Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_nibi_na_kafedri_drukovani.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
232.96 Кб
Скачать
    1. Назвати та розкрити зміст ознак привілейованих складів умисного вбивства (складів умисного вбивства з пом’якшуючими ознаками).

ст.116 КК України «Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання»

Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства, систематичного знущання або тяжкої образи з боку потерпілого.

- Умисне вбивство – умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (з прямим або непрямим умислом).

- Стан сильного душевного хвилювання (фізіологічний афект) – раптовий емоційний процес, викликаний поведінкою потерпілого, що протікає швидко і бурхливо, та певною мірою знижує здатність особи усвідомлювати свої дії і керувати ними. (це не є неосудністю і розглядається як обмежена осудність).

- Виник раптово – процес виникнення і протікання якого характеризується неочікуваністю, миттєвістю, бурхливістю, швидкоплинністю

- Особливість об.єкта - потерпілим може бути лише та особа, яка застосовувала протизаконне насильство, систематичне знущання чи тяжку образу щодо винного.

- Насильство – це лише фізичний вплив на організм людини.

- Протизаконне – потерпілий не мав за законом права застосовувати таке насильство.

- Знущання – це умисне приниження честі, гідності, виражене в непристойній формі (кепкування, глузування).

- Систематичне – три і більше разів.

- Тяжка образа : об.єктивний критерій – як така поведінка оцінюється в суспільстві; суб.єктивний критерій – як сприймається окремо взятою людиною.

- Обов’язкова ознака об’єктивної сторони цього злочину є обстановка його вчинення- застосування протизаконного насильства, систематичного знущання чи тяжкої образи з боку потерпілого.

- Суб.єкт – спеціальний .

- Суб.єктивна сторона – емоційний стан: стан сильного душевного хвилювання.

ст.117 КК України «Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини»

Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після пологів.

- Умисне вбивство – умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (з прямим або непрямим умислом).

- Особливість об.єкта – потерпілим є новонароджена дитина (вважають до 1 доби в основному)

- Об.єктивна сторона – час: під час пологів, відразу після пологів.

- Пологи це фізіологічний стан народження людини, який розпочинається з регулярних скорочень мускулатури матки вагітної жінки і закінчується вигнанням плоду з утроби матері та виділенням плаценти, плодової оболонки і пуповини.

- Спеціальний суб.єкт – мати потерпілої дитини, осудна і 14 років.

- Спосіб вбивства не впливає на кваліфікацію, тобто вчинення даного злочину з особливою жорстокістю не потребує додаткової кваліфікації за п.4 ч.2 ст.115 КК України.

- Якщо умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини вчинено із заздалегідь обдуманим умислом, то кваліфікуємо за п.2 ч.2 ст.115 КК України.

ст.118 КК України «Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця»

  • Потерпілий – особа, яка вчиняє суспільно-небезпечне посягання, або особа, яку затримують;

  • Об.єктивна сторона – обстановка необхідної оборони або заходів, необхідних для затримання злочинців.

  • Відповідальність за ст.118 за вбивство в разі перевищення меж необхідної оборони або перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця, настає лише за умови, що здійснений винним захист явно не відповідав небезпечності посягання чи обстановці, яка склалася.

  • Суб.єкт – спеціальний – особа, яка захищається або затримує злочинця.

  • Суб. сторона - умисел.

    1. За заподіяння якого виду тілесних ушкоджень з необережності настає кримінальна відповідальність?

необережне тяжке тілесне ушкодження (ст. 128 КК), необережне середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 128)

    1. Які злочини проти життя та здоров’я особи вчиняються спеціальним суб’єктом – медичним працівником?

Ст.130 ККУ. Зараження вірусом імунодефіцитом людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби ; ст.140 неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником.

    1. Як розмежувати склади злочинів незаконне проведення аборту та умисне тяжке тілесне ушкодження у вигляді переривання вагітності?

Залежно від згоди жінки , якщо згода відсутня то це тяжке тілесне ушкодження

    1. Як розмежувати склади злочинів порушення порядку трансплантації та умисне тяжке тілесне ушкодження у вигляді втрати органу?

Залежно від способу вилучення органу . Якщо спосіб насильницький – умисне тяжке тілесне ушкодження.

    1. Як розмежувати склади злочинів насильницьке донорство та умисне тяжке тілесне ушкодження?

Залежно від наявності вилученої крові. Якщо кров вилучено в такій кількості , що це створило небезпеку для життя - умисне тяжке тілесне ушкодження.

    1. Наведіть приклади колізій (суперечностей) між стаття розділу ІІ Особливої частини КК України.

Між ч.2 ст.126 і ч.1 ст.127 ККУ в частині вчинення насильницьких дій з метою залякування потерпілого

    1. Тілесне ушкодження якого ступеня тяжкості визначається залежно від ступеня втрати працездатності?

тяжкі, середні, легкі, з наслідком

    1. Тілесне ушкодження якого ступеня тяжкості визначається залежно від тривалості розладу здоров’я?

середні, легкі (з наслідком і без наслідку)

    1. Який із злочинів проти життя та здоров’я особи вчиняється з метою залякування потерпілого (метою, що названа як обов’язкова ознака відповідного складу злочину)?

Ч. 2 статті 121 – умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної, або релігійної нетерпимості або вчинене на замовлення , або таке , що спричинило смерть потерпілог

    1. Які положення Постанови ПВС України від 7 лютого 2003 року №2 не відповідають теорії кримінального права та Конституції України?

Посягання на життя державного діяча вчинене за наявності кваліфікуючої ознаки умисного вбивства на думку ВСУ слід кваліфікувати за сукупністю статті 112 ККУ та ч.2 ст.115 ККУ Цей підхід порушує принцип недопустимості подвійного інкримінування . Виходячи з правил подолання конкуренції скоєне слід кваліфікувати лише за статтею 112 ККУ

    1. Вкажіть склади злочину, в яких ставлення винного до наслідків у вигляді смерті характеризується необережною формою вини

стаття 119,ККУ – вбивство через необережність, частина 2 статті 121 ККУ – умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом що має характер особливого мучення або вчинене групою осіб , а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової , національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого

    1. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за об’єктивною стороною злочину

пункт 4 – вчинене з особливою жорстокістю, 5 – умисне вбивство вчинене способом небезпечним для життя багатьох осіб, 10- умисне вбивство поєднане із гвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродних способом, 12- умисне вбивство вчинене за попередньої змовою групою осіб, статті 115 ККУ

    1. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за об'єктом злочину

пункт 1- умисне вбивство 2 або більше осіб,2- умисне вбивство малолітньої дитини або жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності,3- умисне вбивство заручника або викраденої людини,8-умисне вбивство особи чи її близького родича у зв’язку виконанням цією особою службового або громадського обовязку стаття 115 …ККУ

    1. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за суб’єктом злочину

18 пункт 13статті 115 ККУ. Умисне вбивство вчинене особою , яка раніше вчинила умисне вбивство за винятком вбивства, передбаченого статтями 116 - 118 цього кодексу

    1. Вкажіть мету, з якою може вчинюватися «Катування».

частина 1 статті 127ККУ катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати від нього або іншої особи відомості чи визнання, або з метою покарати його чи іншу особу за дії, скоєнні ним або іншою особою чи у скоєнні яких він або інша особа підозрюється а також з метою залякування чи дискримінації його або інших осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]