Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

6.Операції за поточними та вкладними (депозитними) рахунками фізичних осіб, їх облік та методика аналізу.

Залучення банками на поточні та вкладні(депозитні) рахунки коштів фізичних осіб.

Досить значний резерв потенційних кредитних ресурсів, що мобілізуються банками, є на руках у фізичних осіб. Поточний рахунок - рахунок, що відкривається Банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України. Вкладний (депозитний) рахунок - рахунок, що відкривається Банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей, що передаються клієнтом в управління на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент і підлягають поверненню клієнту відповідно до законодавства України та умов договору.

Якщо фізична особа не має в Банку рахунків, то відкриття поточного рахунку здійснюється в такому порядку: фізична особа пред'являє уповноваженому працівнику Банку паспорт або документ, що його замінює. Фізичні особи-резиденти додатково мають пред'явити документ, виданий органом державної податкової служби, що засвідчує присвоєння їм ідентифікаційного номера платника податків; Уповноважений працівник ідентифікує фізичну особу, яка відкриває рахунок, та підтверджує здійснення ідентифікації копіюванням вищезазначених документів; Фізична особа заповнює заяву про відкриття поточного рахунку та картку із зразками підписів. Зразки підписів засвідчуються підписом уповноваженого працівника Банку; Між фізичною особою і Банком укладається договір Банківського рахунку. Письмова форма договору банківського вкладу вважається дотриманою, якщо внесення грошової суми на вкладний (депозитний) рахунок вкладника підтверджено договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або іншого документу, що відповідає вимогам банківського законодавства.

Виконання операцій на поточних рахунках здій­снюється в безготівковій та готівковій формах на підставі відповідних документів. Поточний рахунок фізичної особи закривається на підставі його заяви, у разі смерті й в інших випадках, передбачених договором та чинним законодавством.

Облік операцій за рахунками фізичних осіб здійснюється наступним чином:

  1. зарахування коштів на поточний (депозитний рахунок): Дт 1001 Кт 2620 (2630;2635)

  2. нарахування процентів за рахунками фізичних осіб: Дт 7040(7041) Кт 2628 (2638)

  3. при виплаті всього вкладу разом з процентами:

а) прирахування процентів до залишку вкладу: Дт 2628 Кт 2620

б) виплата готівкою всієї суми: Дт 2620 Кт 1001

Додатково також на позабалансовому рахунку 9821 (Бланки суворої звітності) ведеться облік ощадних книжок.

7.Організація роботи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в Україні, джерела формування його ресурсів. Методика оцінки стабільності депозитів (вкладів) населення.

В Україні 1998 році Президент України видав указ, яким було створено Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Фонд гарантує кожному вкладникові банку, що спла­чує збори до Фонду, відшкодування за вкладом, вклю­чаючи проценти, у розмірі вкладу, але не більше ніж встановлена сума ліміту станом на день, коли банк не зможе погасити перед вкладниками своїх зобов'язань. Фонд створюється і функціонує як державна, еконо­мічно самостійна, спеціалізована юридична особа, яка не має на меті отримання прибутку.

Джерелами формування коштів Фонду є:1) початкові збори з банків - учасників Фонду; 2) регулярні збори з банків - учасників (тимчасових учасників) Фонду; 3) спеціальні збори з банків - учасників (тимчасових учасників) Фонду; 4) кошти, внесені Національним банком України в розмірі 20 мільйонів гривень; 5) доходи, одержані від інвестування коштів Фонду в державні цінні папери України; 6) кредити, залучені від КМУ, Національного банку України, банків та іноземних кредиторів;7) пеня, яку сплачують банки - учасники (тимчасові учасники) Фонду за несвоєчасне або неповне перерахування зборів до Фонду; 8) доходи від депозитів, розміщених Фондом у Національному банку України.

Залежно від змін і тенденцій розвитку ринку ресур­сів, залучених від банків, розмір відшкодування за раху­нок Фонду постійно збільшується і на сьогоднішній день становить 15000 грн.

Порядок відшкодування Фондом коштів за вкладами фізичних осіб затверджується адміністративною радою Фонду. Відшкодування за вкладами здійснюється в готівковій або безготівковій формі.

Фонд за запитом ліквідатора банку - учасника (тимчасового учасника) Фонду у письмовому вигляді надає необхідну інформацію про розмір відшкодованих коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду.

Виплата Фондом гарантованої суми відшкодування через визначені банки-агенти здійснюється протягом трьох місяців з дня настання недоступності вкладів. У разі ліквідації системоутворюючого банку цей строк може бути продовжено до шести місяців.

Відшкодування за вкладами можуть сплачуватися іншим особам згідно з законодавством України (за довіреністю, заповітом тощо). Строк позовної давності по зверненнях вкладників становить три роки.

Оцінка стабільності депозитних вкладних операцій здійснюється за допомогою наступних показників:

  1. осідання вкладів депозитів = приріст вкладів/ оборот з надходжень на рахунки (визначається в %)

  2. вилучення коштів з рахунків вкладів = оборот з видачі/ (середні залишки коштів + оборот з надходження коштів) приріст вкладів = оборот з надходження – оборот з видачі

  3. коефіцієнт використання вкладних ресурсів = 100% - вилучення коштів з рахунків

  4. оборотність вкладів чи депозитів – відображає кількість оборотів, які здійснюють вклади чи депозити за певний період часу = оборот з видачі/ середні залишки вкладів, депозитів

  5. середня тривалість зберігання вкладеної гривні або тривалість одного обороту = кількість днів в періоді* середні залишки вкладів/ оборот з видачі коштів

  6. коефіцієнт нестабільності депозитів = сума дострокових вилучених коштів з рахунків/ загальна сума депозитів

  7. рівень диверсифікації депозитів = сума великих депозитів, вкладів/ загальна сума депозитів, вкладів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]