Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЩИЙ ДОКУМЕНТ для 2003.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

27. Перевірка та оцінка професійної підготовленості воїнів

Важливою умовою результативності й підвищення ефективності військово-дидактичного процесу є систематичне отримання командиром як педагогом об’єктивної інформації про хід навчально-пізнавальної та професійно-формуючої діяльності підлеглих. Цю інформацію він отримує завдяки постійному та продуманому контролю за цією діяльністю воїнів.

Процедуру виявлення і вимірювання називають перевіркою, яка є обов’язковим компонентом контролю. Перевірка завжди завершується тією чи іншою оцінкою. Це – другий обов’язковий компонент контролю.

Спостереження за воїнами під час занять з бойової підготовки, перевірка їх знань, умінь і навичок, ведення конспектів, виконання конкретних теоретичних і практичних завдань, інших продуктів навчальної діяльності особового складу є засобами контролю. Облік успішності воїнів передбачає фіксацію результатів контролю у вигляді оцінного судження або числового бала в певній системі вимірювання. Йдеться про оцінку знань, умінь і навичок військовослужбовців. Оцінка виражає результат контролю, проведеного через використання такого засобу, як перевірка. Саме в цьому полягає взаємозв’язок і логіка співвідношення між поняттями „контроль”, „перевірка” й „оцінка”.

Контроль у військовому навчанні необхідний, оскільки він дає змогу військовому педагогові дізнатися про наявність певних прогалин у знаннях особового складу; виявити помилкове або неточне розуміння вивченого; визначити рівень сформованих професійних умінь і навичок у військових спеціалістів; проаналізувати динаміку успішності підлеглих; зробити висновок про ефективність своєї педагогічної діяльності; перевірити повноту знань воїнів, усвідомленість і міцність їх засвоєння, уміння застосовувати на практиці; побачити слабкі місця в організації бойової підготовки в підрозділі; обґрунтовано внести необхідні корективи в процес навчання підлеглих.

Перевірка дозволяє встановити ступінь підготовленості військовослужбовців до виконання своїх функціональних обов’язків, оцінити навички в засвоєнні бойової техніки та зброї, своєчасно надати допомогу, усунути недоліки, що виявилися.

Види перевірок і порядок їх проведення у війську визначаються відповідними керівними документами. Основними видами перевірок, які застосовуються в Збройних Силах України, є попередня, поточна, періодична, підсумкова, інспекторська перевірки.

До основних форм організації перевірки рівня професійної навченості воїнів і підготовленості підрозділів належать індивідуальна, групова, фронтальна та комбінована перевірки.

оцінка це процес і результат виявлення, фіксації та порівняння ступеня опанування військовослужбовцями, військовими підрозділами та частинами професійно важливих знань, умінь і навичок з еталонними уявленнями, наведеними у програмах бойової та гуманітарної підготовки, збірниках, нормативних та інших керівних документах. Оцінка може бути виражена в різних формах:– у формі емоційного ставлення керівника заняття або того, хто перевіряє.;– у формі оціночного судження.– у формі відмітки.

Таким чином, перевірка й оцінка знань, умінь і навичок військовослужбовців, професійної підготовленості військових підрозділів і частин – важлива і відповідальна ланка у військово-дидактичному процесі. Методично грамотна та правильно організована перевірка сприяє об’єктивній оцінці процесу бойової підготовки у військових частинах і підрозділах, мотивує військових керівників на його покращання, а особовий склад – на усунення виявлених недоліків і прорахунків у цій справі. На підставі перевірки й оцінки бойової підготовки старші начальники судять про боєздатність і боєготовність підпорядкованих їм військових колективів.