Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminologiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
333.82 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ

УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Юридичний факультет

Навчально-методична література

Робоча програма з навчальної дисципліни

“КРИМІНОЛОГІЯ”

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін від протокол №

Робоча програма складена викладачем кафедри кримінально-правових дисциплін Коваленко В.П.

Львів 2010

І. АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Вивчення кримінології в навчальних закладах підпорядковується сучасним вимогам щодо професійної підготовки фахівців правознавців. Робоча програма з навчальної дисципліни “Кримінологія” сприяє ефективному засвоєнню студентами основних понять, категорій та інститутів кримінологічної науки, що має важливе значення для удосконалення практики протидії злочинності в умовах розбудови громадянського суспільства, інтеграції України в Європейське співтовариство та реформування правоохоронних органів. У зв’язку з цим у робочій навчальній програмі зосереджена увага не лише на з’ясуванні загальних положень кримінологічної теорії, але й на одержанні навиків вирішення специфічних проблемних завдань, які стосуються удосконалення практики попередження злочинів в т.ч. структурними підрозділами органів внутрішніх справ та юстиції.

Навчальна мета полягає у розкритті основних положень кримінологічної науки в контексті їх практичного застосування у сфері протидії злочинністі, а також у виробленні необхідних умінь і навичок збору та аналiзу кримінологічної інформації про злочиннiсть, особу злочинця i механiзм злочинної поведiнки, негативнi соцiальнi явища, пов'язанi зі злочиннiстю; навчанні студентів плануванню, розробцi i реалізації засобiв кримiнологiчної профiлактики у рiзних сферах соцiального життя, стосовно рiзних категорiй осiб в т.ч. з використанням засобiв i методiв, якими володіють правоохоронні органи України.

Досягненню вказаної мети сприяє вирішення таких основних завдань:

- передати студентам знання з актуальних проблем сучасної кримінології як самостійної соціально-правової науки, що має важливе загальнотеоретичне значення та практичне застосування;

- з’ясувати сутнісні ознаки злочинності, її соціально-правову природу, виявити характер зв'язку злочинності з іншими соціальними явищами та процесами,

- з’ясувати генезис індивідуальної злочинної поведінки,

- формування вміння програмувати систему найдоцільніших заходiв попередження різних видів злочинності на підставі комплексного кримінологічного аналізу, що надає можливість творчо використовувати пропоновані теоретичні моделі для самостійного пізнання та розв’язання проблем, пов’язаних зі злочинністю.

Виховна мета полягає у виробленні у студентів безкомпромісного ставлення до злочинностi, iнших антисуспільних проявів, а також психологічної, моральної та професійної готовності до виконання завдань протидії злочинності, змiцнення законностi i правопорядку в державі.

Таким чином, метою навчальної дисципліни є формування у студентів вміння засвоювати і використовувати науковий зміст кримінології як методологічного, теоретичного та технологічного засобу вирішення міждисциплінарних професійних ситуацій, обґрунтування й здійснення цільових видів пізнавальної професійної діяльності.

Вимоги щодо знань студентів:

на понятійному рівні – знати тенденції розвитку злочинності в умовах поглиблення процесів глобалізації, а також принципи, завдання, цілі діяльності щодо попередження злочинності;

на фундаментальному рівні – усвідомити зміст, систему кримінології як науки та навчальної дисципліни, методологічні засади кримінологічного аналізу, методику опрацювання кримінологічної інформації щодо злочинів та осіб, які їх вчинили,

на практично-творчому рівні - вміло узагальнювати вітчизняну та закордонну практику протидії злочинам, засвоїти організаційно-правове забезпечення діяльності щодо попередження злочинів, використовувати кримінологічні знання для удосконалення практики протидії злочинності в Україні.

Вимоги щодо вмінь студентів:

на репродуктивному рівні – реалізувати вимоги державної політики щодо протидії злочинності, удосконалення шляхів її попередження;

на евристичному (алгоритмічному) рівні - формувати власну точку щодо доцільності вибору методів, засобів протидії злочинності, програмувати конкретні заходи попередження злочинів, вносити пропозиції щодо удосконалення законодавства у сфері протидії злочинності.

на творчому рівні - використовувати свої внутрішні якості, одержані кримінологічні знання з метою підвищення ефективності протидії злочинності з огляду на динамічність кримінологічної обстановки в Україні.

