Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКР.Література - іспит.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
121.68 Кб
Скачать

2. Проза в. Винниченка 1920-1930 рр.

У червні 1920р. Винниченко назавжди виїхав з України. Одним із перших творів, написаних за кордоном, стала «Сонячна машина» (1922-1923рр., Берлін), що в укр. Л-рі стала першим фантастичним та утопічним романом.

Також в еміграції він написав тритомну працю «Відродження нації» (1920), цикл психологічних оповідань зі свого дитинства «Намисто» (1921-1923), романи «Поклади золота» (не був виданий за життя автора) (1927), «Лепрозорій» (1938).

Період в еміграції називають третім періодом творчості Винниченка, і він ознаменований зміною тем і "методів письма": "Тема – переупорядкування суспільства за допомогою винаходу; засоби її опрацювання – то засоби популярного в сучасній літературі і невластивого Винниченкові раніше, трохи авантюрного, соціально-фантастичного роману, де замість обридливого психологізму подається "цікава інтрига, актуальні проблеми". "Сонячну машину" дослідники порівнювали з фантастичними творами К. Чапека та Г. Уеллса. Твір цей, написаний у Німеччині, після видання його в Україні мав величезний успіх. У 1928 – 1929 рр. він викликав унікальну за своїм масштабом полеміку, що, по суті, влилася в русло відомої літературної дискусії 1925 – 1928 років.

"Намисто": розповідається про життя дітей бідноти на початку XX століття. Найбільше з усіх мені сподобалися оповідання "Гей, чи пан, чи пропав" і "Гей, не спиться". У цих оповіданнях діють одні й ті самі персонажі. Письменник дуже правдиво зображує дітей. Головні герої оповідань — близнята, які мають мрію влаштувати голубник, завести десять пар голубів і доглядати їх. Але грошей у дітей немає. Гроші треба зібрати. Івашкові та Любці прийшлося зазнати багато пригод, але гроші на голубів вони все ж таки зібрали.

3. Роман в. Винниченка «Сонячна машина»: жанрова специфіка та проблематика твору

За жанром це роман-сатира, роман-памфлет. В ньому поєднані фантастика, детективна лінія, любовні, та соціально-політичні. Є філософські, любовно-еротичні, політичні лінії.

Це роман-пантопія (утопія-антиутопія). Утопія - спроба змалювати ідеальний світ, чистий, яскравими барвами, світ загального добра, щастя. Антиутопія - роман-застереження, він малює світ утопічний, але влаштований той світ страшно. Автор утопії апелює до розуму, а антиутопії - до почуття. антиутопія заперечує ідеї утопії. Антиутопія показує налідки утопічних ідей. Пантопія - співвіснують зневіра і віра, любов і ненависть, світло і темрява.

Утопією був соціалізм. Антиутопія це наче макет, спроектований за планом утопістів. Це така-собі відповідь на питання "А що буде, якщо..?". Щодо авантюрності, на це відповідає Микола Зеров у статті "Сонячна машина" як літературний твір"( ж-л "Київ" №9). Він пише, що після викрадення коронки Зігфріда розпочинається детективна гарячка. Авантюрне: переслідування Інараку, втікання Макса Штора по дахах, нічна сцена у графівни Труди, його порятунок, пригоди доктора Штора у домі для божевільних. Ряд можна продовжувати.

Спосіб викладу роману - мемуарний, літописна розповідь. Наявний дуже хороший опис жестів і міміки персонажів, що дає змогу провести аналогію з вказівками для акторів. Немає листів, присвячених коханій, віршів, щоденників, жодних мук, детальних самодопитів героїв - того, що властиве опису психологізму. Зовнішні ознаки, рухи подаються дуже детально, наче для режисера. Інколи описи нагадують ремарки. Внаслідок багаторазових повторів зовнішності головних героїв ми зразу можемо їх пригадати по кольору волосся, бурхливим рукам, очам. Але внутрішній світ, думок ми зовсім не знаємо. Можемо лише здогадуватись завдяки вдалому опису зовнішності, що може свідчити про те, що Винниченко був непоганим психологом.

Тема - перевпорядкування світу та суспільства за допомогою технічного винаходу. Автор також наголосив на інтризі, на кризі соціально-політичного ладу. О.Білецький зазначав, що Винниченка не цікавить технічна сторона винаходу, йому головне показати суспільство, розкрити сутність життя, та соціально-політичних процесів, боротьбу.

Ідея - випробування спокусою. Але в образ спокуси вкладено різні поняття - спокуси любов’ю, багатством, бездіяльністю, легкістю в житті, гармонією. Ідея колектократії – об’єднання всіх держав на спільних засадах, демократії щоб уникнути воєн і створити умови для вільного життя. Конфлікт який виникає у зв’язку з постаттю Мертенса, багатством світу, винаходом Сонячної машини, анархічним та терористичним угруповання Інарак , та особистими конфліктами у сім’ї.