Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_Istoriya_i_teoriya_zhurnalistiki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

54. Система національної преси. Ж-стика в системі соціальних інститутів

Для духовного розвитку людства суспільство створює відповідні організації, служби і центри. З'являються і спеціальні канали, по яких ціннісні настанови можуть бути донесені до широких верств населення: політичні, громадські партії, організації й рухи, заклади культури, первинні формальні й неформальні групи, школа і церква, преса і телебачення, радіомовлення і кінематограф тощо.

У різних суспільних систем різний і набір засобів, каналів і м-дів духовного впливу на свідомість особи. Вибір їх залежить віл цілей, спрямованості і суті суспільного виховання. Найбільш оперативним, дохідливим і дійовим каналом формування громадськ. думки (як фундаменту духовного впливу на свідомість мас) є система ЗМІ - преса, телебач., радіо, документальне кіно, нові види аудіовізуальних комунікацій тощо.

Для нормального функціонування будь-якої соціал. системи необхідний безперервний потік інформації. Лише за умови безперервного інформаційного спілкування із зовнішнім середовищем людина здатна продуктивно мислити й активно діяти. Суч. ж-стика являє собою складну систему органів масової інформації, що дедалі ускладнюється. Система — сукупність якісно визначених елементів (зміст системи), між якими існує закономірний зв'язок чи взаємодія (структура системи). Її найважлив. риси - розчленованість і цілісність. Система — це єдність, що складається із взаємодіючих елементів.

Уся система ЗМІ - це засіб здійснення єдиного процесу поширення ідей, вчень, теорій, суспільно значущ. інф-ії, виховання соціальних почуттів, звичок, спонук, намірів тощо. Система ЗМІ - це єдність відповідних компонентів, які виникають в різні історичні періоди (спочатку преса, потім кіно і радіо, і, нарешті, телебачення). ЗМІ - це своєрідна система, що охоплює періодичні друковані видання, радіо-, теле-, відеопрограми, кінохронікальні програми та ін. Суч. ж-стика як система — це сукупність усіх наявних у даний історичний момент органів масової інформації, функціонування яких спричинене суспільними потребами в інформації і попитом аудиторії. Органи масової інформації взаємодіють між собою і в цілому як єдиний соціальний інститут, якнайтісніше пов'язані з конкретно-історичним станом суспільства, що створило дану систему ж-стики. Основне призначення системи ж-стики — безперервне відображення суспільного життя в усіх його розмаїтих взаємозв'язках, суперечностях і конфліктах. А відтак ж-стика входить як елемент (складова частина) до системи вищого рівня, а саме: до системи соціальних інститутів, за допомогою яких здійснюється суспільне самоуправління, а саме суспільство існує як саморегулівна єдність.

Інформаційний простір - сукупність територій, охоплених ЗМІ певної категорії (регіональними, національними, світовими). Національний інф-ий простір – уся виготовлена, збережена, розповсюджена інф-ія, яка з допом. ЗМК сприяє націонал. консолідації, збалансуванню суспільних противаг і гармонізації політ-х, культурних, економічних стосунків, є конкурентною на внутріш. і зовн. ринках. Нац. інф-ий простір потребує законодавчого врегулювання й захисту, а його суб'єкти — державної підтримки. Інф-ний простір характеризують:

  1. матеріальні (технологічні) можливості отримання, зберігання, підготовки, поширення інформації 2) соціально-економінні можливості доступу до інформації населення, 3) існування національної системи інформації та зв'язку з її конкретними компонентами, що визначають територію поширення інформації; 4) наявність національного законодавства в галузі інформації та зв'язку, 5) наявність законодавчої бази міжнародного рівня та міжнародних і регіональних угод в галузі масової інформації.

СИСТЕМА ЗМІ: 1) друковані ЗМІ (газ., журн., щотижнев., бюлет., дайджест); 2) аудіовізуальні ЗМІ (радіо, телеб, документальне кіно тощо); 3) інформаційні служби (інформаційні агентства, рекламні бюро, прес-служба). Виокремлюють також новітні електронні ЗМІ: кабельне телебачення; відеомагнітофони; телеконференції (телемости); електронна пошта, електронні банки даних (великі комп’ютери, у яких нагромаджують і зберіг. різноманіт. інф-ю, що доступна для підключення до них через систему ЕОМ абонентів); лазерна преса; відеогазети; особливе місце – Інтернет.

ТИПОЛОГІЯ ЗМІ: 1) за регіоном розповсюдження (загальнонаціональні, регіональні, обласні, міські, районні, відомчі); 2) за тематичною спеціалізацією (універсальні / спеціалізовані); 3) за періодичністю (щоденні, щомісячні, квартальні, щорічники)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]