Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_vidpovidi_2012_1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
350.64 Кб
Скачать

24. Поняття і ознаки співучасті у злочині

А) Поняття співучасті визначено в КК (ст.. 26)

Співучастю у злочині є умисна спільна участь декількох суб’єктів у вчиненні умисного злочину.

ОЗНАКИ співучасті за законодавчим визначенням такі:

  • декілька суб’єктів злочину (тт. особи, яким притаманні ознаки суб’єкта – вік, осудність, у випадках, передбачених законом – спеціальний суб’єкт), їх має бути два і більше, при цьому закон не встановлює кількісну максим. межу

  • умисна спільна участь їх у

  • вчиненні умисних злочинів.

Для з’ясування змісту цих ознак виділяють

Об’єктивні ознаки співучасті

Суб’єктивні ознаки співучасті

  • множинність суб’єктів злочину

  • об’єктивна спільність дій співучасників (може бути з розподілом ролей чи співвиконання)

  • наявність причинного зв’язку між їх діями

  • єдиний для всіх злочинний наслідок

  • співучасть можлива лише в умисних злочинах

  • співучасть зумовлює наявність загального умислу співучасників (для досягнення єдиного результату)

  • особливість умислу в тому, що кожний із співучасників усвідомлює не тільки характер своїх дій, а і дії інших співучасників (особливо, виконавця)

  • кожний із співучасників погоджується на спільну участь у вчиненні злочину (є поінформованим, що вчиняє злочин разом з іншими)

Б) Форми співучасті – їх поняття в крим. законодавстві не визначено. В теорії під формами співучасті розуміють –об’єднання співучасників,які різняться між собою за характером виконуваних ролей і за стійкістю суб’єктивних зв’язків між ними (Бажанов М. І.)

Є і інші визначення , які характеризують форми співучасті у злочинах. Вважають, що форми співучасті – це типи спільної діяльності декількох осіб у процесі вчинення злочину, які розрізняються за способом їх взаємодії і ступенем узгодженості дій.

В КК (ст. 28) описується чотири форми співучасті:

1. Співучасть без попередньої змови співучасників (злочин визнається таким, що вчинений групою осіб, якщо в ньому брали участь декілька /два або більше/ виконавців без попередньої змови (В теорії і на практиці цю форму співучасті називають ще простою співучастю або спів виконавством)

2. Співучасть за попередньою змовою групою осіб є тоді, коли злочин вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовились про спільне його вчинення.

3. Організованагрупа – якщо в готуванні або вчиненні злочину брали участь декілька осіб (три і більше), які попередньо зорганізувались у стійке об’єднання для вчинення злочину (-нів), об’єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

4. Злочинна організація. Злочин визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він вчинений стійким ієрархічним об’єднанням декількох осіб (п’ять і більше), члени якого за попередньою змовою зорганізувались для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких чи особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших злочинних груп.

В) Значення форм співучасті.

1. Окремі типи спільної діяльності співучасників (т.т форми) утворюють самостійні склади злочинів (наприклад, бандитизм – ст.. 257 – банда є озброєна група, метою якої є напад …..) або є альтернативним видом об’єктивної сторони в конкретних злочинах (наприклад, ст.. 109 – змова на вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади)

2. В багатьох складах злочинів такі типи злочинної діяльності як «група осіб», « за попередньою змовою групою осіб», «організованою групою» виступають в якості кваліфікуючих ознак, що в свою чергу підвищує ступінь сусп.. небезпеки, впливає на кваліфікацію вчинених посягань і на вибір виду і розміру покарання

(див. ч.3 ст.152 –зґвалтування групою осіб;

ч. 2 ст. 121 – умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені групою осіб

ч.2 ст. 185 - крадіжка

ч. 2 ст. 186 – грабіж вчинене за попередньою змовою групою осіб

ч. 2 ст. 187 – розбій

ч. 5 ст.185 – крадіжка

ч.5 ст. 186 – грабіж вчинене організованою групою

ч. 4 ст. 190 – шахрайство

3. якщо злочин вчинено за попередньою змовою групою осіб, або організованою групою, то при призначення покарання співучасникам ця ознака може бути врахована як обставина, що обтяжує покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]