Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_Istoriya_i_teoriya_zhurnalistiki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

37.Осмислення проблем ж в новітній філософії (ф.Сіберт, т.Петерсон, у.Шрамм, г.Маклюен)

У праці Ф.Сіберта, Т.Петерсона, У.Шрамма “Чотири теорії преси” 1956р. подано чотири концепції преси, які, на думку науковців, склалися історично:

І. Авторитарна ж-стика: 1) сформована в ХYI-XYII ст. і ставши першим типом преси, зберігається й донині в багатьох країнах світу; 2) має філософію абсолютної влади монарха; 3) головна мета – підтримувати й проводити політику уряду і служити державі; 4) пресу мають право використовувати ті, хто дістав королівський патент; 5) преса контролюється урядовими патентами і цензурою; 6) заборонена критика в пресі політичного управління; 7) преса знаходиться в руках держави; 8) преса - це інструмент здійснення урядової політики.

ІІ. Ліберальна ж-стика: 1) сформувалася в Англії після 1688 року; 2) її філософським підґрунтям є праці Мільтона, Локка, Мілля, теорії раціоналізму і природних прав людини; 3) цілі – інформувати, розважати, продавати, допомагати “відкривати правду”; 4) пресу може використовувати будь-який громадянин, що має для цього економічні можливості; 5) преса контролюється самовільним процесом встановлення правди на “вільному ринку ідей”, а також судами; 6) заборонені наклепи, непристойності; 7) ж-ка перебуває у власності переважно приватних осіб; 8) преса є інструментом контролю за урядом та задоволення інших потреб суспільства.

ІІІ. Соціально відповідальна модель ж-стики: 1) концепція виникла в ХХ ст.. в ЗДА; 2) сформована на основі праці Комісії з питань свободи преси, її члена У,Хокинга, на основі практики ж-стики і моральних кодексів ж-стики; 3) цілі - – інформувати, розважати, продавати, але головним чином переводити конфлікти в план дискусії; 4) використовувати її може кожен, у кого є що сказати; 5) контролюється вона думкою суспільства, діями споживачів, професійною етикою; 6) заборонено втручання в приватне життя; 7) преса перебуває в приватних руках, якщо тільки уряд не змушений узяти її у свої руки в інтересах суспільства; 8) засоби інформації беруть на себе зобов’язання з соціальної відповідальності, а якщо вони цього не роблять, то хтось повинен стежити за тим, щоб вони це робили.

ІY. Радянська комуністична теорія ж-стики: 1) виникла у ХХ ст.. в Росії, стала панівною із захопленням влади більшовиками і була нав’язана ними всім народам СРСР; 2) філософським підґрунтям є марксизм, зокрема вчення Леніна про дві культури в кожній національній культурі та його вчення про пресу як колективного пропагандиста; 3) цілі – агітувати за програмні цілі своєї партії, а в п-стиці здійснювати пряму пропаганду її завдань; 4) використовувати пресу можуть лише “лояльні й ортодоксальні члени партії”; 5) контролюється вона партійними комітетами зверху донизу; 6) заборонено критику партійного керівництва; 7) преса перебуває цілковито в руках партії; 8) преса є інструментом ідеологічної обробки населення, мобілізації його на виконання завдань партійної програми.

Теорія масових комунікацій Г.М.Маклюена ( “До розуміння засобів масової комунікації: продовження людини” 1964р.) складається з таких головних розділів: 1) розгляду типів поширення інформації як рушійних сил історії (усна комунікація, писемність, книгодрукування, електронні ЗМІ); 2) аналізу процесів “технологічного розширення свідомості” за допомогою електронних ОМІ ( На думку вченого, новітня комунікативна ситуація спричинює регрес людства. Особистість розчиняється в масовій свідомості.); 3) вивчення телебачення як нового типу відеожурналізму, що відкриває нову епоху майбутніх систем ЗМК (Телебачення нищить індивідуально-орієнтоване сприйняття дійсності, дискурсивно-логічне мислення й соціальну активність людини, унаслідок чого вона втрачає здатність бути особистістю)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]