

При індивідуальному консультуванні офіцер-психолог повинен перевірити виразність акцентуації у військовослужбовця і прийняти обґрунтоване рішення про можливу спільну роботу з лікарями (терапевтом, психіатром, психоневрологом, невропатологом, сексологом і іншими).

У ситуації індивідуального психологічного консультування предметом взаємодії є психологічна інформація, а позиції взаємодіючих можуть бути, на наш погляд, описані у виді наступних схем.

1. Взаємодія на рівних

2. Взаємодія з позиції «зверху»

3. Взаємодія з позиції «знизу»

Отже, індивідуальне консультування ставить перед офіцером-психологом проблеми усвідомлення таких понять, як норма психічного розвитку і зв'язаних з ним понять прикордонних станів і психічного здоров'я. Без міркування над змістом цих понять і зв'язаних з ними офіцер-психолог може швидко втратити професійне бачення ситуації взаємодії з військовослужбовцем і буде будувати з ним відносини в руслі життєвої, чи повсякденної психології.

Проводячи групове консультування, офіцер-психолог особливо уважно повинен контролювати зміст своєї позиції, щоб не організувати коаліцію з одним членом групи проти інших. Такі тенденції особливо сильні в конфліктних групах. Специфіка консультування кожної групи визначається змістом предмета взаємодії в цій групі, а виділення специфіки цього предмета - важлива професійна психодіагностична задача.

Обговорення процесу впливу членів групи один на одного приводить до аналізу динаміки психологічної інформації, моментів її стабільності і мінливості. Для дослідження заходу впливу офіцер-психолог може, використовувати психологічний зміст моральної категорії міри, що припускає як виражене відношення людини до психологічної інформації, так і дія цієї інформації. Серед дій, що істотно зв'язані з використанням психологічної інформації, що впливає на відношення членів групи - дії прощення, покарання, заохочення, схвалення.

Спробуйте сформулювати зміст ролей у військовому колективі - ролі командира і заступника з гуманітарних та соціальних питань - з погляду командирів і з погляду підлеглих. Таким чином, представлення психологом змісту соціальної ролі кожному учаснику групи - це момент усвідомлення предмета взаємодії з членами групи, момент, необхідний для проведення інтерв'ю - основного методу впливу офіцера-психолога в ситуації консультування.