Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_Istoriya_i_teoriya_zhurnalistiki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

22. Загальні та спеціальні функції ж-стики

Американські дослідники Фред Сіберт, Теодор Петерсон та Уїлбур Шрамм вважають, що у сучасному світі преса виконує сім функцій. Во­на мусить І) служити політичній системі, забезпечуючи її інформацією, 2) обговорювати громадські справи, 3) просвіщати публіку, аби зроби­ти її здатною до самоуправління, 4) захищати права особи перед уря­дом, 5) служити економічній системі, з'єднуючи покупця й продавця то­варів за допомогою реклами, 6) забезпечувати розваги читачів, 7) підтримувати свою власну фінансову незалежність, щоб уникнути тис­ку на інформаційну діяльність будь-яких приватних інтересів.

А.З. Москаленко в підручнику "Теорія журналі стики" (К., 1998) виділяє п'ять функцій преси: організаторську, виховну, пропагандистсь­ку, контрпропаґандистську і соціологічну.

(Михайлин) Відзначимо очевидну доцільність виділяти загальні і спеціальні функції. Загальні функції належать до числа основних, пов'язані з атрибу­тивними ознаками ж-стики, виконуються кожним виданням чи ТРК без виключення.

Спеціальні функції мають локальний характер, характеризують ж-стику з того чи іншого конкретного боку, їх виконання не є обов'язковим для кожного видання. Так, розважальна газета може не містити ідеологічних матеріалів і аж ніяк не здійснювати функції соціа­льної критики.

Загальні:

1. Інформаційну функцію виконують усі періодичні видання, радіостанції й телестудії. Ж-стика, будучи дія людини вікном у світ, є важливим ка­налом надходження до читача необхідних для його орієнтації у світі знань, теорій, концепцій. Вона подає щодня громадянам необхідні повідомлення, без яких вони неспроможна зрозуміти навколишній світ.

2. Формування громадської думки – цю функцію ж-стика виконує в демократичному суспільстві, організовуючи на своїх сторінках обговорення важливих соціальних про­блем, надаючи можливість виступу для всіх зацікавлених громадян з широкого кола актуальних питань. У силу цього громадяни дістають змогу сформувати свою соціально-політичну позицію.

Спеціальні функції.

1. Організаційна функція ж-стики виявляється в тому, що суспільство само організовується й структурується завдяки ж-стиці. Через ж-стику суспільство здійснює управління держав­ними, господарськими та громадськими установами й організаціями, домагається розробки й прийняття необхідних рішень, здійснює роз'яс­нення прийнятих державних ухвал і постанов. Ж-стика згруповує людей за інтересами: політичними, економічними, фаховими, ху­дожніми.

2. Функція "сторожового собаки" (соціальної критики) полягає в боротьбі ж-стики з суспільними вадами чи хво­робами, у захисті законності й правопорядку від тих, хто намагається їх порушувати, від корумпованого чиновництва і т. п. У межах цієї функції ж-стика здійснює широкомасштабну соціальну критику, що відкриває шляхи до стабілізації чи поліпшення суспільно­го життя, стає необхідним елементом вдосконалення суспільства або за­хищає його від невиправданих соціальних експериментів.

3. Ідеологічна функція ж-стики – на відміну від функції формування громадської думки, в основі якої лежить інформаційна діяльність, ідеологічна функція ж-стики пов'язана з пропагандою певних життєвих цінностей та агітацією на їх підтримку. Пропаганда — це діяльність ж-стики в справі поширення ідей, ут­вердження певної ідеології, формування історичної свідомості та ху­дожньої картини світу, агітація — це діяльність ж-стики в справі поширення оперативної інформації, що активно формує позицію читача. Ідеологічна функція ж-стики полягає у всебічній соціальній орієнтації читацької аудиторії.

4. Культурна функція ж-стики. ж-стика виконає функцію поширення культури, подає широку хроніку мистецького життя, інформує про події в світовій культурі; уводить свої національні явища у світовий контекст

5. Розважальна функція ж-стики виявляється в публікації на сторінках преси кросвордів, анекдотів, сторінок гумору, у створенні на радіо й телеба­ченні розважальних програм, що забезпечує відновлення фізичних сил, психічне розвантаження читача

6. Рекламна функція – популяризація товарів та послуг

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]