Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_vidpovidi_2012_1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
350.64 Кб
Скачать

106. Незаконна порубка лісу - ст.. 246 кк.

Безпосереднім об’єктом злочину є встановлений порядок охорони, раціонального використання і відтворення лісу як важливого елементу довкілля.

Предмет злочину – дерева і чагарники, які ростуть у лісах, захисних та інш. лісових насадженнях, у заповідниках, або на територіях чи об’єктах ПЗФ (природно-заповідних фондах) чи інш. особливо охоронюваних лісах. (в т. ч. сироростучі живі дерева і чагарники, які знаходяться на пні, невіддільні від кореня, а також сіянці, сажанці, підлісок).

Об’єктивна сторона злочину полягає у незаконній порубці лісу, якщо вона здійснюється:

  • без спеціального дозволу, що посвідчується відповідним документом, виданим уповноваженим органом

  • за наявності дозволу, але з недотриманням передбачених в ньому умов щодо місця, способу, строків, кількості і порід дерев та чагарників

  • за наявності дозволу на проведенні суцільно санітарної порубки, але без дотримання обмежень, встановлених щодо площі, строків, технології проведення робіт

Склад злочину у частині незаконної порубки дерев і чагарників у лісах, захисних і інш. лісових насадженнях є матеріальний, обов’язковою ознакою при цьому є заподіяння істотної шкоди (це поняття є оціночним і у кожному випадку враховуються вартість, екологічна цінність, кількість незаконно вирубаних дерев і чагарників, розмір шкоди, завданої довкіллю і обчисленої за відповідними таксами.

У разі відсутності істотної шкоди винна особа м. б притягнута до адмін.. відповідальності.

Суб’єкт цього злочину – загальний.

Суб’єктивна сторона злочину хар-ся прямим умислом – винний усвідомлює, що незаконно здійснює порубку дерев чи чагарників і бажає таку порубку здійснити. Відношення суб’єкта до настання істотної шкоди може проявлятись як з прямим, так і з непрямим умислом.

107. Незаконне заволодіння транспортним засобом – ст. 289кк. Кваліфіковані види.

Безпосереднім об’єктом злочину є контрольоване використання транспортних засобів.

Додатковим об’єктом м. б. право власності, життя та здоров’я особи.

Предмет злочину – транспортні засоби (усі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші транспортні засоби – див. прим. до ст. 286 КК).

Об’єктивна сторона злочину включає:

  • дію (злочин вчиняється лише активною поведінкою)

  • отримання можливості керувати таким транспортним засобом

  • заволодіння транспортним засобом є незаконною дією

В ст.. 289КК визначено поняття «незаконне заволодіння транспортним засобом» - це вчинене умисно, з будь-якою метою протиправне вилучення будь-яким способом транспортного засобу у власника чи користувача всупереч їх волі»(прим. до ст.. 289КК).

Закінченим цей злочин вважається з моменту, коли винний отримав можливість керувати транспортним засобом і здійснювати на ньому рух.

Суб’єктом злочину є особа, яка не має права на користування транспортним засобом, щодо я кого здійснюється незаконне заволодіння (з досягненням 16 років, осудна або обмежено осудна).

Не визнаються суб’єктами злочину:

  • водії транспортних засобів, закріплених за ними;

  • особи, відповідальні за техн.. стан та експлуатацію транспортних засобів, закріплених за ними;

  • особи, яким власник видав доручення на управління транспортним засобом;

  • співвласники транспортного засобу;

  • особи, які користуються транспортним засобом за згодою власника (чи законного користувача), хоча б ця угода і не була належно оформлена.

За кваліфіковані види цього злочину кримінальній відповідальності підлягає суб’єкт злочину з 14 років.

Суб’єктивна сторона злочину хар-ся умислом та метою – заволодіти транспортним засобом.

Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення дій:

  • за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою таким насильством, або вчинені з проникненням у приміщення чи сховище, або якщо завдана значна матер. шкода (від 100 до 250 н.м.д.г.) – ч. 2.ст. 289КК;

  • вчинення організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя і здоров’я потерпілого, або з погрозою таким насильством, або якщо завдана вел. матер. шкода (понад 250 н.м.д.г).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]