Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom-1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

27. Економічна безпека підприємства та її складові.

Економічна безпека фірми (підприємства, організації) — це такий стан корпоративних ресурсів (ресурсів капіталу, персоналу, інформації і технології, техніки та устаткування, прав) і підприємницьких можливостей, за якого гарантується найбільш ефективне їхнє використання для стабільного функціонування та динамічного науково-технічного й соціального розвитку, запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам (загрозам).

Головна мета економічної безпеки підприємства полягає в тім, щоб гарантувати його стабільне та максимально ефективне функціонування тепер і високий потенціал розвитку в майбутньому. До основних функціональних цілей економічної безпеки належать:

● забезпечення високої фінансової ефективності роботи, фінансової стійкості та незалежності підприємства (організації); ● забезпечення технологічної незалежності та досягнення високої конкурентоспроможності технічного потенціалу того чи того суб’єкта господарювання;● досягнення високої ефективності менеджменту, оптимальної та ефективної організаційної структури управління підприємством (організацією);● досягнення високого рівня кваліфікації персоналу та його інтелектуального потенціалу, належної ефективності корпоративних НДДкР;● мінімізація руйнівного впливу результатів виробничо-госпо­дарської діяльності на стан навколишнього середовища;● якісна правова захищеність усіх аспектів діяльності підприємства (організації);● забезпечення захисту інформаційного поля, комерційної таємниці і досягнення необхідного рівня інформаційного забезпечення роботи всіх підрозділів підприємства та відділів організації;

Головна та функціональні цілі зумовлюють формування необхідних структуроутворюючих елементів і загальної схеми забезпечення економічної безпеки. Типову структуру функціональних складових економічної безпеки з коротким описом їхньої сутності показано на рис. 18.1. Загальна схема процесу забезпечення економічної безпеки включає такі дії (заходи), що здійснюються послідовно та одночасно:

1) формування необхідних корпоративних ресурсів (капіталу, персоналу, прав, інформації, технології та устаткування);

2) загальностратегічне прогнозування і планування економічної безпеки за функціональними складовими;

3) стратегічне планування фінансово-господарської діяльності підприємства (організації);

4) загальнотактичне планування економічної безпеки за функціональними складовими;

5) тактичне планування фінансово-господарської діяльності підприємства (організації);

6) оперативне управління фінансово-господарською діяльністю підприємства (організації);

7) здійснення функціонального аналізу рівня економічної безпеки;

8) загальна оцінка досягнутого рівня економічної безпеки.

28. Оцінка фінансової безпеки підприємства.

Сьогодні існує багато досліджень щодо економіч­ної безпеки підприємства, держави та її складових. Найбільш вагомий вклад у розвиток науки про економічну та фінансову безпеку зробили вітчизняні та зарубіжні вчені й практики, перу яких на­лежать фундаментальні праці з питань економічної без­пеки.Разом з тим, не дивлячись на велику кількість публікацій, залишається багато невирішених проблем управління фінансовою безпекою, яка є основ­ною складовою захисту від загроз як на рівні держави, так і на рівні суб'єктів господарювання — підприємств і організацій. Крім того, ситуацію усклад­нює відсутність системності, скоординованості та єди­них поглядів стосовно категорійно-понятійного апара­ту в цій сфері та обгрунтованих пропозицій щодо впро­вадження сучасних методів та моделей управління фінансовою безпекою на всіх рівнях управління еконо­мікою. Все це і зумовило актуальність теми статті.

         Національна, державна та економічні безпеки як наукові категорії — наріжний камінь щодо забезпечен­ня виживання та стійкого розвитку будь-якої держави. Складний багатокомпонентний характер цих понять є причиною жвавих наукових дискусій, адже від їх розуміння залежить формування державної безпекової стратегії. Національна безпека України – це захищеність життєво важливих інтересів людини, громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам. Тому в роботі приділено увагу знайти адекватне співвідношення між економічною та фінансовою безпекою і їх місцем та роллю в стратегії Національної безпеки України.

         Економічна безпека держави – це стан економіки та інституцій влади, при якому забезпечується гарантований захист національних інтересів, соціальна спрямованість політики, достатній оборонний потенціал, у тому числі і за несприятливих умов розвитку внутрішніх та зовнішніх процесів, а відповідно, економічна безпека суб’єкта господарювання – це стан, за якого забезпечується економічний розвиток і стабільність діяльності суб’єкта господарювання, гарантований захист його фінансових та матеріальних ресурсів, здатність адекватно і без суттєвих втрат реагувати на зміни внутрішньої й зовнішньої ситуації.

         Важливою структурою економічної безпеки є фінансова безпека, сутність якої полягає в її здатності забезпечувати стійкість економічного розвитку держави; забезпечувати стійкість грошово – кредитної, бюджетної та валютної національної системи та основних їх фінансових параметрів; формувати резерви для пом’якшення впливу світових криз і дій негативних світових чинників в національну економіку; створювати сприятливі умови для збалансованого кругообігу капіталів; ефективно управляти зовнішнім боргом та іноземними інвестиціями; запобігати злочинам у фінансовій сфері, в тому числі легалізації відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом.

         Одним із головних чинників організації фінансової безпеки підприємства є її організація управлінням. Відповідно до цього під управлінням системою фінансової безпеки підприємства розуміється свідомий цілеспрямований вплив із боку суб’єктів управління підприємством і системою його безпеки на суб’єкти безпеки, який здійснюється з метою направлення їх дії на зниження рівня загроз і ризиків, а також  попередження небажаних результатів фінансової діяльності.

