Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЩИЙ ДОКУМЕНТ для 2003.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

63. Сутність і характеристика поняття «Група посиленого психологічного впливу»

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ГРУПУ ПОСИЛЕНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ УВАГИ

    • Положення про групу посиленої психологічної уваги в органах та підрозділах внутрішніх справ Донецької області визначає підстави, порядок зарахування й виключення з неї працівників органів і підрозділів внутрішніх справ та надання їм психологічної допомоги.

    • Посилена психологічна увага – це система комплексних заходів психологічного характеру, що здійснюються з метою своєчасної профілактики та попередження надзвичайних подій серед персоналу, підвищення рівня адаптаційних можливостей особистості працівників до умов службової діяльності, забезпечення їх психологічного благополуччя, збереження психічного й фізичного здоров’я, запобігання службовому та побутовому травматизму.

    • Групи посиленої психологічної уваги утворюються з метою диференційного розподілу заходів первинної психопрофілактики та зусиль психологів за рахунок визначення кола осіб, які потребують першочергової психологічної допомоги у зв’язку з особливостями впливу на них стресогенних факторів службової і позаслужбової діяльності.

    • До ГППУ включаються особи, які потребують додаткових індивідуальних заходів первинної психопрофілактики.

    • Робота з ГППУ здійснюється із суворим дотриманням Конституції України, Закону України “Про міліцію”, інших законодавчих актів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, нормативно-правових актів Міністерства внутрішніх справ України, Загальної Декларації прав людини, міжнародних правових норм, ратифікованих у встановленому порядку, Положення про службу психологічного забезпечення оперативно-службової діяльності органів та підрозділів внутрішніх справ України , Етичного Кодексу психолога України та цього Положення.

    • В основу роботи з особами, яких віднесено до ГППУ, покладено принципи:      

  • науковості;об’єктивності; неупередженості;комплексності;  юридичної правомірності; дотримання норм професійної етики, деонтології й прав людини;відповідальності;

  • компетентності;добровільності;конфіденційності.

    • Рішення про включення працівника до ГППУ приймається начальником Центру практичної психології при УМВС області за ініціативою психолога, який здійснює психологічне супроводження органу (підрозділу) внутрішніх справ, а також за письмовим зверненням керівника органу (підрозділу) внутрішніх справ, або особистим проханням працівника.

    • Посадові особи, які приймають рішення про зарахування працівників до ГППУ, щокварталу звітують ДРП МВС України, начальнику УМВС області та його заступнику по роботі з персоналом про динаміку її кількісного складу та здійснені заходи первинної психопрофілактики за встановленою МВС України формою в узагальненому вигляді, без надання прізвищ осіб.

    •  Організація та проведення психопрофілактичної роботи з особами, яких віднесено до ГППУ, безпосередньо здійснюються фахівцями Центру  практичної психології при  УМВС області.

    • У разі застосування працівниками вогнепальної зброї на поразку, після їх перебування в екстремальних ситуаціях, пов’язаних із загибеллю людей, або у випадку виявлення у працівника негативного психоемоційного чи психофізіологічного стану за результатами психологічної експрес-діагностики психологи Центру практичної психології при УМВС області мають право тимчасово (терміном до 1 доби) усувати працівників органів внутрішніх справ від виконання службових обов’язків зі збереженням грошового утримання для надання невідкладної психологічної допомоги та здійснення з ними заходів первинної психопрофілактики з подальшим вирішенням питання про їх допуск до самостійного несення служби та розгляду питання про необхідність зарахування їх до ГППУ.

    • Обґрунтоване рішення про усунення працівників органів внутрішніх справ від виконання ними службових обов’язків оформляється психологом у письмовому вигляді та надається керівництву органу, підрозділу внутрішніх справ з обов’язковим ознайомленням кожного працівника під особистий підпис.

    • Працівники, яких було усунуто від виконання службових обов’язків, зобов’язані пройти психологічне консультування та психологічне діагностування. У разі відмови працівника від здійснення стосовно нього психокорекційних заходів психолог, передусім, пояснює йому корисливість, ефективність і безпеку цих заходів. За умов повторної незгоди психолог в обов’язковому порядку інформує про це керівництво органу, підрозділу внутрішніх справ для прийняття рішення.