Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_nibi_na_kafedri_drukovani.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
232.96 Кб
Скачать

Тема 1.

  1. Дайте визначення особливої частини кримінального права як частини галузі права, як структурної частини кримінального закону, як навчальної дисципліни, як частини кримінально-правової науки.

Особлива частина як галузь права – це система норм які встановлюють які діяння є злочинами , які покарання можуть бути застосовані до їх вчинення , визначають окремі кримінально-правові поняття та підстави звільнення від кримінальної відповідальності при позитивній пост кримінальній поведінці.

Особлива частина як структурна частина кримінального закону – це система статей , які встановлюють які діяння є злочинами , які покарання можуть бути застосовані до їх вчинення , визначають окремі кримінально-правові поняття та підстави звільнення від кримінальної відповідальності при позитивній пост кримінальній поведінці.

Особлива частина як навчальна дисципліна - це система знань які вивчаються в навчальному закладі щодо встановлення які діяння є злочинами , які покарання можуть бути застосовані до їх вчинення , визначають окремі кримінально-правові поняття та підстави звільнення від кримінальної відповідальності при позитивній пост кримінальній поведінці.

Особлива частина як частина кримінально-правової науки - це система наукових знань щодо встановлення які діяння є злочинами , які покарання можуть бути застосовані до їх вчинення , визначають окремі кримінально-правові поняття та підстави звільнення від кримінальної відповідальності при позитивній пост кримінальній поведінці.

  1. Співвідношення Загальної та Особливої частини кримінального права (вказати чинники, які зумовлюють єдність загальної та особливої частини кримінального права, а які відмінність).

Якщо між статтями загальної та особливої частини є невідповідність , то вона вирішується на користь статті загальної частини. Оскільки :

1 загальна частина містить положення спільні для більшості злочинів передбачених в особливій частині.

2 Положення загальної частини є більш сприятливими ніж положення особливої частини.

  1. Дайте визначення терміну “криміналізація”.

Криміналізація – це встановлення кримінальної відповідальності за діяння яке раніше не визнавалося злочином шляхом внесення змін до ККУ або доповнення його новою статтею.

  1. Назвіть способи криміналізації.

  • Встановлення

  • Доповнення

  1. Дайте визначення терміну “декриміналізація”.

Декриміналізація – це скасування кримінальної відповідальності за діяння яке визнавалося злочином шляхом внесення змін до ККУ або шляхом виключення однієї чи декількох статтей.

  1. Назвіть способи декриміналізації.

  • Внесенням змін

  • Виключенням

  1. Диференціація кримінальної відповідальності. Приклади диференціації кримінальної відповідальності.

Диференціація – це стан в законодавстві за якого відповідальність за однорідні посягання передбачається різними статтями залежно від пом’якшуючих чи обтяжуючих ознак (приклад : просте умисне вбивство чи . 1 ст.115 ККУ, кваліфіковане умисне вбивство ч.2 ст.115 ККУ ;Проста крадіжка ч.1 ст.185 ККУ та кваліфікована крадіжка ч.2 ст.185 ККУ)

  1. Назвіть критерії, на основі яких повинна будуватися Особлива частина кримінального закону, вкажіть які з них враховані у побудові Особливої частини КК України.

1. Обєднання статтей у розділи (за родовим обєктом) в чинному кодексі цей критерій здебільшого дотримано.

2. Статті у розділах повинні розташовуватися в порядку і передбачені більш суспільно небезпечних посягань до менш суспільно небезпечних посягань. (у чинному кодексі цей критерій недотримано (приклад : крадіжка ст..185 ККУ грабіж ст..186, і розбій ст.. 187.

3. Розділи повинні розташовуватися в залежності від цільності обєкта, який ними охороняється від більш цінних до менш цінних (в нас недотримано) .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]