Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_vidpovidi_2012_1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
350.64 Кб
Скачать

108. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286 кк).Кваліфіковані види.

Безпосереднім основним об’єктом злочину є безпека руху та експлуатації транспорту.

Додатковим об’єктом – життя та здоров’я особи (поняття транспортних засобів див до № 132).

Об’єктивна сторона злочину хар-ся

- діянням (порушення правил безпеки, може вчинятися як діями, так і шляхом бездіяльності). Змістом такого діяння завжди є недотримання вимог відповідних нормативних актів – правил безпеки руху та експлуатації транспортних засобів, зокрема – Правил дорожнього руху

- наслідки – у вигляді фізичної шкоди, а саме: середньої тяжкості тіл. ушкоджень (ч. 1 ст. 286КК), тяжкого тіл. ушкодження (ч. 2 ст. 286КК) і загибелі кількох осіб (ч. 3 ст. 286КК)

- причино вий зв'язок між ними.

В цьому складі злочину ознакою об’єктивної сторони є також обстановка вчинення злочину – хар-ся тим, що діяння вчиняється та наслідки настають в обстановці дорожнього руху, тт. в процесі пересування транспортних засобів.

Суб’єкт злочину – спеціальний: осудна особа, яка досягла 16 років і керує транс. засобом.

Суб’єктивна сторона злочину хар-ся необережністю. Якщо ж,порушуючи відповідні правила і усвідомлюючи сусп.-небезпечний хар-р своїх дій, винний передбачав сусп. небезпечні наслідки і бажав або свідомо припускав їх настання, ці дії необхідно кваліфікувати за статтями КК, в яких передбачена відповідальність за умисні злочини проти життя і здоров’я особи (п. 8 пост. Пл. ВСУ № 14 від 23.12.05 «Про практику застосування судами Укр. законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адмінправопорушення на транспорті»).

Кваліфікуючими ознаками злочину є спричинення:

  • смерті потерпілому або заподіяння тяжкого тіл. ушкодження (ч. 2 ст. 286КК)

  • загибелі кількох осіб (хоча б 2-х осіб – п. 9 вказ пост.).

109. Хуліганство – ст. 296кк. Кваліфіковані види

Основним безпосереднім об’єктом злочину є громадський порядок,

додатковим – життя, здоров’я особи, честь, гідність.

Грубість порушення громадського порядку визначається з урахуванням місця вчинення хуліганських дій, їх тривалості, ступеня порушення прав потерпілих тощо.

Об’єктивна сторона злочину проявляється в активних діях, спрямованих на грубе порушення громадського порядку, що супроводжується особливою зухвалістю (супроводжувалось, напр., насильством, або знущанням над особою, що тривалий час і вперто не припинялось, або пов’язане із знищенням чи пошкодженням майна, зривом масового заходу тощо), чи винятковим цинізмом (демонстративна зневага до загальноприйнятих норм моралі, напр., проявом безсоромності, знущанням над хворими, старими, особами, які в безпорадному стані тощо). – див. п. 8 пост. Пл. ВСУ від 28. 06.91 № 3 «Про судову практику в справах про хуліганство».

Крим.-караним є грубе порушення громадського порядку.

Основний склад хуліганства – формальний

Суб’єктом злочину є фізична, осудна особа, яка досягла 14 років.

Суб’єктивна сторона злочину хар-ся прямим умислом і мотивом явної неповаги до суспільства - прагнення показати свою зневагу до існуючих у суспільстві правил у норм поведінки.

Кваліфікованими ознаками злочину є дії:

- вчиненні групою осіб (значення для кваліфікації немає, чи була досягнута заздалегідь домовленість про вчинення хуліганства, чи ні) – за роз’ясненням пост. Пл. п. 15 (ч. 2 ст. 296КК)

- якщо вчинені особою, раніше судимою за хуліганство, або пов’язані з опором представнику влади, громадськості, які виконують обов’язки з охорони громадського порядку, чи інш. громадянам, які припиняли хуліганські дії (ч. 3 ст. 296КК)

- якщо вчиненні із застосуванням зброї (вогнепальної чи холодної), чи інш. предметів, спеціально пристосованих або заздалегідь заготовлених для нанесення тіл. ушкоджень – див. п. 9,13 вказ. пост.) – ч. 4 ст. 296КК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]