Таким чином, робоча програма демонструє не лише логічну послідовність теоретичних і практичних знань у галузі кримінології та попередження злочинів, але й покликана сприяти формуванню професійного кримінологічного мислення, вкрай необхідного майбутньому спеціалісту, діяльність якого пов’язана з протидією злочинності.

Місце дисципліни в навчальному процесі

Навчальна дисципліна "Кримінологія" має структурно-логічні зв’язки з суміжними науками. Так, зокрема, існує тісний взаємозв’язок кримінології з кримінальним правом. Адже в кримінології використовується багато кримінально-правових понять і положень. У свою чергу наука кримінального права широко використовує висновки кримінології, особливо з питань розробки карної політики, криміналізації чи декриміналізації діянь, пеналізації чи депеналізації відповідальності. Зв’язок кримінології з філософією виявляється у тому, що закони і категорії останньої є обов’язковими для кримінологічних досліджень, дозволяють вірно розкрити суть і зміст злочинності, її зв’язки з іншими соціальними явищами. Соціологія збагачує кримінологію безліччю емпіричних даних про суспільні явища та їх розвиток. Крім того, кримінологія широко застосовує методи соціології при проведенні кримінологічних досліджень. Кримінально-правова статистика забезпечує кримінологію емпіричними даними про злочини і осіб, які їх вчинили, а також репрезентативність досліджень. Зв’язок науки кримінально-процесуального права з кримінологією полягає у визначенні процесуальних вимог щодо виявлення причин та умов злочинів, а також форм реагування на них. Кримінологічні дослідження допомагають удосконалювати у цьому напрямі кримінально-процесуальне законодавство. У різних аспектах можна простежити зв’язок кримінології з криміналістикою (теоретичні висновки про детермінанти злочинів, відпрацьовані кримінологією, мають визначальне значення для методики і тактики розслідування злочинів, а з іншого боку – криміналістичні засоби розкриття злочинів застосовуються у кримінології при вивченні проблем їх профілактики), кримінально-виконавчим правом, яке широко використовує висновки кримінології в процесі ре соціалізації засуджених, попередження скоєння ними нових злочинів тощо. В свою чергу, кримінологія враховує пенітенціарний досвід для вирішення завдань боротьби із злочинністю.

Розв’язання проблем протидії злочинності неможливе без використання комплексу знань зі сфери конституційного, адміністративного, цивільного, сімейного, трудового та інших галузей права. Кримінологія дуже тісно пов’язана із психолого-педагогічними науками. В останні роки тіснішає зв’язок кримінології з математикою і кібернетикою. Математичні методи суттєво підвищують точність кримінологічних досліджень та їх висновків

Структура дисципліни

„Кримінологія” складається із Загальної та Особливої частин.

Загальна частина вивчає теоретичні проблеми злочинності як такої, дає поняття кримінології як науки, її предмета, завдань, функцій, системи, методології і методики досліджень, історію розвитку кримінології та аналіз різних теорій. Центральне місце в Загальній частині посідають також проблеми особи злочинця, детермінант злочинності, віктимології, кримінологічного прогнозування та протидії злочинності, а також подальшого розвитку кримінологічних досліджень в умовах Європейської інтеграції України.

Особлива частина досліджує окремі види злочинності, їх детермінанти та заходи боротьби з ними. Це зокрема, такі види злочинності, як: організована, корупційна, рецидивна, професійна, економічна, насильницька, екологічна, необережна, пенітенціарна, жіноча, неповнолітніх, а також “фонові” явища – бродяжництво, пияцтво, наркоманія, проституція. На відміну від Загальної частини, Особлива частина кримінології є більш динамічною, оскільки з динамічністю суспільних відносин виникають нові види злочинності, які потребують адекватних заходів протидії.

Семінарські заняття проводяться з основних найважливіших тем навчальної дисципліни. На основі активної форми навчання аналізується теоретичний матеріал, нормативно-правова база, що регламентує діяльність правоохоронних та інших державних органів у напрямку протидії злочинності шляхом її попередження. Окрім цього, обговорюються проблемні питання нормативно-правового регулювання протидії злочинності, а також ефективності заходів попередження злочинів у сучасних умовах. На семінарських заняттях закріплюється теоретичний матеріал, набуваються практичні навички щодо з’ясування проблемних питань практики протидії злочинності.

Самостійна робота планується як форма навчання, що має на меті надати допомогу у вивчені запропонованої літератури, пошуку відповідей на проблемні питання курсу, оволодіння практичними навичками.

Форми контролю – поточний та підсумковий семестровий контролі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]