Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom-1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

24. Попит, пропозиція I рівновага на конкурентних ринках факторів виробництва.

Ринок факторів виробництва багато в чому схожий на ринок товарів і послуг і тому до нього застосуємо підхід з погляду теорії попиту та пропозиції і методів граничного аналізу. Однак особливість ринку факторів полягає в тому, що тут ролі учасників обміну міняються на протилежні: фірми стають покупцями, а споживачі товарів і послуг - продавцями. Попит на фактори виробництва тому визначається пропозицією товарів і послуг. Він є похідним від попиту на товари і послуги, а пропозиція факторів - споживчим вибором.

Пред'являючи попит на фактори виробництва, фірма, що максимізує прибуток, повинна враховувати три основних моменти:

- кількість продукції, що випускається на одиницю даного фактора;

- доход, від продажу випущеної продукції;

- витрати на придбання того або іншого фактора.

Показником кількості продукції, що приходиться на одиницю фактора, що здобувається (L,K), є граничний фізичний продукт праці (MMPL) і капіталу (MPPK). Він означає зміну в кількості випуску, викликана використанням кожної додаткової одиниці якого-небудь фактора виробництва, за умови, що всі інші фактори залишаються незмінними. (MMPL=5)

В умовах зробленої конкуренції, коли граничний доход дорівнює ціні (MR=P), однакової для кожної одиниці випуску, граничний доход від продукту якого-небудь фактора являє собою вартість граничного продукту, тобто добуток граничного продукту у фізичному вираженні на ціну одиниці випуску: MRR=MPP×P

25. Концепція ефективності та рівновага економічної системи. Характеристика загальної і часткової рівноваги.

При вивченні різних аспектів ринкової економіки: поводження споживача і діяльності фірми, ринків споживчих товарів і ринків факторів виробництва в центрі уваги була часткова рівновага (partіal equіlіbrіum) - рівновага, що складається на окремому ринку. Однак у реальній дійсності ринки взаємозалежні, ціни одних економічних благ впливають на ціни інших. Рівновага , що виникає в результаті взаємодії всіх ринків, коли зміна попиту або пропозиції на одному ринку впливає на рівноважні ціни й обсяги продажів на всіх ринках називається загальною рівновагою (general equіlіbrіum).

Досягнення загальної рівноваги - результат впливу зміни на одному ринку на всі інші ринки, у т.ч. і на той ринок, з якого почався рух . У цій взаємодії на передній план виходять взаємозалежність (взаємодоповнюваність і взаємозамінність) різних товарів. Тому найпростіший аналіз повинний включати як мінімум чотири етапи:

1) первинна зміна,

2)зміни на ринках взаємозамінних товарів,

3) ринки взаємодоповнюючих товарів,

4) ефект зворотного зв'язку.

Допустимо , що ціна на автомобіль піднялася з 7000 до 10000 дол. Це викликає зниження продажів з 20 млн. до 15 млн. автомобілів у рік (мал.1а). Падіння попиту на автомобілі відіб'ється на попиті на бензин. Він скоротиться з 12 млн. до 10 млн. л у день. Це приведе до падіння ціни бензину з 50 до 40 центів за літр (мал. 1б).

Ріст цін на автомобілі змусить багатьох відмовитися від покупки нового автомобіля і звернути свої погляди на товари-замінники, на мотоцикли і змусить довше експлуатувати старі машини. Наприклад, попит на мотоцикли зросте з 50 млн. до 60 млн. мотоциклів у рік (мал.1в). Це підніме ціну мотоцикла в середньому з 1000 до 1100 дол.

Більш тривале використання старих автомобілів приведе до росту ціни послуг по ремонті внаслідок збільшення попиту на такі послуги. Їхнє число зросте з 100 млн. до 120 млн. у рік, ціна на них у середньому підніметься з 400 до 500 дол. (мал. 1г).

У результаті більш широкого використання старих автомобілів і розширення попиту на мотоцикли попит на нові автомобілі упаде до 12 млн. у рік. Це змусить виробників знизити ціну з 10000 до 8000 дол. (мал. 1а).

Природно, така зміна рівноважної ціни викликає нову реакцію на ринках взаємодоповнюючих і взаємозамінних товарів, що приведе до встановлення нових рівноважних цін і обсягів на всіх ринках.

8000

7000

0,5

0,4

1100

1000

Рис. 81. Взаємозв'язок ринків в економіці: ефект оборотнього зв'язку

Рівноважні ціни і кількості визначаються з урахуванням ефекту зворотного зв’язку (feedback effect), що відбиває зміну часткової рівноваги на даному ринку в результаті змін,що виникають на сполучених ринках під впливом первісних змін на даному ринку.

Аналіз загальної рівноваги показав, що зменшення пропозиції і відповідний ріст цін на деякому ринку приводять до падіння попиту на товари, що доповнюють, і його росту на товари-субститути.

Умова Парето - оптимальний стан економіки.

Функціонування ринкового механізму дозволяє не тільки досягти положення загальної рівноваги в економіці, але і забезпечити оптимальне функціонування економічної системи в цілому, досягти максимізації суспільного добробуту, що характеризується Парето - оптимальним станом економіки. Воно досягається в тому випадку, коли виробництво і розподіл благ неможливо змінити таким чином, щоб збільшився або добробут без зменшення добробуту інших.

Маються три умови Парето - оптимального стану економіки.

а. Ефективність в обміні. Воно показує взаємо вигідність добровільного обміну благ між індивідуумами і характеризується рівністю граничних норм заміщення між будь-якими парами товарів для всіх споживачів.

б. Ефективність у виробництві. Воно досягається тоді, коли неможливо збільшити випуск одного товару без зменшення випуску будь-якого іншого товару, і виражається в рівності граничних норм технологічного заміщення ресурсів.

в. Ефективність на ринку продуктів. Структура випуску продукції є ефективної , якщо неможливо збільшити добробут хоча б одного індивідуума, не зменшуючи добробуту інших шляхом зміни структури продукції, що випускається. Рух униз по кривій виробничих можливостей, що має негативний нахил, супроводжується збільшенням виробництва одних товарів і скороченням виробництва інших, тобто зміною структури виробництва. Гранична норма трансформації (MRT) показує, від якої кількості одиниць одного товару варто відмовитися, щоб одержати кожну додаткову одиницю альтернативного товару, випливаючи кривій виробничих можливостей. Вона виражається як відношення граничних витрат виробництва двох товарів. Ефективність на ринку продуктів досягається в тому випадку, коли дотримується умова MRT=MRS для всіх споживачів.

МАКРОЕКОНОМІКА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]