Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_vidpovidi_2012_1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
350.64 Кб
Скачать

116.Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу – ст.. 345 кк

Основним безпосереднім об’єктом злочину є нормальна діяльність п/о органів, їх авторитет, додатковим – психічна недоторканість, здоров’я працівників п/о органів або їх близьких родичів.

Потерпілими від злочину м. б. :

  • працівник п/о органу

  • його близькі родичі (батьки, дружина (чоловік), діти, рідні брати і сестри, дід, баба, онуки. Близькими служб. особі – її близькі родичі і особи, доля яких для потерпілих має істотне значення, до них м. б. віднесені співробітники, коханці, куми, сусіди тощо).

Об’єктивна сторона злочину полягає у заподіяні працівнику п/о органу або його близьким родичам шкоди у зв’язку з виконанням цим працівником служб. обов’язків, що може проявитись:

  1. у погрозі насильством, вбивством, знищенням чи пошкодженням майна

  2. у заподіянні побоїв, а також тіл. ушкоджень – легких, сер. тяжкості, або тяжких

  3. у вчиненні таких дій організованою групою

Суб’єктом злочину є фізична осудна особа, яки виповнилось 16 років (за основний склад злочину), за кваліфіковані види цього злочину – з 14 років.

Суб’єктивна сторона хар-ся умисною формою вини.

Злочини вчинюються виключно у зв’язку з виконанням потерпілими своїх службових обов’язків, тому м. б. вчиненні не тільки до та під час виконання цих обов’язків, а і після, з метою помститися за їх діяння.

117. Одержання хабара – ст.. 368 кк. Кваліфіковані види.

Безпосереднім об’єктом цього злочину є нормальна діяльність органів держ. влади і управління та органів місц. самоврядування., а також нормальна управлінська діяльність інш. установ, орг.-ций, підр-в, незалежно від форм власності.

Предмет злочину – хабар – це незаконна винагорода матер. хар-ру, має виключно матеріальний хар-р, ним м. б. майно (гроші, матер. цінності та інш речі), право на майно (документи, що надають право отримати майно, користуватись ним, або вимагати виконання зобов’язань тощо), будь-які дії майнового хар-ру (передача майнових вигод, відмова від них, безоплатне надання послуг, санаторних чи тур. путівок, проведення ремонту тощо) . Послуги, пільги і переваги, які не мають майнового змісту (похвальні хар-ки , надання престижної роботи, інтимний зв'язок тощо не мають визнаватися предметом хабара.

Об’єктивна сторона злочину полягає в одержанні хабара у будь-якому вигляді. Виконання чи невиконання служб. особою дій перебуває за межами об’єктивної сторони цього злочину, тому відповідальність настає незалежно від того до чи після цих дій було одержано хабар, був чи не був він обумовлений до їх вчинення, виконала чи ні служб. особа обумовлене. (пост. Пл. ВСУ № 5 від 26.04.02 «Про судову практику у справах про хабарництво»)

Служб. особа одержує хабар або в своїх, або в інтересах інших, третіх осіб, використовуючи надану їй владу чи служб. становище.

Закінченим злочини вважається з моменту, коли служб. особа прийняла хоча б частину хабара.

Суб’єкт злочину – спеціальний – лише служб. особа, а саме:

  • особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місц. самоврядування;

  • особи, які обіймають постійно чи тимчасово в держ. органах влади, місц. самоврядування, недержавних чи комунальних унітарних підпр-х, установах чи орг.-ціях посади, пов’язані з виконанням

- організаційно-розпорядчі

- адміністративно-господарські функції, або

Виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється (див. прим 1 до ст.. 364 КК)

Служб. особами також визнаються посадові особи іноземних держав та посадові особи м/н організацій (див прим. 2 до ст.. 364КК).

Суб’єктивна сторона злочину хар-ся прямим умислом.

Кваліфікуючими ознаками злочину є:

- значний розмір хабара (5 і більше нмдг)

- вел. розмір хабара (у 200 і більше разів перевищує н.м.д.г.), службова особа, яка займає відповідальне становище (прим. 2 до ст.. 368КК), вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням хабара – ч. 2 ст. 368, а також у разі

- одержання хабара у особливо вел. розмірі (у 500 і більше разів), або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище (прим. 2 до 368КК).

Вимаганням хабара визнається вимагання служб. особою з погрозою вчинення (не вчинення), з використанням влади чи служб. становища дій, які можуть заподіяти шкоду правам чи законним інтересам того, хто дає хабар, або умисне створення служб. особою умов, за яких особа вимушена дати хабар з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів (прим. 4 до ст.. 368КК)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]