         Управління системою фінансової безпе­ки будь-якого підприємства можна розглядати як сукупність відносин фінансо­вої безпеки, реалізованих за допомогою організаційної структури та функцій управл­іння, нормативно-правового й організаційно-економічного забезпечення, процесів реагу­вання на погрози та наявність моделі прий­няття рішення залежно від ситуації.

Функціонування управління системою фінансової безпеки підприємства передбачає постійну взаємодію функцій управління: керівництва, організації, плануван­ня, мотивації, аналізу та контролю в процесі прийняття оптимальних управлінських рішень керівництвом і структурними підрозділами. Зазначимо, що вершиною управ­ління системою фінансової безпеки підприємства є за­стосування сучасних методів фінансового планування і контролю — бюджетування.

Сьогодні кожне підприємство повинно чітко орієн­туватись в складних умовах ринкових відносин, правильно оцінювати виробничий та економічний потенціал, стратегію подальшого розвитку, володіти методикою управління системою фінансової безпеки з метою за­безпечення платоспроможності та фінансової стійкості.

Прямий зв'язок  фінансової безпеки підприємства з його забезпеченістю фінансовими ресурсами складається: з власного основного капіталу; власних оборотних коштів; кредитів і позик; інвестицій; прямого фінансування з бюджету. Інформаційні джерела безпеки підприємства дозволяють: налагодити постійний моніторинг стану фінансової безпеки підприємства; оцінювати рівень фінансової безпеки; аналізувати і визначати чинники впливу на той чи інший стан фінансової безпеки. На цих індикаторах грунтується процес управління системою фінансової безпеки.

До організаційно – економічного забезпечення управління системою фінансової безпеки підприємства відноситься система внутрішнього нормативного регулювання фінансової безпеки підприємства, яка є формальним набором правил, положень, інструкцій, розпорядчих документів по окремих структурних підрозділах та по підприємству в цілому, по окремих сегментам діяльності та інших об’єктах забезпечення безпеки. Ця система повинна забезпечити єдність методологічних, організаційних, економічних та методичних підходів при реалізації управлінських функцій фінансової безпеки.

Отже, основні наукові результати дозволяють вирішити важливе завдання, яке полягає у визначені основних умов функціонування управління системою фінансової безпеки підприємства, виявленні основних організаційних форм та показників оцінки фінансової безпеки підприємства, виробленні рекомендацій щодо підвищення якості управління системи фінансової безпеки підприємства і зробити наступні висновки і пропозиції.

1. Фінансова безпека є однією з головних складових економічної безпеки держави і передбачає захищеність її інтересів держави у фінансовій сфері.

2.                Фінансова безпека підприємства в ринковій еко­номіці, а особливо в умовах глобальної фінансової кризи, повинна плануватись і прогнозуватись. На підприє­мствах, де діяльність пов'язана з постійними притоками і відтоком грошових коштів, основними індикаторами безпеки є контроль за рухом грошових потоків і їхньої динаміки з метою інноваційно-інвестиційного та соціально-економічного розвитку підприємства. Основним методом забезпечення ефективного планування грошових потоків і базою контролю за їх динамікою є бюджетування як управління процесами створення, розподілу, використання фінансових ресурсів із метою забезпечен­ня розвитку підприємства та його фінансової безпеки.

3.                Поняття фінансової стійкості підприємства як здатність підприємства функціонувати й розвиватися, зберігати рівновагу своїх активів і пасивів у мінливому внутрішньому і зовнішньому середовищах, що гарантує його платоспроможність та інвестиційну привабливість у довгостроковій перспективі в межах допустимого рівня ризику.

4.                                  Загаль­на модель передумов нормального фінансового розвитку підприємства складається з двох невід'ємних і взаємозалеж­них складових: фінансової стабільності і стійкості підприє­мства та його економічної безпеки.

Комплексної моделі оцінки рівня фінансової безпеки підприємства на сьогодні не має. Така методика існує по відношенню до оцінки рівня економічної безпеки. Користаючись цим підходом, формально критерій рівня фінансової безпеки можна оцінити через співвідношення брутто-інвестицій та інвестицій, які необхідні підприємству для забезпечення фінансової безпеки. Не вдаючись до методики розрахунку зазначимо, що оптимальним є рівень безпеки який рівний 1. чим дальше показник рівня безпеки віддаляється від цього значення і прямує до 0, тим критичнішим стає рівень фінансової безпеки підприємства. На основі кількісної оцінки можна виділити рівні фінансової безпеки підприємства і дати їх інтерпретацію з позиції глобального інтересу підпри-ємства - збереження його ринкової позиції. Виділення рівнів фінансової без-пеки підприємства і їх інтерпретація залежать від інтенсивності конкуренції в галузі, де діє підприємство. Таке твердження базується на основі висновку: чим нижчий рівень конкуренції на ринку чи галузі, тим вищий рівень фінансової безпеки підприємства і, навпаки, чим вищий рівень конкуренції, тим нижчий рівень фінансової безпеки підприємства, оскільки для його підтримки необхідні значні інвестиції. Для підприємств, працюючих в умовах конкуренції, можна виділити наступні види рівнів фінансової безпеки підприємства: підтримуючий, мінімальний, дуже низький, низький, середній, високий і дуже високий. Для підприємств, діяльність яких носить монопольний характер і захищена протекціоністськими діями з боку держави від світової конкуренції, рівні фінансової безпеки можуть бути наступними: підтримуючий, необхідний і достатній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]