Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

2.Характеристика і класифікація операцій банків. Відображення коштів за цими операціями в балансі банку. Критерії і види аналізу банківського балансу.

Банки України переважно універсальні, тобто викону­ють широке коло банківських операцій, охоплюють багато галузей економіки. Банки, в яких переважають певні операції і які обслуговують окремі галузі економіки, є спеціалізова­ними, наприклад - Ощадний банк України, Укрексімбанк (експортно-імпортний банк) та ін. Основні види операцій та послуг кожний банк затверджує в статуті банку на основі наданих йому ліцензій НБУ.

Виходячи із функціонального призначення банку, його операції поділяють на пасивні, активні, комісійні (послуги).

За допомогою пасивних операцій банки форму­ють свої ресурси.

Сутність активних операцій - розміщення цих ресурсів задля одержання доходів і забезпечення ліквідності банку.

Комісійні операції - це операції банків із: касово-розрахункового обслуговування клієнтів; агентські; інші послуги, за які банки одержують комісійну винагороду.

Є й Інші критерії класифікації банківських операцій.

Відповідно до специфіки банківської діяльності: • традиційні операції;• нетрадиційні операції.

Відповідно до суб'єктів отримання послуг:• банкам та іншим фінансовим установам;• суб'єктам господарської діяльності;• фізичним особам.

Відповідно до оплати за надання:• платні послуги;• безплатні послуги.

Важливою властивістю банківських операцій є їх продуктивний характер. Банк не просто акумулює гроші - він перетворює «неробочі» грошові кошти в працюючі активи, що дають прибуток, сприяють, урешті-решт, розвиткові виробництва.

Кожний вид банківських операцій може бути при­бутковим або збитковим, залежно від того, що приносять ці операції-дохід чи витрати.

Згідно Статті 47 ЗУ «Про банки і банк.д-сть» на підставі банківської ліцензії банки мають право здійснювати такі банківські операції: 1) приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб; 2) відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів; 3) розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик.

Банк, крім перелічених операцій, має право здійснювати такі операції та угоди: 1) операції з валютними цінностями; 2) емісію власних цінних паперів; 3) організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів; 4) здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені; 5) надання гарантій і поручительств та інших зобов'язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі; 6) факторинг; лізинг; 7) послуги з відповідального зберігання та надання в оренду сейфів для зберігання цінностей та документів; 8) випуск, купівлю, продаж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних інструментів; 9) випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток; 10) надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій.

За умови отримання письмового дозволу Національного банку України банки також мають право здійснювати такі операції: 1) здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб; 2) здійснення випуску, обігу, погашення (розповсюдження) державної та іншої грошової лотереї; 3) перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів; 4) операції за дорученням клієнтів або від свого імені:з інструментами грошового ринку; з інструментами, що базуються на обмінних курсах та відсотках; з фінансовими ф'ючерсами та опціонами; 5) довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами; 6) депозитарну діяльність і діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Відображення коштів за цими операціями в балансі банку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]