Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_Istoriya_i_teoriya_zhurnalistiki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

53. Стратегія і тактика ж-стської діяльності

Ж-ст – працівник сфери комунікації – творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для ЗМІ та діє на підставі трудових чи ін. договірних відносин з редакцією. Його робота складається з: 1) збирання (добування) інф-ї та 2) її осмислення, переробки, втілення у відповідні форми для донесення до споживача. Джерела інф-ї: 1) люди, 2) документи, 3) інформагентства, центри зв’язків владних структур з громадськістю, управлінські та статистичні органи, 4) „перебування” в зоні подій, розмова з очевидцями тощо.

Професійні обов'язки ж-ста в справі виготовлення інформації можуть бути зведені до такого:

  1. Участь у плануванні, поточному й перспективному, що включає висунення своїх оригінальних ідей, пошук інформації, жанрового розв'язання матеріалу, проведення інформаційних кампаній, відкриття нових рубрик, оновлення оформлення видання.

  2. Організаторська робота передбачає налагодження контактів з усіма, хто може поставляти новини, інформувати про майбутні події, брати участь у виявленні проблем та пошуку шляхів їхнього розв'язання. Іншими словами, до цього виду обов'язків ж-ста відноситься створення ним міцної джерельної бази для своєї масово-інформаційної діяльності та постійне її поповнення й вдосконалення. Сюди ж належить робота з авторами, та утворення каналів зворотного зв'язку (тобто від читачів до газети).

Джерельна мережа — основа професійної діяльності ж-ста, до неї він звергається щодня для збирання новин або перевірки справжності вже віднайдених фактів.

3. Участь у підготовці до випуску інформації, створення власних інформаційних текстів. Звернімо увагу майбутнього ж-ста, що розпочинається цей етап після завершення збирання інформації, тоді, коли джерела інформації випорожнені, ж-ст познайомився з усіма можливими версіями подій, витлумаченнями фактів спеціалістами. Лише тоді він має право взятися за створення власного ж-стського твору.

4.Аналіз власної діяльності, що може мати індивідуальний і колективний характер, здійснюватися на самоті чи на різного роду "летючках", нарадах. Ж-ст кожну свою публікацію мусить сприймати як маленьке чудо, цінувати кожне слово, що з'являється за його підписом. Нову публікацію він повинен уважно перечитати, проаналізувати редакторські виправлення, якщо такі мали місце, ще раз замислитися над тим, чи всі інформаційні джерела він використав для створення цього матеріалу, чи правильно побудував композиційно свій текст, чи всі аргументи навів для доведення своєї позиції.

5. Індивідуальна літературна творчість. Цей пункт нібито містить вимогу, нездійсненну для певної частини працівників пера, які літературною творчістю не займаються. Але сучасна практика виробництва інформації (в тому числі в зарубіжних країнах) будується на тому, що ж-ст не мусить бути просто емпіричним переказувачем почутого чи описувачем побаченого, але здійснювати свою творчу аналітичну діяльність, провадити самостійні ж-стські розслідування, були фахівцем з певної теми, писати не лише інформаційні замітки, але й аналітичні статті, документальні книжки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]