Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

31.Класифікація активів банку за ліквідністю. Аналіз ліквідності банку: коефіцієнтний аналіз, оцінка розриву ліквідності.

Для забезпечення щоденної спроможності банку відповідати за своїми зобов’язаннями структура активів комерційного банку повинна відповідати якісним вимогам ліквідності. За цією метою всі активи банку розділяються на групи за ступенем ліквідності, залежно від терміну погашення. Активи банку поділяються на високоліквідні активи (тобто активи, що забезпечують миттєву ліквідність), ліквідні активи, активи довгострокової ліквідності.

“Активи – це ресурси, що контролюються банком як результат минулих подій, використання яких, ймовірно, сприятиме в майбутньому зростанню економічної вигоди.”

До активів миттєвої ліквідності (високоліквідних) належать: готівка і прирівняні до неї кошти, кошти на рахунках у центральному банку, державні боргові зобов’язання, кошти на коррахунках, вкладення в облігації внутрішньої валютної позики, за відрахуванням коштів, які надходять на оплату валютних акцій, і коштів, які надходять на коррахунки банку від реалізації цінних паперів. Ці кошти належать до ліквідних, оскільки підлягають у разі потреби негайному вилученню з обороту банку.

До складу ліквідних активів належать, окрім перерахованих високоліквідних активів, усі кредити, видані кредитною організацією в національній та в іноземній валютах, із терміном погашення протягом найближчих 30 днів (крім пролонгованих хоча б один раз і знову виданих кредитів на погашення раніше виданих позичок), а також інші платежі на користь кредитної організації, які підлягають перерахуванню протягом найближчих 30 днів (дебітори, а також суми переплати, які підлягають поверненню кредитній організації на звітну дату з фонду обов’язкових резервів).

До активів довгострокової ліквідності належать всі кредити, видані кредитною організацією в національній та іноземній валюті, із залишковим терміном погашення понад рік, а також 50% гарантій і поручництв, виданих банком на термін дії понад рік, кредити прострочені, за відрахуванням позичок, гарантованих урядом, під заставу цінних паперів, під заставу дорогоцінних металів.

Аналіз ліквідності банку: коефіцієнтний аналіз, оцінка розриву ліквідності.

Під ліквідністю банку розуміють здатність банку своєчасно виконати свої зобов’язання яке визначається збалансованістю між строками і сумами виконання зобов’язань.

Аналіз ліквідності банку здійснюється двома методами:

  1. Коефіцієнтний метод – характеризує ліквідність балансу банку

  2. Оцінка розриву ліквідності.

Оцінка нормативів ліквідності при коефіцієнтному методі розраховують такі коефіцієнти:

  1. Коефіцієнт співвідношення А і З / довгострокової ліквідності коли беруться співвідношення довгострокових активів і довгострокових зобов’язань, оптимальне значення 1,2

  2. Коефіцієнт ресурсної ліквідності, або коефіцієнт ефективності використання зобов’язань. =Доходні активи / сукупні зобов’язання. Характеризує частку погаш. зобов”яань за рахунок дохідних активів. Опт. Знач. >= 80%

  3. Коефіцієнт співвідношення ліквідних та загальних активів, оптимальне значення 0,2-0,3, показує яка частка коштів буде швидко перетворюватися в готівку.

  4. Коефіцієнт генеральної ліквідності = високоліквідні А + матеріальні А / суму загальних зобов’язань.

  5. Коефіцієнт довгострок. Ліквідності обчисл. які співвідношення довгострок. вкладень і довгострок. зобов”зань.Опт. знач.1,2

  6. Коефіцієнт співвідношення ліквідних активів до вкладів громадян. Опт. знач. >1

  7. Коефіцієнт співвідношення ліквідних активів та зобов”язань банку.

  8. Коефіцієнт співвідношення позик і депозитів 70-80%

  9. Коефіцієнт співвідношення готівки до сальдо за між банк. позиками.

10.Коефіцієнт ліквідності ц.п. до секупних активів.

Розрив ліквідності – різниця між сумою надходження і використання коштів згрупованими за строками.(тис. грн)

Якщо отримане значення додатне, то це означає що банк має надлишок ліквідних коштів, якщо від’ємне то банк потребує ліквідних коштів, які він залучає на фінансовому ринку.

Основні етапи аналізу розриву ліквідності:

  1. Визначається період часу протягом якого визначатимуть розрив ліквідності.

  2. здійснюється поділ цього періоду на менші інтервали і групують за цими інтервалами активи і пасиви.

  3. визначають прогнозні вхідні і вихідні потоки або обсяги А і П операцій

  4. визначають розрив ліквідності і сукупний розрив.

  5. визначають заходи для поповнення ліквідних коштів або розміщення надлишків ліквідних коштів.

При оцінці прогнозів в розриві ліквідності прийнято виділяти:

  1. оптимістичний сценарій

  2. реалістичний

  3. песимістичнийпесимістични

Розрізняють три нормативи ліквідності:

  1. Н4 – норматив миттєвоє ліквідності. Н4 = каса+ кор..рах / поточні рахунки * 100, оптимальне значення 20%. Цей показник характеризує здатність банку покривати поточні зобов’язання за рахунок високоліквідних активів.

  2. Н5 – норматив поточної ліквідності, Н5 = Активи первинної та вторинної ліквідності / зобов’язання *100., оптимальне значення 40%. При розрахунку даного нормативу враховуються активи і зобов’язання з кінцевим строком погашення до 30 днів. Характеризує яка частка поточних зобов’язань ........

3. Н 6 – норматив короткострокової ліквідності. Н6 = Ліквідні активи / короткострокові зобов’язання *100, оптимальне значення 20%. При розрахунку Н6 Активи і зобов’язання повинні мати строк погашення до 1 року

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]