Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЩИЙ ДОКУМЕНТ для 2003.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

14. Громадська думка та механізм її формування у військовому колективі.

Формування громадської думки —тривалий і складний процес. Вона не може бути, компанійською. Після сформування вона стає сильним засобом впливу на кожного члена колективу. Сила громадської думки криється в соціальній природі особистості, оскільки людина тяжко сприймає осуд, висміювання, невизнання з боку громадської думки кон­кретного вчинку, мотиву, які зачіпають самолюбство, репутацію. Тому кожен воїн не може бути нейтральним стосовно соціальних оцінок його поведінки. Саме вони примушують бійця прислухатися до думки това­ришів по службі, змінювати свою поведінку.

Робота з формування в підрозділі здорової громадської думки ефек­тивніша, якщо спирається на знання і врахування командиром особли­востей і динаміки її становлення. її розвиток включає три етапи.

На першому етапі воїни сприймають, переживають, оціню­ють вчинок або подію, у кожного з них з'являється щодо них власна точка зору. На другому етапі воїни обмінюються своїми поглядами, суд­женнями, оцінками, порівнюють власну думку з поглядами товаришів по службі. У мікрогрупах вчинки або явища оці­нюються крізь призму групових інтересів, а отже, форму­ються загальні погляди. На третьому етапі відбувається переоцінка початкових по­глядів та їх групування навколо переважальних позицій, яких додержується більшість членів групи. З усього сказаного випливає висновок, що ефективність виховної роботи в підрозділі, його СПК здебільшого залежить від того, наскіль­ки командир правильно використовує громадську думку.

Умови управління громадською думкою можна сформулювати, ви­ходячи з динаміки її розвитку. Перш за все командирові не можна втра­чати момент безпосереднього переживання події, але не можна й нав'я­зувати своєї оцінки воїнам, особливо лідерам, перш ніж вони самі поч­нуть обмінюватися власними. Щоб не пропустити такого моменту, офі­церові важливо знати про стан громадської думки. Крім того, необхід­но забезпечити вільний обмін думками між членами підрозділу, інакше цей обмін відбуватиметься в закапелках, недосяжних командиру.

Командир має боротися з хибними критеріями оцінки подій і пе­ріодично інформувати особовий склад підрозділу про події, які його цікавлять.

Відкритий, своєчасний та об'єктивний розгляд проблем, що стосу­ються життєдіяльності військового колективу, сприяє формуванню здо­рової морально-психологічної атмосфери у підрозділі, кладе край нега­тивним тенденціям, усуває розбіжності й причини появи чуток та до­мислів. Щоб кожен член підрозділу почувався причетним до винесеної оцінки, бажано, щоб остаточна громадська думка формувалася з макси­мальним залученням особового складу на зборах, нарадах. Однак такі заходи мають заздалегідь готуватися офіцерами з широким залученням різних посадових осіб, активу та неформальних лідерів. Формуванню позитивної суспільної думки сприяє якісне забезпечення особового скла­ду всіма видами постачання, а також регулярне підбиття підсумків бо­йової та гуманітарної підготовки, об'єктивний і різнобічний аналіз ста­ну військової дисципліни у підрозділі, гласність дисциплінарної прак­тики тощо.

Таким чином, за наявності у командира системи формування пози­тивної та попередження негативної громадської думки, досить цілеспря­мованої та копіткої роботи з особовим складом підрозділу цією думкою можна керувати та спрямовувати на створення здорової морально-пси­хологічної атмосфери у підрозділі.

Підтриманню позитивної громадської думки сприяють традиції, які являють собою визначені правила, норми, стереотипи поведінки, дії і спілкування військовослужбовців, додержання яких стало суспільною необхідністю кожного члена групи.