Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

83. Рейтингові системи оцінки фінансового стану банків.

CAMEL – стандартизований метод оцінки банків, їх ефективності. Його достовірність залежить від об’єктивності економістів Б та інспекторів нагляду, які зд-ть аналіз і дають оцінку Б на регулярній основі.

Оцінювати управління починають з вивчення ефективності роботи банку. Банки з якісним управлінням мають адекватний розмір капіталу, достатню якість активів, достатні надходження і належний рівень ліквідності. Системи і методи контролю забезпечують ефективне дотри­мання основних напрямів політики банку.

Завершальним компонентом оцінки системи рейтингу САМЕL є оцінка ліквідності, що вказує на спроможність банку оператив­но виконувати свої зобов'язання.

Управління ліквідністю містить у собі управління обома сто­ронами балансу, тобто можливість швидко залучити ліквідні ко­шти за рахунок наявних ресурсів.

Використовується 5 бальна шкала:

- 4 чи 5 – банки потребують ретельного нагляду;

- 3 – Б мають недоліки, пов’язані з платоспроможністю та ліквідністю.

- 1 чи 2 – надійні Б за всіма показниками, стабільні.

Рейтингова оцінка В.С. Кромонова базується на виз-ні таких показників:

- генеральний коеф надійності К1=К/АР (робочі активи), показує рівень забезпечення покриття ризикованих вкладень Б його власним капіталом (критична межа 1).

- коеф миттєвої ліквідності К2= ліквідні активи/ зобов’язання до запитання, показує, чи використовує Б кошти клієнтів як власні кред. ресурси (критична межа 1).

- крос-коеф К3=СО/АР, показує рівень трансформації сумарних зобов’язань перед кредиторами (межа 3).

- генеральний коеф ліквідності К4= (ЛА+ЗК)/СО, показує забезпеченість коштів, що довірені Б клієнтами (критична межа 1).

- коеф захищеності капіталу К5= ЗК/К, показує, як Б ураховує інфляційні поцеси і яку частину активів розміщує у нерухомість(критична межа 1) .

- коеф фондової капіталізації прибутку К6=К/СК, х-є ефективність дія-ті і незалежність від окремих засновників(критична межа 3).

Х-ка методики розрахунку рейтингових показників, що застосовуються для обчислення лімітів.

- коеф надійності = ВК / дохідні активи, х-є рівень покриття ризикованих вкладень Б ВК.

- Коеф ліквідності = ліквідні активи / сумарні зобов’язання, х-є здатність Б в разі неповернення виданих позик задовольнити вимоги кредиторів.

- коеф рентабельності = (П+ЧД)/ДА, показує ефективність роботи активів.

- коеф якості активів = (Строкові депозити + ВК) /Корпоративні кредити, показує наскільки строкові депозити та ВК покривають видані кредити.

- коеф ресурсної бази = ВК / сумарні зобов’язання, показує ступінь забезпечення своїх зобов’язань ВК.

Недоліком цих методик є суб’єктивне встановлення вагомості окремих показників, яке суттєво залежить від мети аналізу та користувачів інформації.

27. Зміст та завдання аналізу активних операцій банку.

Активи – ресурси, що контролюються банком як результат минулих подій, використання яких сприятиме в майбутньому зростанню економічної вигоди.

Метою аналізу активів банку та операцій з ними є оцінка раціональності фактичної структури активів з погляду забезпечення прибутковості та стабільності роботи банку, а також визначення шляхів її оптимізації та узагальнюючої оцінки, прогнозу майбутніх результатів діяльності і фінансового потенціалу банку.

Завдання аналізу:

1) дослідження та оцінка динаміки складу, обсягів та структури активів; 2) дослідження та оцінка динаміки складу, обсягів і структури дохідних і недохідних активів; 3) дослідження та оцінка якості активів; 4) досл. та оцінка якості кредитного портфеля за класифікаційними видами кредитів; 5) досл. та оцінка портфеля цінних паперів; 6) досл. та оцінка іммобілізованих активів у дебіторську заборгованість, капітальні вкладення та ін.; 7) визначення узагальнюючої оцінки активів і способів оптимізації їх структури.

Інформаційне забезпечення: правова база, директивна інформація, нормативно-довідкова інформація, інформація бізнес-планів та прогнозів, обліково-економічна інформація, баланс банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]