Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_Istoriya_i_teoriya_zhurnalistiki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

38. Сучасна масова інформаційна ситуація (Глобалізаційні процеси та обличчя національної ж-стики. Цензурна ситуація та її найважливіші характеристики)

Україна сьогодні все більше адаптується в світовий інформаційний простір, а відтак на розвиток української ж-стики все активніше впливає світова масово-комунікативна ситуація, яка характеризується такими основними тенденціями її розвитку: 1) інтенсивно розвивається сучасна комунікативна технологія, що впливає на природу, розширює обсяг і поглиблює зміст інформації; 2) процес глобалізації інформаційних мереж, бурхливий розвиток системи “Інтернет” породжує новий тип журналізму, що характеризується потенційними можливостями участі кожного громадянина в творенні масової інформації; 3) навальне зростання кількості інформаційних повідомлень може бути охарактеризоване сьогодні як ситуація “інформаційного вибуху”, що потребує від ж-стики не тільки більш могутньої й технічно досконалої системи передачі інформації, але й перетворення ОМІ на могутні аналітичні центри, здатні аналізувати й коментувати численні новинарні повідомлення; 4) зростає розуміння державами, соціальними групами важливості циркуляції правдивої та вичерпної інформації; 5) ж-стика не лише відтворює суспільно-політичну й духовно-культурну ситуацію в світі, але й у великій мірі створює її; 6) зростає число міжнародних та транснаціональних учасників процесу руху інформації в світі; 7) зростає інтерес до порівняльних транс культурних досліджень; 8) розвиваються дискусії про новий міжнародний економічний порядок (НМЕП) та новий інформаційний порядок (НМІП).

Становище сучасної української ж-стики визначається такими ознаками: 1) недостатністю історичних традицій публічного й політичного життя, досвіду існування незалежної від влади преси; 2) домінуючою роллю держави та окремих політичних угруповань в інформаційному просторі України і породженою цим небезпекою однобічної орієнтації громадської думки; 3) низьким рівнем дієвості та ефективності української ж-стики; відсутністю адекватної суспільної реакції на викривальні кампанії; 4) стійким перетворенням українських газет на “пресу катастроф”, негативна інформація – 75-80 %; 5) запровадженням у ж-стику численних символічних та під текстових мотивів, зрозумілих обмеженій групі осіб; 6) відсутністю комплексу стабільних правових, політичних та економічних рамкових умов діяльності мас-медіа; 7) браком високого професіоналізму в діяльності ж-стського корпусу країни; 8) незахищеністю професійної діяльності ж-стів.

Сучасна масово-інформаційна ситуація в Україні характеризується істотними відмінностями в столиці і провінції (за рівнем заполітизованості).

Цензурна ситуація в Україні залишається все ще складною. За Конституцією, цензура в нашій державі заборонена, тобто заборонений попередній перегляд творів, телепередач, кореспонденції з метою нагляду й контролю. Але поза цим використовуються різні способи тиску на редакції в цілому і окремих ж-стів, аби домогтися відповідних коректив у їхній позиції.

Тиск буває за силою грубий ( пряма боротьба з ж-стами, застосування проти них адміністративної й фізичної сили) і оксамитовий (ж-стові чи редакції ніхто не диктує відкрито бажану для певних кіл позицію, але за принципом “розумному - досить” дають можливість самим здогадатися, чого від них хочуть). За способом дії тиск буває політичний (пряме чи непряме втручання гілок влади в діяльність ж-ста), ідеологічний (приховування з ідеологічних міркувань опозиційних думок і поглядів), економічний (розширення чи скорочення фінансування ОМІ їхніми очевидними чи прихованими господарями), моральний (здійснюється через суди) і фізичний.

Прикмети жанрово-стильової картини сучасної укр. ж-стики: тенденція до посилення інформаційності, посилення потягу до оціночності, стильове розкріпачення, використання просторіччя, жаргонізмів, посилення авторського “Я” тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]