Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_Istoriya_i_teoriya_zhurnalistiki.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

23. Cоціальна позиція ж-ста. Засади ж-стики

Здійснюючи масово-інформаційну діяльність, ж-ст щодня потрапляє в найскладніші життєві ситуації, мусить вивчати суспільні су­перечності й конфлікти і бути арбітром у них; він повинен уміти зайня­ти правильну позицію й мати мужність послідовно її захищати.Під засадами ж-стики розуміємо теоретико-м-дологічні основи ж-стської діяльності. На відміну від законів, засади ж-стики не мають нормативного, директивного характеру. їх по­рушення не веде до кримінальної відповідальності. Між засадами ж-стики і законодавчою базою в галузі масо­во-інформаційної діяльності існують такі ж стосунки як між мораллю і правом. Соціально відповідальна модель масово-інформаційної діяль­ності якраз і передбачає активність засад ж-стики, які присутні в свідомості кожного працівника мас-медіа при здійсненні ним своїх про­фесійних обов'язків.

Серед засад ж-стики, заснованих на загальнолюдських пріоритетах, відзначимо такі:

1. Гуманізм. Це універсальна засада, синтез вимог до ж-стської діяльності. Гуманізм — це розуміння людини як найвищої цінності, позиція ж-ста, яка сприяє розвитку людини, забезпечення її матеріальних і духовних потреб, миру й злагоди, рівноваги в суспільстві, виходить з пріоритету прав людини, які мусять бути гаран­товані державою.

2. Патріотизм –одне з найглибших грома­дянських почуттів, змістом якого є любов до батьківщини, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури. Патріотизм виявляється в практичній діяльності, спрямованій на всебічний розвиток своєї країни, захист її інтересів. Ж-стика мусить терпляче й послідовно запро­ваджувати в свідомість читачів ідеї українського патріотизму, захища­ти соборність України, пропагувати надбання української культури.

3. Інтернаціоналізм — важлива засада сучасної ж-стики, що сусідить і становить діалектичну єдність з патріотизмом. Інтер­націоналізм як світоглядна засада є наслідком зростаючої інтер­націоналізації суспільного життя, що виражається у величезному зрос­танні комунікації, у спільності ідей та ідеалів одної генерації в різних країнах, у відчутті світом себе як цілісності. Інтернаціональне — не без­національне, але міжнаціональне, міжнародне. Це оз­найомлення читача з світом, сучасним міжнародним становищем, зовнішньою політикою України, її стосунками з сусідніми державами, угодами й взаєминами із зарубіжними країнами. Ж-стика, окрім цих цілей, мусить нести українському читачеві й глядачеві кращі зразки зарубіжних літератур і культур, збагачувати їх духовний світ здобутка­ми світового мистецтва. Під інтернаціоналізмом розуміється про­паганда в ж-стиці ідеї міжнаціонального миру й злагоди в самій Україні, адже наша батьківщина — багатонаціональна держава Також засада реалізується в ознайомленні світу з Україною.

4. Демократизм – ж-стика є невід'ємною складовою демократичного суспільства, власне, у значній мірі забезпечує участь громадян в уп­равлінні державними справами, інформує їх про проблеми, надає мож­ливість для їх обговорення, сповіщає про прийняті рішення. Демокра­тизм ж-стики виражається в орієнтації на народ, його запити й по­треби, в постановці й розв'язанні тих проблем, що хвилюють мільйони людей. матеріали ЗМІ мають бути до­ступними народові за змістом і за формою, а також за ціною

5. Правдивість як засада діяльності ж-ста передбачає об'єктивність його у висвітленні подій, неупереджений підхід до явищ життя, а здатність органів масової інформації подавати неспотворену картину дійсності сприймається як найважливіший вимір якісного рівня ж-стики. реально існуючій, об'єктивній дійсності. У цьому відношенні ж-стика спирається лише на одну творчу засаду — реалізм

6. Оперативність — своєчасність, швидка робота ж-ста, його здібність готувати й передавати інформацію в стислі терміни. Читача ЗМІ цікавлять новини, останні новини, аналітичні матеріали з приводу останніх подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]