Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

29.Управління золотовалютними резервами нбу. Операції Національного банку України на ринку золота.

Золотовалютні резерви -це запаси іноземних фінансових активів та золота, які належать державі і перебувають у розпорядження органів грошово-кредитного регулювання і можуть бути реально використані на регулятивні та інші потреби, що мають загальноекономічне значення.

Призначення золотовалютних резервів (цілі накопичення золотовалютних резервів):

1) трансакційне призначення забезпечення країни достатнім запасом міжнародних платіжних засобів, з тим , щоб держава, її окремі структури та недержавні економічні агенти могли своєчасно розрахуватися за своїми зовнішніми зобов'язаннями,

2) інтервенційне призначення-забезпечення державі можливості проводити інтервенції на валютному ринку грошей, з тим , щоб підтримувати на потрібному рівні на них попит і пропозицію та обмінний курс національної валюти.

Ролі золотовалютного резерву: 1)оптимізація обсягу золотовалютних резервів, 2)інтервенційне їх використання, 3) розміщення резервів та ін.

В рамках реалізації валютної політики держави, НБУ як центр, банк має відповідні повноваження у сфері валютного регулювання, валютного контролю, а також виконує певні операції, пов'язані з участю у міжнародних валютно-фінансових організаціях та управлінням золотовалютним резервом країни. При цьому НБУ має відповідні повноваження щодо поповнення та використання золотовалютного резерву, а саме через:

- придбання монетарного золота та іноземної валюти;

- отримання доходів від операцій з іноземною валютою, банківськими металами та іншими міжнародно визнаними резервними активами;

- залучення НБУ валютних коштів від міжнародних фінансових організації, центральних банків іноземних держав та інших кредиторів

Відповідно до ЗУ «Про НБУ» Стаття 47. Структура золотовалютного резерву

Для забезпечення внутрішньої і зовнішньої стабільності грошової одиниці України Національний банк має золотовалютний резерв, що складається з таких активів: монетарне золото; спеціальні права запозичення; резервна позиція в МВФ; іноземна валюта у вигляді банкнот та монет або кошти на рахунках за кордоном; цінні папери (крім акцій), що оплачуються в іноземній валюті; будь-які інші міжнародно визнані резервні активи за умови забезпечення їх надійності та ліквідності.

Стаття 48. Поповнення та використання золотовалютного резерву

Поповнення золотовалютних резервів проводиться Національним

банком шляхом: 1) купівлі монетарного золота та іноземної валюти; 2) отримання доходів від операцій з іноземною валютою, банківськими металами та іншими міжнародно визнаними резервними активами; 3) залучення Національним банком валютних коштів від міжнародних фінансових організацій, центральних банків іноземних держав та інших кредиторів.

Використання золотовалютного резерву здійснюється Національним банком на такі цілі: 1) продаж валюти на фінансових ринках для проведення грошово-кредитної політики, включаючи політику обмінного курсу; 2) витрати по операціях з іноземною валютою, монетарними металами, а також іншими міжнародно визнаними резервними активами.

Не допускається використання золотовалютного резерву для надання кредитів і гарантій та інших зобов'язань резидентам і нерезидентам України.

Стаття 49. Зберігання золотого запасу

Національний банк є зберігачем державного золотого запасу, а також дорогоцінних металів, дорогоцінних каменів, інших коштовностей.

Державна скарбниця НБУ призначена для нагромадження та зберігання запасів дорогоцінних металів та інших коштовностей, і діє за рахунок коштів НБУ, маючи свій окремий баланс, що є складовою частиною загального балансу НБУ. Тему всі придбані дорогоцінні мелани та дорогоцінні камені, а також інші коштовності обліковуються на балансі НБУ. НБУ здійснює операції з золотом, як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках золота.

НБУ на ринку золота виконує всі традиційні операції, а саме: операції spot, forward та swap, а також депозитні операції, опціони put, call. Операції spot передбачають купівлю/продаж дорогоцінних металів протягом 48 годин. Цей вид операцій з дорогоцінними металами спричиняє, значний вплив на ринок. Угоди з купівлі/продажу дорогоцінним металів, умовою виконання яких є терміни, що перевищують 48 годин, наз. форвардними. Операції з дорогоцінними металами типу swap є, по суті операцією spot/forward, оскільки передбачає спочатку купівлю (продаж) дорогоцінних металів на умовах поставки в 48 год. з подальшим їх зворотнім продажем (купівлею) через вказаний термін, що перевищує 48 год., при цьому розрізняють свопи за якістю металу. Крім того, із золотом та іншими дорогоцінними металами виконуються депозитні операції, а також можуть виконуватися операції, пов'язані з кредитуванням, а саме: видача та погашення кредитів в банківських металах та заставні, операції з ними. Ці операції НБУ виконує на міждержавному рівні від свого імені або від імені уряду як банк уряду.

Золотовалютний резерв може використовуватись НБУ для проведення валютних інтервенцій, у випадку різноманітних форс-мажорних обставин (стихійні лиха, війни) тощо. Кошти золотовалютного резерву частково можуть розміщуватись на рахунках надійних банків світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]