Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_vidpovidi_2012_1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
350.64 Кб
Скачать

8. Поняття, елементи та значення складу злочину. Види складів злочину.

А) Склад злочину – це сукупність встановлених крим. законом об’єктивних і суб’єктивних ознак, які характеризують вчинене сусп–небезп. Діяння як конкретний злочин.

Б) Елементи складу злочину

об’єктивні ознаки

суб’єктивні ознаки

об’єкт злочину

об’єктивна сторона злочину

суб’єкт злочину

суб’єктивна сторона

це суспільні відносини (блага, цінності, інтереси соціально-значимі), на які посягає злочин і яким заподіюється чи може бути заподіяна істотна шкода, поставлені під охорону крим. закону

сукупність ознак, що характеризують зовнішню сторону злочину через основні ознаки:

-сусп.-небезп. діяння

-сусп.-небез. наслідки

-причино вий зв'язок між ними

та додаткові ознаки: місце, час, спосіб, обстановка, знаряддя вчинення злочину

особа, яка вчинила злочин і їй притаманні такі ознаки:

  • фізична

  • осуда або обмежено осудна особа

  • вік крим. відповідальності

  • У певних випадках, передбачених КК це може бути спеціальний суб’єкт (ч. 2 ст. 18 КК)

Ознаки, що визначають внутрішню сторону злочину, тобто психічну діяльність особи під час вчинення злочину через таки ознаки як

  • вина,

  • мотив

  • мета

  • емоції

В) Значення складу злочину

1. На законодавчому рівні здійснюється криміналізація суспільно-небезпечних діянь (через конструкцію диспозицій Особливої частини КК).

2. Склад злочину є підставою крим. відповідальності.

3. За допомогою складу злочину здійснюється кваліфікація злочинів і розмежування суміжних злочинів.

Г) Види складів злочинів (класифікація) здійснюється за такими критеріями

  1. за структурою (описом) об’єктивної сторони

  • формальні склади злочинів – крим. відповідальність настає за вчинення сусп.-небезп. дії, передбаченої в статті Особливої частини КК. Наслідки в таких злочинах непередбачені. Якщо тяжкі наслідки настають при вчиненні формального складу злочину (ст. 111 КК, напр.), вони мають бути ураховані при призначені покарання як обставина, що обтяжує крим. відповідальність (п.5 ч.1.ст. 67 КК)

  • злочинами з матеріальним складом вважаються такі, при конструюванні яких обов’язкової ознакою об’єктивної сторони є діяння, наслідки та причинний зв'язок між діянням і наслідками, що передбачені КК. Закінченим такий злочин вважається лише з настанням наслідків, визначених законом (напр., вбивство, крадіжка).

  • виділяють ще злочини з усіченим складом, як різновид формального складу злочину. В таких злочинах момент закінчення його перенесено на стадію готування або замаху (ст.. 187, ст. 257 КК)

2. за ступенем суспільної небезпечності виділяють

  • основний склад злочину, в якому розкриваються основні, суттєві ознаки конкретного злочину і не називаються ні пом’якшуючі, ні обтяжуючі обставини (ч.1 ст.115, ч.1 ст. 185 КК інш).

  • склад з обтяжуючими обставинами (кваліфікований склад) – містить вказівку на ознаки, які суттєво підвищують суспільну небезпечність основного складу злочину, впливають на кваліфікацію вчиненого та на вид і розмір покарання (див.: ч.2,3,4,5 ст.185 КК).

  • Склади з пом’якшуючими обставинами (іноді вживається термін «привілейований» склад злочину) містить вказівку на ознаки, які суттєво зменшують ступінь суспільної небезпечності певного виду злочину, змінюють кваліфікацію діяння і впливають на вид і розмір покарання (див.: ст. 116, ст.117, ст.118, ст..119 КК інш).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]