Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_vidpovidi_2012_1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
350.64 Кб
Скачать

122.Невиконання судового рішення – ст. 382кк

Безпосередній об’єкт злочину – порядок діяльності суду як органу правосуддя, що передбачає точне і своєчасне виконання його рішень.

Судові рішення, вироки, ухвали та постанови, прийнятті як суддею одноособово, так і колегією суддів, що набрали чинності, обов’язкові для виконання всіма службовими особами.

Додатковим факультативним об’єктом м. б. порядок виконання службовими особами своїх повноважень, виборчі, трудові та інш. права і свободи людини і громадянина, власність, економічні інтереси суб’єктів господарювання тощо.

Об’єктивна сторона основного складу злочину хар-ся:

- діянням, а саме, 1) умисне невиконання (бездіял.) або 2) перешкоджання виконанню (дія):

вироку (рішення суду про винність або невинність відданої до суду особи)

рішення (означає постанову або розпорядження суду, який виносить вирок)

ухвали (всі рішення, крім вироку, які виніс суд першої інстанції, рішення, винесені судом касаційної інстанції, а також рішення колегії у крим. справах ВСУ)

постанови (рішення органу дізнання, слідчого і прокурора, а також рішення, які виніс суддя одноособово, і рішення президії суду, Пл. ВСУ),

що набрали законної сили.

Перешкоджання їх виконання може проявлятися у протидії служб. особи щодо реалізації вимог, що містяться у рішенні суду (напр., вказівка підлеглим не виконувати вимоги держ. виконавців тощо).

Крим. закон (ч. 4 ст. 382КК) передбачає самостійний склад злочину – «умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини». Європейський суд з прав людини – це м/н суд, створений Державами-учасниками Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Суб’єкт злочину – загальний, а в кваліфікованих - спеціальний, лише служб. особа, яка зобов’язана виконувати судові рішення або сприяти їх виконанню, керівники та інш. працівники органів тв. Установ МВС, судові виконавці, та інш.

Суб’єктивна сторона хар-ся прямим умислом – винна особа усвідомлює, що не виконує судове рішення і бажає ухилитись від його виконання або перешкодити його виконанню. Мотиви на кваліфікацію не впливають.

Кваліфікованим невиконання судових рішень є за умови вчинення таких дій:

- службовою особою

  • служб. особою, що займає відповідальне, або особл. відповідальне становище, або особою, раніше судимою за це, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваними законом правам і свободам громадян, держ. чи громадським інтересам або інтересам юр. осіб.

Суспільна небезпечність невиконання судового рішення полягає в тому, що такі дії служб. осіб підривають авторитет судових органів, що знижує ефективність ь правового механізму у забезпеченні, прав, свобод і законних інтересів фізичних і юр. осіб, а також інтересів держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]